Kapitális bakit szúrtak ki a nézők az Oppenheimerben

Komoly történelmi pontatlanságot fedeztek fel az egyik jelenetben a fanatikus történelemrajongók és az amerikai hazafiak.

Christopher Nolan legújabb, Oppenheimer című grandiózus történelmi eposza a múlt héten került világszerte a mozikba (Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban ráadásul kimondottan jó nyitóhétvégi bevételt produkált). Az éles szemű rajongók azonban felfigyeltek egy történelmi pontatlanságra:

Az egyik 1945-ben játszódó jelenetben Oppenheimert amerikai zászlókat lengető tömeg üdvözli. Ám ha jobban megnézzük, az itt látható lobogók eltérnek az 1945-ben használt amerikai zászlóktól.

A filmben szereplő zászlókon az 50 csillag az 50 amerikai tagállamot jelképezi. Csakhogy az Oppenheimer történetének idején az Egyesült Államoknak még csak 48 állama volt, Alaszka és Hawaii ugyanis csak 1959-ben lett hivatalosan USA-tagállam. Épp ezért az 50 csillagos amerikai zászló is csak 1960-tól használatos, 1912 és 1959 között 48 csillag volt az USA hivatalos nemzeti lobogóján.

 

 

Mivel a film rendezője, Christopher Nolan régóta arról ismert, hogy aprólékosan ügyel forgatás közben a részletekre, egyes rajongók szerint ez a hiba szándékos volt a részéről. Mások szerint viszont bolond az a néző, aki ahelyett, hogy élvezné a filmet, inkább az amerikai zászlón látható csillagokat számolgatja.

5 ok, amiért tényleg érdemes az Oppenheimert megnézni

Egész biztosan az év egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb filmje. Christopher Nolan, egy már sokszor feldolgozott témához nyúlt, de tette ezt elképesztő módon - és egy nagy csavarral!

Tovább

 

(via Faroutmagazine.co.uk)