Kémesítve - A galambokat nem fogod megszeretni, de jól szórakozhatsz

Az öntelt szuperkém véletlenül szelíd galambbá változik, hogy megmentse a világot és tanuljon az erőszakmentességről, ami így leírva nem hangzik jól, de egy nagyon szórakoztató kémkomédiáról van szó.

Ettől a filmtől egy kicsit bocsánatot kell kérnem. Merthogy elsőre az volt a határozott érzésem, hogy maradékokból és utánlövésekből rakták össze. A főszereplő szuperkém például pont olyannak tűnt az előzetes és a jelenetképek alapján, mintha A hihetetlen család egyik már elfelejtett mellékszereplőjét léptették volna elő, a másik főhős, a bohókás, meg nem értett feltaláló a Derült égből fasírt ugyanilyen feltalálójára köszön vissza, és akkor még az alapötletről nem is beszéltem. Merthogy eszerint a világ legjobb kémje valami hiba folytán egy béna galamb testében találja magát, és így kell szembeszállnia egy gonosz bűnszövetkezettel, ami azért nem hangzik a világ legelmésebb, legeredetibb alapkoncepciójának, ráadásul a galambokat mindenki rühelli. Vagyis előre leírtam a dolgot, pedig nem kellett volna.

Odáig persze nem szaladnék, hogy a címével is hendikepet futó Kémesítve korszakalkotó mestermű, és azt sem kürtölném szerte a világba dagadó mellkassal, hogy megszületett a filmtörténet legjobb kémes stílusparódiája, de ez nagyon is nézhető és nagyon is szerethető. Adott hozzá a hihetetlen önbizalommal és rettenetes svádával rendelkező Lance Sterling (angol hangja Will Smith), az igazi szuperkém, aki mindig egyedül dolgozik, már ha nem számítjuk azt a masszív intézményes hátteret, amit a titkosszolgálat biztosít neki, azt a rengeteg embert, aki információval, fegyverekkel és segédeszközökkel látja el. Utóbbiak közé tartozik a feltaláló Walter Beckett (angol hangja Tom Holland), aki nem hisz az erőszakban, és fegyverek helyett olyan kütyüket készít, amik még a gonoszokat is megnevettetik vagy meghatják, amitől nem lesz a csapat legnépszerűbb tagja, de amikor mindenki azt hiszi, Lance átállt a rosszak oldalára, ő lesz az egyetlen, aki képes segíteni neki.

És igen, itt van az, hogy a jóképű, kisportolt ügynök egy bamba galamb testében találja magát, aminek nyilván nem örül, viszont remekül jön neki, mert el tud tűnni, és egy galambra az égvilágon senki sem gyanakszik. És innen megindul a kalandok sora, amik természetesen mind roppant idétlenek így, hogy az egyik hős egy galamb, akihez pár, még nála is bénább galamb csatlakozott, a másik főhős pedig egy kocka. És bár nem minden állt nekem össze itt logikailag, és ahhoz képest, hogy a film egy alapvetően erőszakellenes üzenetre épül, meglepően sok az erőszakos, néha ijesztő jelenet, és sok az áldozat. Kárpótlásul a Kémesítve elég vicces, látványos és a végére a főszereplőket is meg lehet szeretni.

Vagyis a Nick Bruno és Troy Quane rendezőpáros kitesz magáért, de a gyártó Blue Sky Studios nem egy Pixar vagy Disney - viszont a tulajdonos Twentieth Century Fox megvásárlásával már a Disney része! -, így a technikai megvalósítás is hagy maga után egy icipici kívánnivalót. Semmi bántó hiányosság nincs, csak nem ugyanaz. Jó kis szünidei kalandkupac ez, amire jó eséllyel nem emlékszünk majd pár hét múlva, viszont nem tolják úgy az arcunkba, mint a Disney-termékeket, így nem kell mindenhol a Kémesítve ajándéktárgyakat, iskolatáskákat, tolltartókat és strandlabdákat kerülgetnünk a következő pár évben. Ami szerintem kifejezetten jó dolog.

Értékelés: 7/10