Két magyar alkotás is versenyez idén az Európai Filmdíjért

Ráadásul mindkettő animációs.

Kihirdették az idei Európai Filmdíjak jelöltjeit, és két kategóriában is találkozhatunk magyar alkotással. Az Európai Animációs Filmek öt jelöltje közt van Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor Műanyag égbolt című alkotása, ami egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki. A PORT.hu kritikusa ezt írta róla:

„Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta író-rendező párosának sikerült mégis a mutatvány, hét év megfeszített munkájával elkészítettek egy olyan sci-fit, amely nem kicsi, nem sárga, de nemzetközi színvonalú és magyar.”

A másik magyar jelöltet az animációs rövidfilm kategóriában találjuk: Buda Flóra Anna alkotása, a 27 egy 27 éves lányról, Alice-ról szól, aki egy szűkös lakásban él együtt a szüleivel és az öccsével, és a valóság elől a szexuális fantáziáiba menekül. Az animációs rövidfilmet Cannes-ban Arany Pálmával díjazták.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje ugyan a rövidlistán még rajta volt, ám a jelöltek közé már sajnos nem került be.

Ez is érdekelhet

A gyűlöletközpontú társadalom elszenvedőit mutatja meg Reisz Gábor új filmjében

Időst, fiatalt, mindenkit kikészít a közhangulat Reisz Gábor új filmjében.

Tovább

 

Az idei Európai Filmdíjakat december 9-én adják át, Reykjavíkban.

(via Far Out)