Két magyar is bekerül az Oscar-díjakról döntő Filmakadémia tagjai közé

Rekordszámú, 928 új tag kapott meghívást a napokban a neves szervezethez, köztük két magyar művész is.

A magas számot elsősorban az indokolja, hogy idén az Akadémia az új idők új szeleinek megfelelően odafigyelt arra, hogy több nőt, színes bőrű alkotót, illetve külföldi filmest is beválasszon. A nagy számú új potenciális csatlakozó közül is kiemelkedik azonban néhány: például Quvenzhane Wallis, A messzi dél vadjai Oscar-jelölt szereplője, aki a maga 14 évével az Akadémia legfiatalabb tagja lesz – a legidősebb pedig a 86 éves orosz zeneszerző, Szofia Gubajdulina, akit szintén idén hívtak meg, és aki olyan alkotásokhoz komponált zenét, mint például az Egy szent szarvas meggyilkolása.

Quvenzhané Wallis 2017-ben. Forrás: Jamie McCarthy / Getty Images

 

Az idei meghívottak 49 százaléka nő – de ezzel a szervezet össztagságában (amennyiben mindannyian igent mondanak a felkérésre) még mindig csak 31 százalékra emelkedik a nők aránya. A reménybeli új tagok között 17 Oscar-díjazottat találunk, és 92 az Oscar-jelöltek száma – köztük olyan sztárokkal, mint Timothée Chalamet (Szólíts a neveden) vagy Daniel Kaluuya (Tűnj el!, Fekete Párduc).

Természetesen nem Oscar-jelölt színészek is kaptak meghívást (a színész szakosztály osztotta ki a legtöbb, összesen 168 meghívót): Taron Egerton (Kingsman), Daisy Ridley (Star Wars-filmek), Jennifer Grey (Dirty Dancing – Piszkos tánc), Ann Dowd (A szolgálólány meséje) is csatlakozhat, sőt idén nem diszkriminálták a komikusokat sem, lásd Tiffany Haddish, Mindy Kaling, Amy Schumer vagy Sarah Silverman felkérését.

Tarr Béla 2011-ben Hollywoodban. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images

 

Ami az egyéb szakosztályok meghívottjait illeti, ott is találunk nagy neveket, hiszen a zenészek a rapper Kendrick Lamart, az írók pedig a Harry Potter-regények szerzőjét, J.K. Rowlingot hívták meg maguk közé. Olyan művészek is vannak, akiket egyszerre több szakosztály is szeretne a tagjai között tudni – ide tartozik Tarr Béla, akit a rendezői és az írói szekcióba is meghívtak. A másik magyar meghívott Herbai Máté operatőr (A nyomozó, Kút, Testről és lélekről). Akinek van kedve és kitartása, a Hollywood Reporter oldalán a meghívottak teljes listáját átnézheti.


(via Hollywood Reporter, Index)