Kevin Spacey a valóságban főgonosz, a tatárjárásról szóló filmben már nem

Kevin Spacey ellen négyrendbeli szexuális zaklatás miatt emeltek vádat Nagy-Britanniában, három férfi állításai alapján.

A brit koronaügyészség (CPS) május 26-án jelentette be, hogy megkezdik az eljárást Kevin Spacey ellen, akit ezúttal három férfi ellen elkövetett szexuális zaklatással vádolnak. Rosemary Ainslie, a CPS különleges bűnügyi osztályának vezetője elmondta: „A CPS engedélyezte a 62 éves Kevin Spacey elleni bűnvádi eljárást három férfi ellen elkövetett négyrendbeli szexuális zaklatás miatt.” Egyiküket  beleegyezése nélkül kényszerített szexuális tevékenységre.

A vádak alapján az első feltételezett áldozattal szemben 2005 márciusában, Londonban követett el szexuális erőszakot, a másodikra szintén Londonban, 2008 augusztusában került sor. A harmadik áldozat azt állítja, hogy 2013 áprilisában Gloucestershire-ben bántalmazta Spacey, akinek karrierje  2017-ben gyakorlatilag órák alatt omlott össze, miután Anthony Rapp színész megvádolta, hogy 1986-ban, amikor ő mindössze 14 éves volt, Spacey szexuálisan közeledett hozzá.

Spacey az összes ellene felhozott vádat kitartóan tagadja.

A színész mostanában próbál visszamászni a filmezéshez, a Peter Five Eight című thrillere bemutatás előtt áll. A film producerei a vádak ellenére támogatják Spacey-t. „Bár sajnálatos, hogy épp akkorra időzítették a megnövekedett negatív sajtót, amikor Kevin visszatért a munkához, de ez várható is volt. Vannak, akik azt kívánják, hogy ne játsszon, de sokkal több a rajongó világszerte, akik várják, hogy egy évtizedek óta kedvelt művész visszatérjen a filmvászonra”– áll a The Hollywood Reporter által közzétett nyilatkozatban. „A produkciónak nincs tudomása vagy kommentárja a különböző, örvénylő vádakról, és úgy gondoljuk, hogy a bíróság feladata eldönteni, hogy igazak-e, ha egyáltalán. A Peter Five Eight olyan rajongók filmje, akiket jobban érdekel a művészet, mint a botrány.”

A britek vádemelése után azonban a tatárjárásról szóló, magyar-angol-mongol koprodukcióban készülő 1242 – A Nyugat kapujában című filmből kirúgták Spacey-t (noha a szerződést a korábbi hírek szerint már aláírta), aki egyébként a film főgonoszát, egy itáliai bíborost játszott volna – írja az Index. Az utódját még keresik, de a lap megkeresésére a produkció vezetői egyelőre még nem nyilatkoztak.

Spacey már korábban is „furán” viselkedett: Mena Suvari az Amerikai szépség egyik főszereplője The Great Peace című önéletrajzi könyvében írta, hogy a film forgatásának egyik intim jelenete előtt Spacey mellette feküdt az ágyon. „Ő valahogy gyengéden átölelt engem. Nagyon békés volt, de furcsa és szokatlan”– vallotta be a színésznő, aki könyvében egyébként azt is elárulta, hogy  Hollywoodban töltött első éveit szexuális visszaélések emlékei rontották meg, ami drogfüggőséghez vezetett.

Alan Ball, a film forgatókönyvírója korábban azt nyilatkozta a The Independentnek: „Nagyon szomorú vagyok, mert ami Kevinnel történt, az valahogy rányomta a bélyegét. Különösen azért, mert a karakter, akit a filmben játszott, olyan valaki, aki egy 17 éves lány után vágyakozik. Kíváncsi lennék, hogy most elkészülne-e ez a film.”

Címlapkép: Nicole Harnishfeger-Pool / Getty Images