Kifulladásig kompromisszumok nélkül - Elhunyt Jean-Luc Godard

91 éves korában meghalt Jean-Luc Godard, a Kifulladásig és a Bolond Pierrot rendezője.

Godard eredetileg etnológiát tanult a Sorbonne-on, ám az 1940-es években egyre több mozi nyílt, amire ő egyfajta vallási áhítattal tekintett. 1951-ben az Andre Bazin által alapított Cahiers du Cinema filmmagazinba kezdett írni, ahol hangos kritikusa volt a háború utáni francia filmeknek, mivel úgy érezte, a rendezők kifogytak az ötletekből. Itt vetette fel a szerzői film elképzelését is.

A francia újhullám kiemelkedő alakja a halálig dolgozott: 2018-ban, a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be utolsó filmjét Le livre d'image címmel, melyből Párizsban, Madridban, New Yorkban és Szingapúrban kiállítást tervezett, ám ezt a pandémia miatt már nem valósíthatta meg.

Kifulladásig
Forrás: Bem mozi

 

Első nagyjátékfilmje, a Kifulladásig kapcsán Luigi Chiarini, a Velencei Filmfesztivál elnöke úgy fogalmazott: „Van a Godard előtti és utáni mozi”. A filmet kézikamerával forgatták, ami korábban teljesen ismeretlen módszer volt egy nagyjátékfilm esetében. Elsőfilmes rendezőként alakította át a filmnyelvet, ez korábban csak Orson Welles-nek sikerült közel húsz évvel korábban az Aranypolgárral.

A Kifulladásig bemutatása után az akkor mindössze 29 éves Godard rövidfilmes rendezőből elismert filmes lett. Hollywood is le akart csapni rá, ám ő nem volt hajlandó a kompromisszumra, ezért visszautasította a Bonnie és Clyde megrendezését. Az Álomgyárat többször kritizálta, külön kiemelve Steven Spielberget, akinek filmjeiből szerinte minden művészi érdem hiányzik. Saját kortársait, François Truffaut-t Eric Rohmert és Claude Chabrolt se kímélte, amikor úgy érezte, filmjeik egyre közönségbarátabbak lettek.

Bolond Pierrot

 

Mindig is kívülállónak tartotta magát, olyannyira, hogy 2010-ben Életmű díjjal akarták jutalmazni az Oscar-gálán, ám ezt nem fogadta el, mivel szerinte az Oscar a filmes intézményrendszer legerősebb szimbóluma. De nem maradt díjak nélkül, hiszen az európai filmes szakma többször is elismerte munkásságát: többek közt a Velencei Filmfesztiválon neki ítélték a zsűri különdíját az Éli az életét (1962) című filmjéért, Arany Medvét kapott az Alphaville-ért (1965), kritikusok díját a Velencei Filmfesztiválon a Bolond Pierrot-ért (1965), és Arany Oroszlánt a Keresztneve Carmenért (1983).

Godard a szerettei körében, békésen hunyt el, miként arról a család nyilatkozott: szűkkörű temetés lesz, a művészt hamvasztani fogják.

(via Variety)