Kiosztották a Berlinale díjait

Carla Simon Alcarràs című filmje nyerte el a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A rendezvényen főként női alkotókat díjaztak.

A Berlinale, azaz a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Európa és egyébként az egész világ egyik legrangosabb filmművészeti rendezvénye, amit 1951 óta rendeznek meg. Az idei, sorban a 72. eseményen zömmel női alkotókat díjaztak, és Carla Simon Alcarràs című filmje nyerte el a fesztivál nemzetközi versenyprogramjának legjobb filmjeként a legrangosabb díjat, az Arany Medvét. Az Alcarràs egy kis katalán faluban élő baracktermesztő család életét követi nyomon, akiknek élete gyökerestől megváltozik, amikor a nagy birtok tulajdonosa meghal, és az örökös úgy dönt, hogy eladja a földet. A rendezőt már díjazták korábban: 2017-ben Summer 1993 című filmje a rendezvény elsőfilmeseknek járó elismerését kapta.

Hong Sang-soo The Novelist's című alkotása kapta a zsűri nagydíját, Natalia Lopez Gallardo (Robe of Gems) és Claire Denis (Both Sides of the Blade) a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét. A fesztiválon tavaly vezették be, hogy a korábbi hagyománytól eltérően a színészi díjak nemek szerint semlegesek, ennek megfelelően a legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét Meltem Kaptan kapta a Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, a legjobb mellékszereplőnek járó díjat pedig Laura Basuki a Before, Now & Then című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvíró Laila Stieler (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush) lett, Rithy Path Everything Will Be Ok című stop-motion animációjáért a "kiváló művészi hozzájárulásért" járó Ezüst Medvét kapta, míg Michael Koch A Piece of Sky című alkotása különdíjat kapott a nemzetközi zsűritől, amelynek elnöke M. Night Shyamalan volt. Mellette Karim Aïnouz, Anne Zohra Berrached, Saïd Ben Saïd, Tsitsi Dangarembga, Ryűsuke Hamaguchi és Connie Nielsen ült a zsűriben.

A Berlini Dokumentumfilm-díjat a Myanmar Diaries  kapta, amelyet a Mianmari Filmkollektíva rendezett, egy névtelen filmes csoport, amelynek tagjai a diktatórikus ázsiai országban élnek és alkotnak. A Deadline egy közvetítőn keresztül készített interjút a Kollektívával, mivel filmkészítői tevékenységük miatt a fesztivál idején is életveszélyben voltak.

Elsőfilmesként Kurdwin Ayubot díjazták Sonne című filmjéért, míg a "Találkozások" szekcióban a legjobb film Ruth Beckermann Mutzenbacher című filmje lett, a legjobb rendezőnek járó elismerést Cyril Schaublin kapta Unrest című alkotásáért. A zsűri különdíját Mitra Farahani See You Friday, Robinson című filmje érdemelte ki.

A fesztivál tiszteletbeli díját Isabbel Huppertnek ítélték, ám a színésznő nem tudott Berlinbe utazni, mert pozitív lett a Covid-tesztje, így online köszönte meg az elismerést. A járvány miatt egyébként is kihívás volt megrendezni az eseményt, különösen, hogy az omikron-variáns okozta hullám épp a rendezvény alatt látszott tetőzni Németországban. A helyi sajtóban többen is felvetették, hogy egyáltalán meg kellene-e rendezni a fesztivált, de úgy tűnik, a körülményekhez képest nagyjából zökkenőmentesen zajlott minden – annyiban tért el az idei a korábbi fesztiváloktól, hogy hat napba sűrítették 69 ország 256 alkotásának vetítését.

"Ez egy nagyon különleges este. Minden eddiginél hálásabb vagyok mindenkinek, aki lehetővé tette a fesztivált" – mondta Carlo Chatrian, a Berlinale társigazgatója a fesztivál záróünnepségén. "Az elmúlt másfél hónap nagyon stresszes volt, de a csapat nagyon elkötelezett. Egy fesztiváligazgató számára minden film olyan, mintha a saját gyereke lenne, ezért szeretném megköszönni minden filmesnek, hogy velünk vannak. A fesztivál egy kollektív munka."

A Berlinale február 10-én kezdődött és 20-án ér véget, a rendezvény hátralévő napjait a felzárkóztató vetítéseknek szentelik.

Az összes kategória díjazottjai a fesztivál weboldalán megtekinthetők.

(Forrás: Deadline)

Címlapkép: a fődíjas Carla Simon, kezében az Arany Medvével (Forrás: picture alliance/Getty Images)