Luke 10 hajmeresztő hülyesége, ami miatt máig őrjöngenek a Star Wars-fanok

Fura dolgokat művelt A Jedi visszatérben, és jobban megrázza a csak pár órája ismert Obi-Wan elvesztése, mint Owen bácsi és Beru néni halála...

Mark Hamill karaktere, Luke Skywalker minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb szereplő a Csillagok háborúja univerzumában - még úgy is, hogy a karakterével sok minden nem stimmel, amit az idők során számos alkotó (George Lucastól kezdve J.J. Abramsig) figyelmen kívül hagyott. Természetesen minden kitalált szereplőnek vannak hibái, amelyeken túl kell lépnie ezt a fejlődéstörténetet nevezte el annak idején a híres mitológiakutató professzor, Joseph Campbell „a hős útjának” (The Hero's Journey) Az ezerarcú hős (The Hero with a Thousand Faces) című bestseller könyvében, ami a mai napig a modern szórakoztatóipar Bibliája, és Neil Gaimantől J.K. Rowlingig számos szerző merített belőle.

Luke útja igazi mesékbe illő szegénylegény-történet: egyszerű parasztfiúból lesz Kiválasztott majd Mikulás-szakállas, bölcs Jedi mester, ami az egyik leglátványosabb karrier a mozifilmek történetében. Ez azonban nem menti fel sem Luke-ot, sem a történeteinek krónikásait az alól,  hogy számos böszmeség szárad a lelkén.

Ezekből szedtük most össze a 10 legbosszantóbbat, amelyek miatt máig kinyílik a (fény)bicska a Star Wars-rajongók zsebében.

 

1. Oda rejtették el Luke-ot Vader elől, ahol Vader maga is felnőtt

Obi-Wan Kenobi ugyebár az előzménytrilógia végén elvitte Luke-ot Owen bácsihoz és Beru nénihez a Tatooine bolygóra,

a világ legrosszabb rejtekhelyére, hiszen Anakin Skywalker maga is ezen a sivatagbolygón nőtt fel!

Sőt, Anakin tudott arról is, hogy van egy mostohatestvére, hiszen nem volt titok, hogy Shmi Skywalker férjhez ment Cliegg Larshoz. Vagyis a Darth Vaderré váló Anakinnak csak egy látogatásra lett volna szüksége a régi családi párafarmon, hogy kiderüljön, nini, itt a fia! (Luke ikertestvére, Leia persze már sokkal trükkösebben el lett rejtve, hiszen valószínűleg még Darth Vader is diplomáciai bonyodalomba keveredett volna, ha átkutatja egy kislány miatt az alderaani palotát egy olyan Skywalker-lány után, aki nem is viseli a Skywalker nevet...) A Star Wars-könyvek és -képregények persze megpróbálták mindezt megmagyarázni azzal, hogy Anakin soha sem akart visszatérni arra a bolygóra, ahol az anyja meghalt, de ott elrejteni a fiát még így is hatalmas kockázat volt Obi-Wan részéről.

 

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

2. Luke hisztisebb és nyafogósabb volt, mint Anakin

A Star Wars-előzménytrilógiát számos kritikusa ostorozta amiatt, hogy „Anakin túl nyafogós volt benne”, miközben figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy

Luke bizony ugyanilyen hisztis kölyökként viselkedett az őstrilógiában.

Folyamatosan panaszkodott és állandóan elveszítette a türelmét, amikor a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan ő akarta. Ez különösen a Yodával való kiképzése során volt szembetűnő. Hiába ordas nagy közhely tehát, most is bebizonyosodott az igazságtartalma: „az alma nem esek messze a fájától”.

 

Forrás: InterCom

 

3. Luke-ot jobban megrázza Obi-Wan elvesztése, mint a saját nagynénje és a nagybátyja halála

Luke valójában csak néhány napig kóricált együtt Obi-Wannal a Tatooine-on és az űrben, így igencsak furcsa, hogy

egy semmiből feltűnt, habókos, vén salabakter halála sokkal jobban megviseli, mint annak a családnak az elvesztése, amelyik 19 éven át etette, itatta és fedelet adott a feje fölé...

Hiszen ugye hiába látta Luke a nagynénje és a nagybátyja összeégett holttestét, viszonylag gyorsan túlteszi magát a halálukon, ugyanakkor több olyan jelenete is van a filmben, amikor igencsak feldúlt Obi-Wan halála miatt. Ez az érzelemmentesség persze betudható a vágásnak (több Tatooine-on játszódó jelenet is a vágóasztalon végezte) és az eredeti Star Wars-film akkori mércével mérve kérlelhetetlenül gyors tempójának, de attól még nagyon furcsa dolog.

 

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

4. Luke milliók haláláért felelős

A Halálcsillag felrobbantása a Csillagok háborúja-filmek egyik legikonikusabb pillanata, de ennek mindig is volt egy sötét mellékzöngéje. A Mandalóri 2. évada ugyanis megerősítette a rajongók addigi sejtését, miszerint

több millió birodalmi katona halt meg a Halálcsillagon, ami Luke esetében azt jelenti, hogy kedvenc Jedink egy tömeggyilkos.

Persze Luke mindezt azért tette meg, hogy Tarkin és Darth Vader bolygópusztító szuperfegyvere ne tudjon értelmes fajok további millióival végezni, de azért Luke még így is több halálesetért felelős, mint a Star Wars franchise legtöbb gonosz szereplője...

 

Forrás: InterCom

 

5. Luke Jedi-tanonckodásának nagy része képernyőn kívül történt

Luke Jedi lovaggá válása az eredeti Star Wars-trilógia egyik katartikus csúcspontja volt – de sajnos a fejlődés túl nagy hányada történt a képernyőn kívül. Eleve nem derült ki, hogy a Star Warsban látott, vaksi sisakos fénykardos hadonászás és a Hoth bolygón lezajló, wampa elleni élethalálharc között mennyit gyakorolt Luke az apja spádéjával, mint ahogy

az is csak egy kivágott jelenetben szerepel, hogy Luke A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér között miként konstruál magának zöld színű fénykardot...

 

Forrás: InterCom

 

6. Semmi értelme nem volt Luke mentőakciójának A Jedi visszatérben

40 éve, 1983-ban mutatták be a mozik A Jedi visszatért - így George Lucas négy évtizede adós a rajongóknak azzal, hogy megmagyarázza:

mi a búbánat volt Luke eredeti terve arra nézvést, hogy kimentse Hant Jabba fogságából?

Először is Lando Calrissian már jóval korábban őrnek álcázta magát, és beépült Jabba pribékjei közé - ezt azonban Luke és a többiek egyáltalán nem használták ki. Leia fejvadászpáncélt húzott, és Csubakkát látszólag foglyul ejtve járult a püffedt gengszterfőnök színe elé. Aztán hirtelen betoppant Luke, és némi purparlét követően (Rancor elleni harc, légbárkákon vigéckedés, stb. stb.) lekaszabolt mindenkit a fénykardjával. De akkor miért nem ezzel kezdte már a legelején, és miért veszélyeztette ennyiszer a legjobb barátai életét?!?

 

Forrás: InterCom

 

7. Luke túl kimért, hűvös és robotszerű lett a tévésorozatokban

A Mandalóri és a Boba Fett könyve megpróbálta visszahozni azt a Luke-ot, akit a rajongók A Jedi visszatér óta szerettek volna újra látni – de sajnos mindkét sorozat felemásan teljesített ezen a téren. Ahelyett ugyanis, hogy a fiatal Luke szerepét egy új színészre osztották volna (persze azért is kaptak volna hideget-meleget), a Mark Hamillt CGI technológiával megfiatalítva hozták vissza, ami A Mandalóri 2. évadának fináléjában

valljuk be, elég borzalmasan nézett ki.

Erre a Disney-nél is rájöttek, így a CGI-Luke már egy fokkal jobban nézett ki A Boba Fett könyvében, de sajnos be kellett látni, hogy ma még csak ennyire képes egy fejlett algoritmus. Vagyis: a fiatal Luke mesterséges intelligencia által generált arckifejezése és számítógép által módosított hangja egyelőre nem igazán tudta visszaadni Mark Hamill eredeti, hús-vér színészi alakítását.

 

8. Luke keresése totál felesleges szál volt az új Star Wars-filmekben

Elvileg az idős Luke Skywalker keresése volt a mozgatórugója a Disney-féle új trilógia első két mozifilmjének, Az ébredő Erőnek és Az utolsó Jediknek - de ez végül teljesen értelmetlennek bizonyult. Leia, Rey és az Ellenállás úgy vélte, hogy Luke visszatérése elengedhetetlen, Snoke fővezér pedig attól tartott, hogy a Jedi Rend újra megszerveződik, és odacsap az Első Rendnek. Világosan kiderült azonban az új filmekből, hogy Luke-nak évtizedeken át esze ágában sem volt visszatérni.

Nem akart ő senkit sem megmenteni, jó volt neki az önkéntes remetelét, és az idők végezetéig elszürcsölgette volna a kék (zöld?) tejet azon az Isten háta mögötti bolygón.

Ráadásul a Skywalker kora flashback jelenetéből az is kiderült, hogy Luke számos Jedi-leckét adott korábban Leiának, vagyis az idős hercegnő kezdettől fogva trenírozhatta volna futkosós-fénykardvívós feladatokkal Rey-t az Ellenállás főhadiszállásán, és így a lány már az első pillanattól fogva a remény szimbóluma lehetett volna. Luke jelenléte utólag átgondolva nem sokat tett hozzá Rey fejlődéséhez.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

9. Luke befurakodott az unokaöccse elméjébe, aztán majdnem megölte

Az új Star Wars-trilógiában volt egy furcsa látomásjelenet, amelyben a már Jediket oktató „Luke mester” ahelyett, hogy megbeszélte volna szemtől szemben a dolgokat a rakoncátlankodó tanítványával, Ben Solóval, befurakodott inkább alvó unokaöccse elméjébe.

Ez a kéretlen agyturkászás és sunnyogó gondolatolvasás a Star Wars-filmek és -tévésorozatok kánonja szerint a Sötét Oldalhoz sorolt, becstelen cselekedet.

Luke ezután teljesen irreálisan viselkedve betojt attól a félelemérzettől, amit Ben elméjében látott (gonosz lesz belőle, és elhozza a Jedik alkonyát), figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy az eredeti trilógiában a látomások megfejtésre váró leckék voltak, amelyekből egy bölcs Jedi akár tanulhat is, ha elég fifikás (lásd: Luke a Dagobah mocsarában a fa odvában egy olyan Darth Vaderrel párbajozott, akinek a sisakja alatt ő maga volt). Már az is elég szörnyű dolog, hogy Luke agyán átfutott, hogy meg kellene ölnie az alvó unokaöccsét „a nagyobb jó érdekében”, de a privát gondolatok kifürkészése megbocsáthatatlan bűn egy Jedi mester esetében a rajongók szerint.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

10. Luke pont akkor hagyta faképnél a családját, amikor nekik a legnagyobb szükségük lett volna rá

A legnagyobb probléma a Disney-féle trilógia öreg Luke-jával egyértelműen az volt, hogy

ez a karakter gyökeres ellentéte lett mindannak, amit a fiatal Luke képviselt anno.

Miután Ben Solo lerombolta a Jedi templomot, és Kylo Ren néven, piros fénykarddal kezdett kószálni a galaxisban, Luke ahelyett, hogy felelősséget vállalt volna a tetteiért, és segített volna Hannak és Leiának visszafordítani a fiukat a Sötét Oldalról, ehelyett elbujdosott, és még csak el sem köszönt a testvérétől és a sógorától, akikkel korábban számtalanszor megmentette már a galaxist!

 

Forrás: Fórum Hungary

 

(via Screenrant)