Magyarországon is mozikba kerül a Taylor Swift-koncertfilm

2023 egyik legnagyobb popkulturális világszenzációjává vált Taylor Swift jelenleg futó turnéja, melynek egyik augusztusi állomásából mozikba szánt koncertfilm készült. A Pannónia Entertainment Magyarországra is elhozza a globális mániát november elején.

Ami 2023-ban filmes fronton a Barbenheimer jelenség volt, az a zenei szférában Taylor Swift lett. Világszerte rajongók milliói kezdtek áradozni a közösségi médiában a The Eras Tourról, külső szemmel szinte érthetetlen mértékű hype-ot generálva az énekesnő idei turnéja köré. A „Swiftie”-k persze pontosan tudják és hangoztatják, miért különleges ez az egész, vagyis miért annyira, hogy egy olyan popkulturális fenomén süljön ki a koncertsorozatból, amilyenné ez vált. Nekik nem kell bemutatni a részleteket, főképp őket veszi célba a mozis lehetőség, de mindenki másnak is szinte elkerülhetetlen volt, hogy legalább egyszer ne fusson bele Taylor Swiftbe idén a közösségi médiában. De mégis, pontosan mi ez az őrület?

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

A The Eras Tour Taylor karrierjének legnagyobb koncertturnéja, amely idén márciustól jövő novemberig 5 kontinensen 146 fellépést fed le, mind különböző stadionokban megtartva. A cím természetesen arra utal, hogy ezzel pályafutása összes eddigi érájának és albumának emléket állít – picit több mint 3 órába belezsúfolva 44 dalt, 10 felvonásban, melyek mind 1-1 lemezt szimbolizálnak. A koncertfilm némileg vágottan, de így is 165 percben dokumentálja az augusztus eleji három fellépést, amelyet Swift a tavalyi Super Bowl helyszínén, az egykori lóversenypálya helyén felépült SoFi Stadiumban tartott Inglewoodban, Los Angeles vonzáskörzetében. A látványos show-t a rajongókon kívül a kritikusok is éltették, az október közepi Észak-Amerikai mozibemutatónak 37 millió dolláros nyitónapi bevételt jósolnak az eladások. A rendező az a Sam Wrench, aki korábban Billie Eillish O2-es koncertjét is dirigálta, melyet szintén láthattak a hazai nézők nagyvásznon a Pannónia Entertainment által.

A film létrejötte önmagában egy fantasztikus történet, ugyanis eredetileg bár minden nagy hollywoodi stúdióval folytattak tárgyalásokat, azok az író-, és színészsztrájk alatt rendre visszautasították a felkérést, így Swift producerként maga vette kezébe az irányítást, és megkerülve a stúdiórendszert, közvetlenül mozihálózatoknál és a sztrájktól független filmforgalmazóknál kezdett házalni, mígnem sikerrel járt. Hatásának jelentősége abból is leszűrhető, hogy miután a tárgyalások végeztével kitűzték a premiert, az ahhoz közel eső filmekből több is új dátumot kapott. Ténylegesen menekültek előle.

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

A turné mellé folyamatosan jöttek a bővített és újravett kiadású lemezmegjelenések, valamint új klipek is. Producerként Swift a film vágásába is beleszólt, lényegében ő felügyelte, hogy melyik dalok kerüljenek bele, így személyes kedvencei mellett bizonyára a rajongók favoritjai mind részét képezik majd a játékidőnek. A „Swiftmánia” kulturális hatása mellett a gazdaságra és a politikára is kiterjedt, tényleg egy különleges eseményt adva a világnak.

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

Ahogy a koncertekre, úgy valószínűsíthetően a vetítésekre is hamar elfogynak majd a jegyek, így a legnagyobb rajongók legyenek résen. A The Eras Tour koncertfilm felirat nélkül országszerte a kiválasztott mozikban november 3-tól lesz látható, limitált ideig.