Mark Hamill jelezte: a Star Wars már 1978-ban oltáspárti volt

A republikánusok ugyanis kiakadtak azon, hogy az oltakozás népszerűsítése miatt Nagy madár a Szezám utcából beoltatta magát.

A napokban nagy port kavart az Egyesült Államok konzervatív politikusai és szavazói körében, hogy a Szezám utca sorozat emblematikus figurája, Nagy madár kiírta a hivatalos Twitterére, hogy ő is megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ezzel is népszerűsítve a fiatalok körében az oltakozást.

Ted Cruz szenátor azonban élesen kikelt a szerinte „túlságosan átpolitizált és igen aktív” Szezám utca ellen, a Fox News pedig egyenesen „a gyermekek agymosásának” minősítette Nagy madár posztját. Holott a Szezám utcát, mint a legtöbb popkulturális terméket, mindig is átjárta a politika: Nagy madár például már 1972-ben is azt üzente a gyerekeknek, hogy a betegségek elleni védőoltások jó dolgok, nem kell félni tőlük.

Erre a hype-vonatra ugrott most fel a közösségi médiában évek óta igen aktív Mark Hamill is, akit Dr. Tara C. Smith a Twitteren emlékeztetett arra, hogy 1978-ban R2-D2 és C-3PO is síkra szállt a védőoltások fontossága mellett a „Földi szülők, a gyermekeitek teljesen be vannak oltva?”-kampánnyal. Hamill így kommentálta a képet:

Réges-régen, a tudomány átpolitizálása előtt.

R2-D2 és C-3PO egyébként anno pont az amerikai szövetségi kormány Egészségügyi, Oktatási és Népjóléti Minisztériumának hivatalos reklámfilmjében szerepeltek:

 

És még egy Star Wars-hír a végére: ütemezési konfliktusok miatt késni fog Patty Jenkins saját Csillagok háborúja-filmje, a felkelő pilótákról szóló Rogue Squadron, ami eredetileg 2023 karácsonyán került volna a mozikba – ehhez azonban a rendezőnőnek 2022-ben el is kellene kezdeni a forgatást. Ez azonban jelen állás szerint nem fog megtörténni (pontos okot nem tudni, de alighanem amiatt, mert Jenkinsnek még le kell forgatnia egy harmadik részt is Wonder Woman kalandjaiból, és már elígérkezett egy Kleopátra-filmhez is). A Disney és a Lucasfilm valószínűleg pont ezen késlekedés és a hosszabb előkészület miatt nem erőlteti mostanában a Star Wars-mozifilmeket, és a 2019-es Az utolsó Jedik óta inkább a Disney+ streaming platformra koncentrál. Itt a Mandalorian új évada mellett saját sorozatot kap Boba Fett, Rosario Dawsjon twi'lek Jedije, Ahsoka és az Ewan McGregor által életre keltett, fiatal Obi-Wan Kenobi is.

A Ziro.hu Star Wars-ügyi szakportál a fentuiekről egyébként azt írja, hogy bár a Disney valóban 2024-re tervezi eltolni a Rogue Squadront, igazából „csak” egy praktikussági megfontolásból meghozott helycsere történt a bemutatók táblázatában, és 2023 környékén egy, a Régi Köztársaságról szóló grandiózus Star Wars-mozifilm fog jönni. Alighanem amiatt, mert a kultikus Knights of the Old Republic-videójátékokból amúgy is mostanában készül egy remake, így ez a korszak most egy jobban köztudatban lévő téma. (via Uproxx & Variety)

 

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.