Mark Wahlberg egy bántalmazott fiú mellé áll

Az akciósztárként ismert Wahlberg a Joe Bell című drámában egy, bántalmazás miatt öngyilkosságot elkövető tini és apja igaz, és nem túl vidám történetét meséli el, amire ma már garantáltan nem lesz hazai forgalmazó.

A 15 éves Jadin Robert Joseph Bell, egy oregoni meleg srác több évi fizikai és internetes zaklatás után egykori általános iskolája játszóterén akasztotta fel magát. Nem halt meg rögtön, még hetekig küzdöttek az életéért, a hír pedig bejárta egész Amerikát. Jadin apja, Joe Bell, egy egyszerű munkásember, akit a lelkiismeret furdalás mardosott, hogy nem tett meg eleget a fiáért, úgy döntött, gyalog átszeli az országot, és a kétévesre tervezett út során iskolákban tartott előadásokat, felhívva a figyelmet a zaklatás veszélyeire. Erre a történetre figyelt fel Cary Joji Fukunaga, aki eredetileg a rendezést is saját magára akarta bízni, de aztán lepasszolta Reinaldo Marcus Green (King Richard) – és felfigyelt rá is Mark Wahlberg, aki nem csak a címszerepet vállalta el, de producerként is beszállt a projektbe. Íme, itt az első előzetes.

 

Ha a fenti előzetesből nem derülne ki egyértelműen, a Joe Bell alapkoncepciója az, hogy a már halott Jadin szelleme elkíséri apját a hosszú úton, mintegy tanítva őt arról, milyen volt az élete, mit kell egy meleg fiatalnak elviselnie, miközben a múltban játszódó jelenetekben azt is látjuk – bár tudjuk – pontosan mi is történt vele. És azt is látjuk, milyen volt a fiú és a „hagyományos értékek mentén” nevelődött apa kapcsolata – utóbbi ugyan semmivel sem bántotta a fiút, de nem igazán tudott mit kezdeni másságával. És hogy mindenkit megzavarjanak egy kicsit, az amerikai forgalmazó, a Roadside Attractions a Torontói Filmfesztiválon még Good Joe Bell címen futó filmet már csak Joe Bellként kezdi majd vetíteni július 23-tól – arra nagyon kevés pénzt tennénk, hogy az elmúlt hetek belpolitikai eseményeinek fényében bármely hazai forgalmazó be merné hozni.

A forgatókönyvet a Brokeback Mountain - Túl a barátságont (2005) is jegyző Larry McMurtry és Diana Ossana páros írta, nyilván jókora rutinnal és nem feltétlenül kliséktől mentesen. A meglepő tényező itt nyilván Wahlberg, aki két akciófilm között valami komolyabbat szeretett volna csinálni, és az itt látottak alapján sikerült is neki, a kritikusok azonban elsősorban a fiát alakító, nálunk nagyrészt ismeretlen Reid Millert dicsérik, amiben van némi igazságtalanság, hiszen a srácnak egy sokkal színesebb szerep jutott. Rajtuk kívül felbukkan még Connie Britton, Gary Sinise, Charles Halford és Tara Buck is.