Még 10 film, amit Oscarra és Arany Málnára is jelöltek

Hihetetlen, de igaz: a Több mint testőr, a Mindörökké Batman és a Tőzsdecápák is olyan film, ami mindkét aranyszobrocskára komoly esélyes volt!

Januárban már bemutattunk itt a PORT.hu hasábjain 10 olyan ismert hollywoodi blockbustert, amelyek megmosolyogtató módon a legjobb filmeknek járó Oscar-díj mellett a legrosszabbaknak kiosztott Arany Málnára is esélyesek voltak ugyanabban az évben. A furcsa listán szerepelt egyebek között A szürke ötven árnyalata, a Baljós árnyak és a négy Oscarra jelölt Pearl Harbor - Égi háború is, de ahogy mondani szokás, messze még a bödön alja!

Íme egy újabb szürreális TOP10:

 

1. Bíboreső (1984)

Hihetetlen, de igaz: Prince 1985-ben Oscar-díjat nyert ezzel a kultfilmmel a legjobb zene kategóriában, a Sex Shooter című nótáért viszont Arany Málnára jelölték a legrosszabb dal kategóriában - ő írta és a producere is ő volt, (kolléganője, Apollonia Kotero, aki a dal előadója volt, „a legrosszabb új sztár” kategóriában volt Razzie-esélyes).

 

2. Beverly Hills-i zsaru 2 (1987)

Eddie Murphy kultikus zsarufilmjének folytatását a Bob Seger Shakedown című száma miatt jelölték Oscarra 1988-ban a legjobb betétdal kategóriában. Ezt nem nyerte meg, behúzta viszont az Arany Málnát George Michael I Want Your Sex című dalával.

 

3. Tőzsdecápák (1987)

Ismert tény: Michael Douglas 1988-ban Oscart kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában az ördögi pénzügyi manipulátor, Gordon Gecko megformálásáért. Kevésbé ismert tény: Daryl Hannah egy egészen másfajta elismerést kapott ugyanezért a filmért – a legrosszabb női mellékszereplő Arany Málna-díját.

 

4. A keresztapa 3 (1990)

Sofia Coppola két Razzie-t is kapott, miután szerepet vállalt édesapja, Francis Ford Coppola gengszterfilmjében, A keresztapa 3-ban: övé lett a legrosszabb női mellékszereplőnek és a legrosszabb új sztárnak járó díj is. Eközben maga a film hét Oscar-jelölést gyűjtött be, egyebek között a legjobb filmét és a legjobb rendezőét is.

 

5. Több mint testőr (1992)

1993-ban az a faramuci helyzet állt elő, hogy a népszerűsége csúcsán lévő Whitney Houston filmjét duplán jelölték a legjobb betétdal kategóriában Oscarra, ahol a Run to You és az I Have Nothing is a díjesélyes dalok között volt. Eközben az Arany Málna döntnöke a Queen of the Night című számot jelölte a legrosszabb dal kategóriában, Houston pedig emellett még a legrosszabb új sztár és a legrosszabb színésznő kategóriákban is kapott jelölést. Kevin Costnert szintén jelölték legrosszabb színésznek, de a legrosszabb film kategóriában is esélyes volt a Több mint testőr - végül Oscart és Razzie-t sem kapott.

 

6. Mindörökké Batman (1995)

A harmadik Batman-mozifilmnek Tim Burton helyett már Joel Schumacher volt a rendezője, aki bár csapnivaló munkát végzett, a botrányosan rossz és kínosan röhejes végeredmény valahogy mégis kapott egy legjobb operatőri munka Oscar-jelölést. A U2 zenekar nótája, a Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me pedig Arany Málna-esélyes volt a legrosszabb eredeti dal kategóriában.

 

7. Con Air - A fegyencjárat (1997)

Az Oscar-díjas Nicolas Cage emblematikus akciófilmjét 1998-ban Oscar-díjra jelölték a legjobb hang és a legjobb betétdal kategóriában – no de persze a Trisha Yearwood által előadott How Do I Live című számnak esélye sem volt Celine Dion My Heart Will Go Onja ellen, ami a 11 Oscarral jutalmazott Titanicban hangzott el. Ugyanakkor a How Do I Live-et furcsa módon az Oscar mellett Arany Málnára is jelölték, mint a legrosszabb dalt... A Con Air aztán végül „csak” egy speciális Razzie-t kapott a mókásan hangzó Worst Reckless Disregard for Human Life and Public Property elnevezéssel, amit talán úgy lehetne legfrappánsabban lefordítani, hogy különdíj az emberi élet és a közvagyon leghitványabb módon való semmibevételéért.

 

8. Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)

A Jurassic Park azon folytatása, amelyet még Steven Spielberg személyesen vezényelt le rendezőként, három Arany Málna-jelölést is kapott a legrosszabb forgatókönyv, a legrosszabb folytatás, valamint a fentebb már körbe röhögött különdíj az emberi élet és a közvagyon leghitványabb módon való semmibevételéért kategóriákban. Ugyanakkor a legjobb vizuális effektusok kategóriában való egyetlen Oscar-jelöléssel mégiscsak kalapot emelt az Amerikai Filmakadémia a CGI-dínók előtt.

 

9. Armageddon (1998)

Mai fejjel már nagyon furcsa belegondolni, de bizony Michael Bay űrutazással megspékelt katasztrófafilmje négy(!!!) Oscar-jelölést kapott, legjobb hang, legjobb hangeffektek, legjobb vizuális effektek a legjobb betétdal kategóriában. Utóbbi ugyebár az Aerosmith I Don't Want to Miss a Thing című rockballadája volt, ami az Arany Málna-mezőnyben a legrosszabb dal kategóriában is sorompóba állt. Végül csak Bruce Willis kapott Razzie-t a legrosszabb színész kategóriában (de ezzel nemcsak az Armageddonban, hanem a szintén 1997-ben mozikba került A kód neve: Merkúrban és a Szükségállapotban nyújtott alakítását is „elismerték”).

 

10. Transformers (2007)

A  szintén Michael Bay rendezésében készült alakváltó óriásrobotos filmet legjobb hangkeverés, a legjobb hangvágás és a legjobb vizuális effektek kategóriájában jelölték Oscar-díjra (hasonlóan a franchise későbbi folytatásaihoz, amelyek rendre bekerültek ezekbe a technikai kategóriákba). Végül egyiket sem kapta meg, ahogy Jon Voight sem lett Arany Málna-díjas legrosszabb mellékszereplő.

 

(via Indiewire)