Meghalt a Star Wars-filmek Boba Fettje, Jeremy Bulloch

A brit színész 75 éves volt, évek óta Parkinson-kórral küzdött. Mark Hamill és Billy Dee Williams is kedves szavakkal búcsúzott tőle.

December 17-én, 75 éves korában korában elhunyt Jeremy Bulloch, aki a régi Csillagok háborúja-filmek egyik ikonikus karakterét, a  fejvadász Boba Fettet alakította az 1980-as A Birodalom visszavágban és az 1983-as A Jedi visszatérben. A halálhírt az ügynöke jelentette be. A brit színész évek óta Parkinson-kórral küzdött, a betegség okozta komplikáció következtében került a dél-londoni Tooting egyik kórházába, ahol a családja körében hunyt el. Bulloch egészen 2018-ig mindig szívesen részt vett az összes olyan Csillagok háborúja-rendezvényen, ahová elhívták dedikálni, vagy előadást tartani a rajongóknak. Ezeket a fellépéseket azonban az utóbbi néhány évben már le kellett mondania a megromlott egészségi állapota miatt.

Jeremy Bulloch a 2007-es Star Wars Celebration IV rendezvény második napján dedikálja a rajongók Star Wars-ereklyéit a Los Angeles-i Convention Centerben (fotó: M. Tran/FilmMagic/Getty)

 

Jeremy Bulloch az angliai Leicestershire megyében található Market Harborough-ban született. Már ötéves korában megkedvelte a színészetet és az éneklést egy iskolai előadást követően, később több Disney-produkcióban és színdarabban is feltűnt. Felnőttként szerepet kapott a Nyári vakáció és a Hoffman című angol vígjátékokban, a Robin of Sherwood tévésorozatban, néhány Doctor Who-történetben, valamint A kém, aki szeretett engem, a Szigorúan bizalmas és a Polipka című James Bond-filmekben is. Féltestvére, a Star Wars-filmek egyik producere, Robert Watts javasolta neki, hogy vállalja el Boba Fett szerepét, aki végül annak ellenére tett szert óriási népszerűségre a rajongók körében, hogy nagyon kevés játékidőt kapott, és Bulloch arca sosem látszódott. A színész később azt nyilatkozta, ez a szerep volt pályafutása során a legnehezebb, mert csak a jelmezbe beöltözés vagy 20 percet vett igénybe, és a hátirakétája is igen nehéz volt. Szomorú volt, hogy a Boba Fett karaktert viszonylag hamar kiírták a filmekből, de végül a 2005-ös A sithek bosszújában újabb szerepet kapott George Lucastól: ő lett Jeremoch Colton, aki az egyik alderaani űrcirkáló egyenruhás pilótája volt.

Forrás: InterCom

 

Bulloch halála világszerte mélyen megrázta a Csillagok háborúja-rajongókat és a Star Wars-filmek stábját. Nemcsak azért, mert egy különösen népszerű karaktert alakító, kedvelt színész hunyt el, hanem amiatt is, mert nemrég halt meg David Prowse, a régi trilógia Darth Vadere. Jeremy Bulloch-ról több egykori kollégája is kedves szavakkal emlékezett meg a közösségi médiában. Mark Hamill ezt írta ki a Twitterére:

Jeremy Bulloch volt a megtestesült angol úriember. Kiváló színész és kellemes társaság volt, és mindig kedves volt mindenkivel, akinek volt szerencséje találkozni vagy együtt dolgozni vele. Nagyon fog hiányozni, nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem.

Billy Dee Williams, aki Lando Calrsissiant alakította a régi Star Wars-filmekben és a IX. részben, szintén megemlékezett elhunyt kollégájáról:

Ma elvesztettük a galaxis legjobb fejvadászát. RIP Jeremy Bulloch #BobaFett

Részvétét fejezte ki Daniel Logan is, aki kisfiúként játszotta el Boba Fettet a 2002-es A klónok támadásában:

Könnyeimmel küszködve tudatom, hogy Jeremy Bulloch eltávozott közülünk. Nyugodjék békében a legenda! Sosem feledem, amiket megtanítottál nekem, örökké szeretni foglak! A rajongói találkozók nélküled már sosem lesznek olyanok, mint rég. Az Erő legyen veled, mindörökké!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#DanielLogan (@instadaniellogan) által megosztott bejegyzés

(via The Guardian & NME.com)