Meghalt az ikonikus horrorrendező

Stuart Gordon – akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Re-animátor vagy a Tágra nyílt elme – március 24-én, 72 éves korában távozott.

Az 1947 augusztusában, Chicagóban született Gordont leginkább H. P. Lovecraft legértőbb adaptálójaként ismerhettük: a horrorszerző nagy rajongójaként olyan műveit vitte vászonra, mint a Re-animátor, a Tágra nyílt elme, A kastély torzszülötte, a Dagon – Az elveszett sziget és a Dreams in the Witch-House (utóbbit A horror mesterei című sorozat részeként).

Stuart Gordon 2005-ben a Deauville-i Amerikai Filmek Fesztiválján. Forrás: Francois Durand / Getty Images

 

Gordon a horrorzsáner mellett más műfajokban is alkotott: rendezett sci-fit (Robot Jox, Fortress), sci-fi vígjátékot (Űrkamionosok), thrillert (King of the Ants, Edmond), de ő volt a Drágám, a kölykök összementek! című kultikus családi film egyik forgatókönyvírója, és színpadi alkotóként is tevékenykedett.

A direktort felesége, Carolyn Purdy-Gordon, testvére, David George Gordon, három lánya, Suzanna, Jillian és Margaret Gordon, továbbá négy unokája gyászolja, de a rajongók, kollégák és a filmvilág prominensei is megemlékeztek róla közösségimédia-szerte.

Edgar Wright – akinek Haláli hullák hajnala című horrorparódiája többek közt Stuart Gordon munkásságából táplálkozik – a Re-animátor híres plakátját osztotta meg megemlékező szövege alatt, a Doctor Strange egyik forgatókönyvírójaként ismert C. Robert Cargill pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Gordon a Re-animátoron kívül is sok nagyszerű filmet rendezett, például a Babákat, a Tágra nyílt elmét, a Dagon – Az elveszett szigetet és a The Wonderful Ice Cream Suitot.


(via Movieweb)