Meghalt Denise Cronenberg

David Cronenberg kanadai rendező jelmeztervező nővére 81 éves volt. Kiváló munkái ellenére sem ismerték elegen – pedig a legtöbb Cronenberg-filmnek ő tervezte a kosztümjeit.

A szakember május 22-én hunyt el Ontarióban, időskori végelgyengülésben.

„Nem hiszem, hogy megkapta azt az elismertséget, amit megérdemelt. És biztos vagyok benne, hogy ezt ő is így érezte.

Kanadaiak vagyunk, szóval nem nagyon megy nekünk az önreklámozás, és neki különösen nem ment. Ugyanakkor büszke vagy a munkádra, és nyilván szeretnéd, ha elismernék. Azt gondolom, csalódott volt emiatt” – írta róla megemlékezésében öccse, David Cronenberg.

Miután félbehagyta balett-táncosi pályáját, az 1938 októberében Torontóban született Denise Cronenberg divattervezést tanult, majd A légy című Cronengberg-horror lett az első jelmeztervezői munkája. Ezt követően öccse számos további alkotásán dolgozott, például a Meztelen ebéden, a Pillangó úrfin, a Karambolon, az eXistenZen, Az erőszakos múlton, az Eastern promises – Gyilkos ígéreteken vagy a Cosmpolison.

Denise Cronenberg, Aaron Woodley és David Cronenberg a 2003-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Forrás: Photo by James Devaney / WireImage/ Getty Images

 

David Cronenberg 1988-as, Két test, egy lélek című filmjéhez tervezett kosztümjeit nemcsak a rendező dicsérte, de a kettős főszerepet, egy egypetéjű ikerpár tagjait alakító Jeremy Irons is azt nyilatkozta, hogy a két figurához kigondolt különböző ruhatár nagyban segítette színészi munkáját. Denise Cronenberg maga ugyanakkor a Veszélyes vágy című kosztümös életrajzi film munkálatait élvezte a legjobban.

A jelmeztervező David Cronenberg alkotásain kívül olyan műveken dolgozott még, mint a Holdfény és Valentino, a Gyilkosság a Fehér Házban, a Holtak hajnala, A hihetetlen Hulk vagy A kaptár: Túlvilág. Denise Cronenberget híres öccsén kívül három gyermeke (köztük a szintén filmes Aaron Woodley forgatókönyvíró-vágó-rendező-aninációs művész) és öt unokája gyászolja.


(via The Hollywood Reporter)