Meghalt Glenda Jackson, a Szerelmes asszonyok és az Egy kis előkelőség sztárja

Az kétszeres Oscar-díjas színésznő 87 éves volt.

Június 15-én elhunyt Glenda Jackson, aki amellett, hogy két Oscar-díjat is nyert (egyiket az 1971-es Szerelmes asszonyokért, másikat az 1974-es Egy kis előkelőségért, és mindkettőt a legjobb női főszereplő kategóriában), közel negyedszázadot töltött a brit parlamentben, hogy utána mégis visszatérjen a színészethez.

Jackson 1936. május 9-én született Birkenheadben, és már tinédzserkorában fellépett a helyi drámacsoportban. Miután szerepelt az 1963-as Egy ember ára című filmben (a stáblistán nincs feltüntetve), csatlakozott a Royal Shakespeare Companyhoz, és az ott töltött négy év alatt jelentős hírnévre tett szert.

Forrás: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

 

Filmes karrierje akkor indult be igazán, mikor Oscar-díjjal jutalmazták a Szerelmes asszonyokban (1971) nyújtott alakításért. Érdemes megemlíteni, hogy

a United Artists munkatársai kezdetben nem akarták elfogadni Gudrun szerepére, egyfelől azért, mert nem volt még eléggé ismert filmes név, másfelől azért, mert nem érezték elég vonzónak.

Jackson jócskán rájuk cáfolt, hiszen nem sokkal később begyűjtötte a második Oscarját is, az Egy kis előkelőségért.

1992-ben visszavonult a színészkedéstől, és a Munkáspárt képviseletében indult az alsóházi választásokon. A Hampstead and Highgate képviselőjeként jutott be a parlamentbe, és két évig Tony Blair miniszterelnöksége idején közlekedési miniszterként szolgált. Azonban továbbra is kapott színészi felkéréseket, például M szerepét utasította vissza a James Bondban, amit végül Judi Dench játszott el. Mikor évekkel később megkérdezték, miért nem vállalta a szerepet, csak annyit mondott:

„Mert unalmas volt.”

Végül 23 év kihagyás után, 2015-ben visszatért a színészethez, nem is akárhogy: a Lear király címszerepét játszotta el a színpadon.

A halálhír hallatán többen is hangsúlyozták politikai és színészi érdemeit a Twitteren, viszont Jacksonnak remek humora is volt: a Morecambe and Wise humoristacsapattal is fellépett. David Baddiel komikus így írt róla:

„Tudom, hogy számos területen ért el sikereket, de én mindig is azért fogom szeretni Glenda Jacksont, mert egy rádióinterjúban minden irónia nélkül azt mondta, hogy a Morecambe and Wise-szal való szereplést tartja a színészi karrierje csúcspontjának.”

Glenda Jackson rövid betegség után, békésen hunyt el az otthonában, családja körében. Azonban a moziban láthatjuk még, hiszen nemrég fejezte be a The Great Escaper című film forgatását, melyben Michael Caine-nel szerepel.

(via The Hollywood Reporter, NME)