Meghalt Larry Flynt, a Hustler alapítója

A Playboy legnagyobb riválisának számító pornómagazin atyja 78 éves volt.

Február 10-én, Los Angeles-i otthonában, szívelégtelenség következtében 78 éves elhunyt Larry Flynt, a Hustler című szexmagazin alapítója, akinek az életéről már 1994-ben film készült Woody Harrelson főszereplésével. A halálhírt a pornócézár testvére, Jimmy Flynt hivatalosan is megerősítette a Washington Postnak.

Larry Flynt dedikálása a Las Vegas-i Felnőttfilmes Expón 2006. január 7-én (fotó Ethan Miller/Getty Images)

 

Az 1942-ben Kentuckyban született Flynt huszonéves fejjel, 1965-ben alapította meg a Hustler Clubot, amely csakhamar egész klubhálózattá nőtte ki magát az Egyesült Államokban. Hustler címmel 1972-ben indított hírlevél-szolgáltatást, ebből lett aztán a Plyaboy konkurenciájának szánt, híres-hírhedt pornólap, amelynek az első száma 1974-ben jelent meg. Flynt fontosnak tartotta, hogy a magazinnak karcos stílusa és vaskos altesti humora legyen, de leginkább azzal pozícionálta a piacon a lapját, hogy az ő meztelen nős képein olyasmi is látható, amit a Playboy nem mutat meg. Erről a hitvallásáról így nyilatkozott 2011-ben a The Independent magazinnak:

Engem az igazi nők érdekeltek. Én az emberek valódi szexuális fantáziáit mutattam meg, és nem valaki másnak az elképzeléseit arról, milyennek kell lennie ezeknek a fantáziálásoknak.

A Hustler már egy évvel az indulása után nagyot durrantott: igazi szenzáció volt, amikor 1975-ben meztelen fényképeket közöltek a merényletben elhunyt Kennedy elnök özvegyéről, Jacqueline Onassisról. Larry Flynt 18 000 dollárért vásárolta meg a képeket egy paparazzótól, aki az egykori first lady tudta nélkül készítette a fotókat. A meztelen first lady képeit lehozó Hustler több mint egymillió példányban kelt el, amivel Flynt egy csapásra milliomos lett.

1976-ban obszcenitás és szervezett bűnözés vádjával bíróság elé állították, és több évnyi börtönre ítélték Cincinnatiban. Végül csak hat napig ült a rács mögött, mert ügyészi kötelességszegés és az esküdtszék elfogultsága miatt kiszabadulhatott. 1978-ban ismét obszcenitás vádja miatt citálták Georgia állam Gwinnett megyei bíróságára, ahol az épület előtt rálőttek. Flynt olyan súlyos gerincvelő-károsodást szenvedett a merénylet során, ami miatt egész hátralévő életében kerekesszékbe került, és gyógyszerfüggővé vált.

Larry Flyntet 1996-ban az Egyesült Államokon kívüli világ is megismerhette: ekkor mutatták be az életéről készült filmet Larry Flynt, a provokátor (People vs Larry Flynt) címmel, Milos Forman rendezésében, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Woody Harrelson, Edward Norton valamint Kurt Cobain özvegye, Courtney Love. A film két Oscar-jelölést is kapott, a Larry Flyntet alakító Woody Harrelson a legjobb színész, Forman legjobb rendező kategóriában volt nagy esélyes a 69. Oscar-gálán, de végül egyikük sem nyert.

Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images

 

Larry Flynt a '90-es évek második felében a pornófilmgyártásba is beszállt a Hustler Video filmstúdión keresztül, 2000-ben pedig megnyitotta a Hustler Casinót Los Angeles külvárosában, Gardenában. 1984-ben és 2003-ban is elindult Kalifornia kormányzói székéért, de mindkét alkalommal alulmaradt a politikai versenyben. 2017 októberében 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel minden olyan bizonyítékért, amely Donald Trump elnök felelősségre vonásához vezethet.

Flynt ötször nősült, negyedik feleségével, Althea Leasure-rel (őt alakítja a filmváltozatban Courtney Love) akkor találkozott, amikor a nő 17 évesen sztriptíztáncosnak jelentkezett az egyik Hustler Clubba. 1976-ban házasodtak össze, Althea Flynt a Hustler magazin társkiadója lett. 1987-ben, 33 évesen hunyt el: megfulladt a fürdőkádjában, miután vényköteles gyógyszerekkel túladagolta magát. Flynt akkor azt nyilatkozta, hogy a felesége AIDS-beteg volt, és az orvosok azt mondták neki, hogy már csak egy éve van hátra. 1998-ban feleségül vette az ápolónőjét, Elizabeth Berriost.

Larry Flyntnek összesen öt gyereke született, akik közül már csak négy él: Lisa Flynt-Fugate 2017-ben, 47 évesen autóbalesetben hunyt el. A médiamogul a legidősebb lányát, Tonya Flynt-Vegát kitagadta a családból, miután a nő egy pornóellenes keresztény csoport aktivistája lett lett. Flynt-Vega a Hustled című 1998-as könyvében azt állította, hogy az apja gyerekkorában szexuálisan bántalmazta őt. Flynt tagadta a vádakat, azt állítva, hogy poligráfos hazugságvizsgálattal is bizonyítani tudja az igazát, valamint a birtokában van egy felvétel, amelyben a lánya bevallotta, hogy pénzért vádolta meg őt. (via Hollywood Reporter & The Independent)