Meghalt Paul Reubens, Pee-wee Herman megformálója

A komikus zseni halálát hétfőn jelentették be. 70 éves volt, rákbetegségben szenvedett.

„Múlt éjjel örök búcsút mondtunk Paul Reubensnek,

az ikonikus amerikai színésznek, komikusnak, írónak és producernek, akinek közkedvelt karaktere, Pee-wee Herman gyerekek és felnőttek generációit ragadta magával és töltötte el pozitív energiával, mókás humorral és a kedvesség fontosságában való hittel. Paul bátran és magányosan küzdött a rákkal már évek óta, de ennek során is megőrizte a szinte védjegyének számító spirituszát és szellemességét – olvasható az alkotó-előadóművész hivatalos Instagram-oldalára kitett közleményben.

A poszt első fotóját továbblapozva pedig azt olvashatjuk, ahogy

Reubens saját szavaival bocsánatot kér, amiért nem jelentette be nyilvánosan, hogy már az elmúlt hat évben rákban szenvedett.

„Mindig is hatalmas szeretetet és tiszteletet kaptam a barátaimtól, a rajongóimtól és a támogatóimtól. Nagyon szerettelek mindannyiótokat, és imádtam művészetet adni nektek” – tette hozzá maga a néhai művész az Instagramon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pee-wee Herman (@peeweeherman) által megosztott bejegyzés


Reubens még 1978-ban alkotta meg Pee-wee, a „gyerekember” („man-child”) karakterét, akit a színpadi fellépések után 1981-ben az HBO különkiadásában is megformálhatott, majd újabb turnék sora után 1985-ben kijött az első Pee-wee-nagyjátékfilm, a Tim Burton rendezésében készült Pee-wee nagy kalandja. Sylvester Stallone Rockyja után inspirálódva a komikus végig magánál tartotta a kreatív kontrollt, és Burtont is ő maga kérte fel rendezőnek.

Az első Pee-wee-mozit még négy folytatás követte (két nagyjátékfilm, egy sorozat és egy tévéfilm, nem ebben a sorrendben), de Paul Reubens nem csupán a vásznon és a kisképernyőn formálta meg Pee-wee-t: a mókás figura afféle alteregóként működött a számára, így talkshow-fellépéseken is végig karakterben maradva szerepelt (a színész nagyon sokáig nem is fedte fel Pee-wee Herman valódi identitását).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tim Burton (@timburton) által megosztott bejegyzés


A művészt a Pee-wee-filmeken és -sorozatokon kívül láthattuk még többek közt a Moonwalkerben, a Batman visszatérben, a Buffy, a vámpírok réme-filmben, a Matilda, a kiskorú boszorkányban, a Betépvében, a Feketelista és a Mozaik című sorozatokban, és rengeteget szinkronizált is.

„Meg vagyok döbbenve, és nagyon szomorú vagyok.

Sosem fogom elfelejteni, hogyan segített nekem Paul a pályám kezdetén. Nélküle talán nem is lenne karrierem. Nagy művész volt. Hiányozni fog” – írta ki az Instagramra Tim Burton, egy őt és Reubenst az említett első Pee-wee-nagyjátékfilm forgatásán ábrázoló fotó mellé.


(via The Hollywood Reporter, Variety)


Nyitókép: Paul Reubens 2015-ben, a Pee-Wee’s Big Holiday forgatásán. Forrás: Bobby Bank / GC Images / Getty Images.