Meghalt Superman ruhájának megalkotója

Yvonne Blake, a brit születésű, Oscar-díjas jelmeztervező 78 éves volt.

A Spanyolországban élő művész Madridban hunyt el kedden: halálát a Spanyol Filmakadémia jelentette be, amelynek Blake 2016 októbere óta volt az elnöke, ám idén január óta, amikor is stroke-ot kapott, már nem tudta betölteni a posztot.

Blake volt az, aki Richard Donner 1978-as klasszikusában a képregények alapján vászonra álmodta Superman ikonikus szuperhősjelmezét. A jelmeztervezőnek saját bevallása szerint az volt a célja, hogy amellett, hogy mutatós legyen a kosztüm, praktikus is legyen a viselése a színész (Christopher Reeve) számára, és ne váljon nevetségessé benne. Blake később azt is elmesélte, hogy ma már nehéz elképzelni, de a predigitális időkben nem volt könnyű dolguk a kosztüm megalkotásával, hiszen mindent kézzel kellett megcsinálni, a próbaverziókat is.

Forrás: Samuel de Roman / Getty Images

 

Az 1940-ben Manchesterben született Yvonne Blake a szakmát Truffaut 451 Fahrenheit című 1966-os alkotásában kezdte mint jelmeztervező-asszisztens és látványtervező. A Superman-ruha mellett más legendás filmek kosztümjei is az ő nevéhez fűződnek: ő volt például a Kémek a sasfészekben, a Jézus Krisztus szupersztár, A három testőr – A királyné nyakéke és A négy muskétás jelmeztervezője is.

Blake egészen a 2010-es évek közepéig dolgozott – utolsó munkái közé tartozott a Csodás álmok jönnek, az Ördögi színjáték – A Pap, a Várúr és a Boszorkány, a Szent Lajos király hídja és a Goya kísértetei. 1971-es munkáját, a Cárok végnapjai című történelmi film jelmezeinek megalkotását – Antonio Castillóval megosztva – Oscar-díjjal jutalmazták.


(via The Hollywood Reporter)