Megmutatják Bowie minden cuccát

2013-ban rendezett kiállítást egy neves londoni múzeum a legnagyobb popikonról, ezt járhatjuk be a moziszékben ülve, megcsodálva David Bowie tárgyi örökségét.

A 2013-ben megrendezett „David Bowie is” című tárlat a neves londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet – majd a tárlat továbbutazott Torontóba, São Paulóba és más világvárosokba. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült, David Bowie arcai című filmben a kurátorok, Vicky Broackes és Geoffrey Marsh Bowie életművét tárják fel a nézők előtt. A több mint 300 tárgy között dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók szerepelnek, no és megannyi érdekesség, amik még a legnagyobb rajongókat is meglephetik.

David Bowie

A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező – ő tervezte a Ziggy Stardust és az Aladdin Sane kosztümöket - és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is megszólalnak. És ami a kosztümöket illeti, a tavaly januárban elhunyt David Bowie több mint négy évtizedes karrierjének tényleg minden fontos ruhadarabja feltűnik – bár a szándékosan sablonos próbababákon kétségkívül elég élettelennek tűnnek. Természetesen koncertfelvételek, interjúrészletek is szerepelnek a 2013-as, tehát még az énekes életében készült, 95 perces, tehát viszonylag hosszú angol dokumentumfilm gazdag anyagában, ahol mindenki felfedezhet magának valami értékeset.

Mi leginkább Bowie rajzait és a róla készült ismert fotókhoz készült sorozatokat szerettük, megannyi meg nem jelent, mégis fantasztikus képet, amik csak egy-egy mozdulatban, pózban vagy grimaszban térnek el attól, amit végül Bowie kiválasztott albumborítónak vagy címlapra. És megismerhetjük a sztárt mint a Hosszú Hajú Férfiakkal Szembeni Kegyetlenség Megelőzését Szolgáló Társaság vicces szóvivőjét – még az 1960-as évekből. Persze a rendezők, Katy Mullan és Hamish Hamilton sem akárkik, utóbbi rendezte például a 82. Oscar-gálát és a 2012-es Londoni Olimpia ünnepi eseményeit.

David Bowie arcai