Megoldódni látszik Az Igazság Ligája újraforgatása körüli balhé

A Cyborgot alakító Ray Fisher szerint mérgező légkörben kellett dolgoznia Az Igazság Ligáján. A Warner belső vizsgálata lezárult, javító intézkedések születtek.

Szeptemberben elég nagy port kavart, hogy a DC-szuperhősfilmjeinek Aquamanje, Jason Momoa egy karcos Instagram-üzenetben vette védelmébe kevésbé híres kollégáját, a Cyborg alakító Ray Fishert, aki szerint Az Igazság Ligája 2017-es forgatása Zack Snyder távozása után mérgező légkörben zajlott le az új rendezővel, Joss Whedonnal. A 33 éves színész emellett a film két produceréről, Geoff Johnsról és Jon Bergről is azt állította, hogy „szakszerűtlenül dolgoztak” (valószínűleg ez virágnyelven azt jelenti, hogy Cyborg már felvett jeleneteiből Whedon jóval többet vágott ki, mint amennyit Fisher szerződése lehetővé tett volna, csak a színész túl kis halnak érezte magát, hogy ezt szóvá tegye), illetve elhangzott az is, hogy Geoff Johns, Jon Berg és a Warner Bros. Pictures Group elnöke, Toby Emmerich „otrombán, sértően és elfogadhatatlanul viselkedtek” (ez az ügyre közelebbről is rálátók szerint konkrétan azt jelentette, hogy a trió rasszista vicceken nevetett a stábtagok füle halaltára).

A Warner stúdió belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, az eljárást azonban Fisher a média nyilvánosságát is felhasználva kritizálta, miután kiderült, hogy egy online egyeztető tárgyaláson nemcsak ő és a Warner alkalmazottja, hanem egy korábban nem említett, harmadik fél is részt vett volna. Fisher úgy érzékelte, hogy a Warner itt nem őt, a kárvallott színészt védi, hanem a két producernek falaz.

Ray Fisher Cyborg szerepében a 2017-es Az Igazsg Ligájában (forrás: InterCom)

 

A lassan fél éve zajló, nem minden részletében tiszta ügy jelenleg ott tart, hogy a Warner befejezettnek tekinti a Ray Fisher állításai nyomán elindított belső vizsgálatot. Pénteken erről egy szűkszavú közleményt is kiadtak:

A WarnerMedia Az Igazság Ligájával kapcsolatos vizsgálata befejeződött, javító intézkedések születtek.

A közleményre Fisher három Twitter-üzenetben reagált, az egyikben többek között ismertette a hivatalos levél tartalmát is, amit a Warnertől kapott. Íme:

A WarnerMedia nagyra értékeli, hogy vette a bátorságot előlépni, hozzásegítve ezzel a vállalatot ahhoz, hogy befogadó és méltányos munkakörnyezetet teremtsen az alkalmazottai és a partnerei számára.

Ezután ismertette a saját álláspontját is az ügyben:

Az Igazság Ligájával kapcsolatos vizsgálat befejeződött. Javító intézkedések születtek. (Van, amit láttunk, és van, ami még várat magára.) Még mindig vannak egyeztetések, amelyeken meg kell állapodni, és állásfoglalást kell hozni. Köszönöm mindenkinek a támogatást és a bátorítást. Jó úton haladunk.

A Warner belső vizsgálatának valószínűleg köze volt ahhoz, hogy Joss Whedon november végén váratlanul bejelentette: távozik a Warner alá tartozó HBO új sci-fi sorozatából, a The Neversből. Indoklásul a koronavírus-járvány okozta forgatási nehézségekkel járó kimerültséget, valamint a saját életében beállt változásokat hozta fel, de ezenkívül semmiféle konkrétumot nem említett. Ray Fisher eközben a többi Az Igazság Ligája-sztárral együtt részt vett a szuperhősfilm Snyder's Cut-verziójához szükséges pótforgatáson és egyéb utómunkálatokban – a négyórás végeredményt jövőre tekinthetjük majd meg az HBO Maxon. (via The Hollywood Reporter & Deadline)