Megszavazták: a Die hard a legjobb karácsonyi film

Nincs karácsony Reszkessetek betörők nélkül, pedig úgy lenne helyesebb, hogy nincs karácsony John McClane nélkül, ugyanis a Drágán add az életed a legjobb karácsonyi film, és ezt nem (csak) mi mondjuk.

Az Empire még tavaly kérdezte meg az olvasóikat, hogy szavazzák meg a legjobb karácsonyi filmeket, és azok alapján állítottak össze egy 30 filmből álló ranglistát. A felsorolásban meglepő címeket is találhatunk, mert a Brazil, a Halálos fegyver, a Durr, durr és csók, a Batman visszatér kapcsán nem föltétlenül az ünnep ugrana be először. De természetesen helyet kaptak az olyan elmaradhatatlan klasszikusok is, mint az Igazából szerelem, Karácsonyi vakáció, Karácsonyi lidércnyomás, Ollókezű Edward és a Charles Dickens Karácsonyi éneke alapján készült Szellemes karácsony és a Muppeték karácsonyi éneke is. A lista első három helyezettje: harmadik a Szörnyecskék, második Az élet csodaszép, míg az első, a Drágán add az életed lett.

Vitathatatlanul a valaha készült egyik legjobb akciófilm, és most már a valaha készült legjobb karácsonyi film is. Bruce Willis John McClane-ként elég valószínűtlen Mikulásnak tűnik - nincs elég haja hozzá -, de mi lenne jobb karácsonyi ajándék, annál, mint elkapni a terroristákat, akik a Nakatomi toronyban karácsonyi partizókat használják túszként, hogy megvalósíthassanak egy rafinált rablást? Nem azoknak, a cukiskodó karácsonyfájukkal és a karácsonyi filmjeikkel, akik a béna kötött pulóvereikben tojáslikőrt iszogatnak. Nektek, srácok, nincs is szebb kiskarácsony, nagykarácsony, mint egy tűzöltó tömlővel leugrani a tetőről, és semmi más nem mond olyan karácsi jókívánságot, mint egy gépfegyver. Ho-ho-ho. - Így foglalja össze az Empire kritikusa az igazi karácsonyi filmélményt.

A Forbes tízes listáján is van néhány meglepetés (bár ezek szerint akkor a Brazilt fogadjuk el karácsonyi filmként), és a természetesen első Die hardról így vall a lap kritikusa:

És végül, minden idők legjobb karácsonyi filmje. Lehet egyáltalán bármi más? Persze, hogy nem, hiszen a Drágán add az életed olyan, amilyennek minden karácsonyi filmnek lennie kellene. Olyan, mintha összekevernénk a Grincs rosszcsontságát, a Csoda a 34. utcában legyőzhetetlen hősét, aki móresre tanít mindenkit, a változást hozó múlt, jelen és jövő szellemét a Karácsonyi énekből, plusz minden küzdelmet, amit a családunkért és a saját fejlődésünkért vívunk - mintha mindezeket belecsomagolnánk egy nagy, ragyogó dobozba, amit robbanásokból meg golyókból készült szalaggal kötünk át. Van olyan, hogy karácsony, és van olyan, hogy karácsonykor pofán vágsz egy rakás terroristát, és kibékülsz az egész családoddal - te melyiket választanád?

Igazából nem is számít, mert Bruce Willis az utóbbit választja, és Bruce Willis mindig győz. Ezt jobb ha tudod, ha valamelyik Die hardot nézed. Szóval kezdd csak el nézni, rögtön a legelejétől.