Mozis cliffhangerek, amelyek a mai napig kínozzák a nézőket

A moziiparban a gazdasági érdekek gyakran fontosabbak, mint a művészet, így számtalan esetben fordult már elő a filmtörténelem során, hogy egy-egy franchise lezáratlanul maradt. Mutatunk pár idegesítő példát a közelmúltból.

A beavatott

Veronica Roth young adult regényei trilógiát alkotnak, és a 2010-es években el is készült belőlük három film – csakhogy az előképül szolgáló Éhezők viadala-könyvekhez és -filmekhez hasonlóan az utolsó részt a filmesek itt is ketté akarták bontani, ám a franchise záró darabja sosem valósult meg a vásznon. A sztori szerint a nem túl távoli jövőben, Chicagóban az embereket tulajdonságaik alapján osztják kasztokba, és amikor kiderül, hogy a fiatal lány, Beatrice (Shailene Woodley) az Elfajzottak közé tartozik, akiket ki akarnak irtani, harcolnia kell maga és társai életéért. A 2014-es A beavatott, a 2015-ös A beavatott-sorozat: A lázadó és a 2016-os A beavatott-sorozat: A hűséges után azonban nem derült ki a történet vége:

ott hagytuk abba az események sorát, hogy SPOILER! Tris feltárja a városának, hogy a falaikon kívül is élnek emberek, ők csak egy társadalmi kísérlet részei, majd fegyverbe szólítja őket.


Mi történik ezután? Ez ugye így elég brutális cliffhanger, hiszen a nézők számára sosem derült ki, mi lett a háború vége – de szerencsére rendelkezésre állnak az eredeti trilógia darabjai, így tudható, hogy SPOILER! Tris sikeresen megdönti a kegyetlen kísérletet vezető Hivatalt, de végül ő maga már nem tud elmenekülni előlük, mert lelövik, és meghal. A könyv fináléja két évvel később zárul: arról olvashatunk, hogy a főhősnő áldozata nem volt hiábavaló, és a szerettei boldogan élnek az általa megteremtett szabadságban.


Narnia krónikái

C.S. Lewis eredeti regényfolyama nem kevesebb mint hét részből áll, filmverzió viszont csak háromból készült, szóval nem túlzás kijelenteni, hogy a vásznon fájóan csonkán maradtak Narnia krónikái. A 2005-ös Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényben ismerhettük meg kis hőseinket, a négy Pevensie testvért, akik a II. világháború dúlta Londonból egy különös ruhásszekrény segítségével Narnia csodálatos birodalmába tévednek. Majd jött a 2008-as Caspian herceg, végül A Hajnalvándor útja, 2010-ben, amelyben úgy hagytuk ott hőseinket, hogy SPOILER! Aslan, a jóságos oroszlán megmondja nekik, hogy nem térhetnek vissza Narniába, mert túl idősek hozzá.


Mi történik ezután? Elég sok minden, hiszen további négy kötetben követhetjük a Pevensie testvérek és Narnia sorsát: A varázsló unokaöccse című előzménykötetben, Az oroszlán, a boszorkány..., illetve a Caspian között megjelent A ló kis gazdájában, A Hajnalvándor utáni Az ezüsttrónban, végül A végső ütközetben. SPOILER! Utóbbi kötetben egy monstre csatának lehetünk a tanúi, melynek során Narnia elpusztul, Aslan viszont elvezeti hőseinket az igazi Narniába.

 

Ez is érdekelhet

A Barbie rendezőjére bízná a Netflix a Narnia franchise-t

Állítólag nem is egy filmet fog forgatni C.S. Lewis népszerű fantasy regényeiből, hanem rögtön kettőt.

Tovább


A legújabb hírek szerint egyébként

a Netflix a Barbie rendezőjét, Greta Gerwiget bízta meg azzal, hogy rendezzen a streamingóriás számára rögtön két Narnia-filmet,

de erről egyrészt ennél több konkrétum eddig nem derült ki, másrészt valószínűsíthető, hogy nem a már létező mozis franchise-t fogják kiegészíteni, hanem nulláról kezdik az adaptációt – ki tudja, melyik regénnyel? (Ahogy az ugyanis fentebb látható, a filmesek maguk is borították a sorrendet, Lewis maga pedig először a második kötetet, A különös ruhásszekrényt írta meg.)


A végzet ereklyéi – Csontváros

A hazánkban is igen népszerű A végzet ereklyéi-könyvsorozat újabb hosszú (nem kevesebb mint hat kötetből álló) fantasysaga, amely alapján igen kis számú mozis feldolgozás született: nevezetesen mindössze egy. A sztori szerint Clary, a tinédzser lány rájön, hogy az igazi New York démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal és egyéb félelmetes lényekkel van tele – az ellenük zajló küzdelemnek pedig hősnőnk lesz a kulcsa, mert miután csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, kiderül, hogy egyedül ő képes megtalálni a mindent eldöntő ereklyét. A film végén SPOILER! Clary és társa, Jace (Jamie Campbell Bower, a Stranger Things Vecnája) legyőzik a gonosz Valentine-t, ám felfedezik, hogy

ők ketten valójában testvérek,

ami igen komoly cliffhanger, és a nézők sosem tudhatták meg, mi történik ezután.


Mi történik ezután? SPOILER! Később hőseink rájönnek, hogy igazából nem testvérek, és további öt köteten át küzdenek Valentine ellen Árnyvadász barátaikkal, míg egy végső ütközetben most már tényleg végérvényesen legyőzik a gonoszt.


Eragon

Ez az amerikai-angol-magyar koprodukcióban készült fantasy/kalandfilm Christopher Paolini Örökség-tetralógiáján alapul, annak azonban csak az első kötetéig jutottak. A filmben megismerhetjük Eragont, az egyszerű parasztfiút, akiről azonban kiderül, hogy a Sárkánylovasok rendjének leszármazottja, s ennek örömére hősünk és sárkánya harcba kezd a John Malkovich által alakított gonosz király ellen.

SPOILER! A mozi azzal zárul, hogy Eragon legyőzi a király kémeit, ám ezzel nincs vége a harcnak, hiszen hatalmas háború előjelei látszanak a horizonton.


Mi történik ezután? SPOILER! Eragonnak még sokat kell fejlődnie, szóval megkezdi a profi Sárkánylovassá válást, hogy végül barátaival együtt legyőzze a gonosz királyt. A végén hősünk világ körüli útra indul, hogy másokkal is megossza a sárkánylovaglás tudományát.


Végjáték

A Végjáték újabb bizonyíték arra, hogy a jelek szerint a fantasy mellett a sci-fi műfaja rejti a legnagyobb kockázatot az adaptációkat illetően, hiszen Orson Scott Card tudományos-fantasztikus könyvsorozatának feldolgozását is felfüggesztették egyetlen filmverzió után. A filmben egy Ender Wiggin nevű kamasz fiút ismerhetünk meg, akit egy titkos űrbázisra küldenek, hogy ott hasonló, családjuktól szintén elszakított társaival együtt kiképezzék egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj elleni küzdelemre. A sokkoló végkifejletben SPOILER! Ender rádöbben, hogy amit addig szimulációnak hitt, az valódi küzdelem volt, és ő maga egyedül elpusztított egy egész fajt.

A bűnbánó fiú ezért végül nekivág az űrnek, hogy új kolóniát hozzon létre az egyedüliként megmaradt királynővel a szóban forgó faj számára.


Mi történik ezután? A könyvek sztorija sokkal messzebb vezet ennél. SPOILER! Ender megkísérli megőrizni az idegen faj örökségét, de ennek során összeütközésbe kerül több más alienfajjal is, akik félelmetes szörnyetegnek gondolják a fiút. Card későbbi kötetei már-már filozofikus szinten vizsgálják a különféle fajok kapcsolatát és együttélésének lehetőségeit, ami azonban a sztori szinten a lényeg, hogy az ötödik kötet végére Ender sajnos meghal, és új karaktereket ismerhetünk meg.


(via ScreenRant)