Nagyon jól megy az álszentség a Disney-nek

Miközben a cég a toleranciáról és a békés együttélésről papol, a Pixar dolgozóinak levele szerint keményen cenzúrázza a filmeket, az LMBTQ szereplőket olyan minimálisra farigcsálja, amennyire csak lehet. Közben Oroszországban minden üzleti tevékenységét fel akarja függeszteni.

Múlt hét kedden a floridai szenátus megszavazta azt a február 24-én a képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot, amely megtiltja a „szexuális irányultságról vagy a nemi identitásról szóló osztálytermi vitát” az állam általános iskoláiban. Az ellenzők által „Don't Say Gay” azaz „Ne mondd ki, hogy meleg” nevezetű intézkedés megtiltja „az iskolai alkalmazottak vagy harmadik felek által a szexuális irányultsággal vagy a nemi identitással kapcsolatos osztálytermi oktatást” az óvodától a harmadik osztályig. Ezenkívül tiltja az ilyen jellegű oktatást „a tanulók életkorának vagy fejlődésének nem megfelelő módon”, ami a kritikusok szerint úgy értelmezhető, hogy a diákok mindegyik  évfolyamára kiterjed.

A Disney is heves bírálatokat kapott, miután nem lépett fel nyilvánosan a törvényjavaslat ellen, sőt, kiderült, hogy pénzt adományozott annak támogatóinak. Bob Chapek, a cég vezérigazgatója egy, a vállalat dolgozóinak küldött belső feljegyzésben reagált, ami aztán eljutott a Variety-hez.  Az anyagi támogatást a cégvezető tagadta, ugyanakkor azt kihangsúlyozta, hogy csak 2021-ben közel 3 millió dollárral támogatták az LMBTQ+ szervezetek munkáját.

A legnagyobb hatást egy befogadóbb világ létrehozására az általunk készített inspiráló tartalom, az itt kialakított barátságos kultúra és az általunk támogatott sokszínű közösségi szervezetek jelentik, beleértve az LMBTQ+ közösséget képviselőket is. (...) Nem akarom, hogy bárki összetévessze a nyilatkozat hiányát a támogatás hiányával. Mindannyiunknak ugyanaz a célja, egy toleránsabb, tiszteletteljesebb világ. Amiben eltérhetünk, az az, hogy milyen taktikával érünk oda.

A cégnél dolgozók állítják, hogy ezek a szép szavak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Szintén a Variety írt arról, hogy birtokukba került a Pixarnal dolgozók egy nyilatkozata, amit „a Pixar LMBTQIA+ alkalmazottaikként és szövetségeseikként” írtak alá. Ebben az áll, hogy a vállalati vezetőség keményen cenzúrázza a  filmjeiket, „a nyíltan meleg vonzalom szinte minden pillanatának csökkentését követelték”,  hiába tiltakoztak a kreatív csapatok és a Pixar vezetői.

Mi a Pixarnál személyesen is tanúi voltunk annak, hogy gyönyörű, sokszínű karakterekkel teli történetek tértek vissza a Disney vállalati felülvizsgálataiból az eredetihez képest teljesen szétforgácsolva és lecsupaszítva. Még ha az LMBTQIA+ tartalmak létrehozása lenne is a válasz a világ diszkriminatív jogszabályainak kijavítására, minket megakadályoznak abban, hogy létrehozzuk őket.

A Pixar eddig csupán maroknyi LMBTQ-karaktert szerepeltett filmjeiben, a legjelentősebb a 2020-as Előre című alkotásának egyik szereplője, Specter mintegy futólag megemlíti, hogy nem könnyű hirtelen szülőnek lenni, a barátnője lánya miatt olykor a haját tépi. Ennyi az egész, a filmet mégis betiltották Kuvaitban, Ománban, Katarban és Szaúd-Arábiában a jelenet miatt, az Oroszországban megjelent változatban pedig a barátnő szót partnerre változtatták. Ugyanebben az évben debütált a Disney+-on a Pixar Out című rövidfilmje, ami egy meleg férfiról szól, aki azzal küzd, hogy a szülei előtt coming outoljon.

Ugyanekkor az Oroszországot érő szankciók jegyében a Disney azon is dolgozik, hogy mindenféle üzleti tevékenységét felfüggessze az országban. Múlt héten jelentették be, hogy nem mutatják be az új filmeket,  ám most a vállalat további lépéseket tesz az országban folytatott többi tevékenységének leállítására. A Disney több lineáris csatornával és fogyasztói termékmárkával rendelkezik Oroszországban, valamint egy Szentpéterváron található sétahajókikötővel.

Tekintettel az Ukrajna elleni könyörtelen támadásra és az eszkalálódó humanitárius válságra, lépéseket teszünk az összes többi oroszországi üzletág szüneteltetésére. Ez magában foglalja a tartalom- és terméklicenszeket, a Disney Cruise Line tevékenységeit, a National Geographic magazint és túrákat, a helyi tartalomgyártásokat és a lineáris csatornákat– mondta a Disney szóvivője. Ezen üzleti tevékenységek közül néhányat azonnal szüneteltetni tudunk és fogunk is. Mások – mint például a lineáris csatornák és egyes tartalom- és terméklicencek – a bonyolult szerződések miatt időt vesznek igénybe.

A Disney közleményében megjegyezte, hogy az Oroszországban dolgozó munkatársakat továbbra is foglalkoztatják.