Nem is sejtettük, hogy ezek a kultikus sci-fik ugyanabban az univerzumban játszódnak

Rejtett utalások, apró összefüggések kapcsolják össze a filmeket, amikről sejtelmünk sem volt, hogy összefüggenek.

Star Wars: A Birodalom visszavág és E.T. – A földönkívüli

Tudvalevő, hogy George Lucas és Steven Spielberg régóta jó barátok, olyannyira, hogy nem csak támogatják egymás munkáit, de úgy néz ki, össze is fűzik őket, és olyan világokról derül ki, hogy egy univerzumot alkotnak, amikről nem is gondolnád. Bár Lucas Star Wars-a és Spielberg E.T.-je egészen másként nyúl a sci-fi műfajához, egy utalásból mégis úgy fest, hogy ugyanabban az univerzumban játszódik a két film. Arról a pillanatról van szó, amikor az E.T. – A földönkívüliben Elliot (Henry Thomas) magával viszi a jelmezbe bújtatott kis idegen barátját halloweenkor cukorkát gyűjteni. E.T. ekkor meglát egy Yoda-jelmezbe bújt gyerkőcöt, és azt mondja: „Haza”. Ha ez nem lenne elég, a háttérben felcsendül A Birodalom visszavág egyik zenei témájának, a Yodához kapcsolódó dallamoknak az egyik variációja.

 

A nyolcadik utas: a Halál és Szárnyas fejvadász

Ridley Scott filmjei hatalmas hatással voltak a sci-fi műfajára, és bár a két leghíresebb filmje, az 1979-es A nyolcadik utas: A halál és az 1982-es Szárnyas fejvadász látszólag teljesen különböző filmek, bizonyos rejtett utalások arra engednek következtetni, hogy valójában egy univerzumban játszódnak. Mindkét filmben látható az a felirat a monitoron, hogy „purge”. Ez még igen kevés érv amellett, hogy a két film egy univerzumban játszódik, de maga Scott beszél arról A nyolcadik utas évfordulós DVD-kiadásnak audiokommentárjában, hogy Dallas kapitány (Tom Skerritt) munkát vállalt a Tyrell Corporationnél, annál a cégnél, ami a Szárnyas fejvadász replikánsait fejleszti. A Szárnyas fejvadász audiokommentárjába pedig azt mondja Scott, hogy

a futurisztikus Los Angeles akár az a város is lehetne, ahonnan A nyolcadik utas legénysége elindul.

Az idővonal alapján viszont a Szárnyas fejvadász jóval A nyolcadik utas előtt játszódik, eszerint tehát a replikánsok A nyolcadik utas androidjainak prototípusai lennének?

 

Szellemirtók és Casper

A filmipar többféleképpen igyekezett franchise-á dagasztani az 1984-es Szellemirtókat, ám minden próbálkozásból hiányzott az a könnyed humor és egyedi báj, ami ezt a filmet jellemezte. A számtalan bukás mégsem tántorította el a stúdiót, hiszen jön egy újabb nagyfilm, és egy animációs széria is. Az eredeti film mellett talán a Casperben látott cameo volt ötletes, ebben a kísértetkomédiában ugyanis maga Dan Aykroyd látható szellemirtóként, ahogy Ray Stantz szerepében (a kezeslábasán is ott a név!) megpróbálja kipucolni a házból a szellemeket, de úgy látszik Maine nagyobb falat, mint New York.

 

Vissza a jövőbe-filmek és Hogyan rohanj a veszTEDbe

Seth MacFarlane filmjeitől és animációs sorozataitól sosem állt távol, hogy híres színészek tűnjenek fel akár csak egy rövid cameo erejéig. Elég csak az életre kelt, mocskos szájú játékmackóról szóló Ted című filmre gondolni, amiben a Flash Gordont alakító színész, Sam J. Jones játssza saját magát. A kevésbé vicces – és kínos magyar címmel megáldott – Hogyan rohanj a veszTEDbe című western-vígjáték egyik jelenetében Albert Stark (MacFarlane) késő éjjel motozást hall a fészer felől, és amikor benyit, mit lát? Hát persze hogy doktor Emmett L. Brownt (Christopher Lloyd), amint épp egy DeLoreant alakít át időgéppé. Az egész egy poénos cameónak tűnik, de ha jobban belegondolunk, a Doki a vissza jövőbe második és harmadik része közt a vadnyugaton ragadt, szóval ez a jelenet simán beleillik a Vissza a jövőbe idővonalába.

 

Star Wars- és Indiana Jones-filmek

Lucassal és Spielberggel nyitottunk, velük is zárunk, ráadásul egy olyan összefüggéssel, amire tuti nem gondoltál még. Márpedig több dolgok is utal arra, hogy a Star Wars- és az Indiana Jones-filmek egyazon univerzumban játszódnak. Ráadásul, mivel a Star Wars „réges régen” játszódik, ezért Indiana Jones a jelen, aki már régészeti leletként talál rá a Star Wars világára. Vegyük például azt, hogy amikor Indy a lelkek kútjából igyekszik kiszabadulni Az elveszett frigyláda fosztogatóban, a hieroglifák közt feltűnik R2-D2 és C-3PO. Vagy A végzet templomának eleje, amikor a régészprofesszor egy Club Obi Wan nevű bárból lóg meg. Bár nem része kánonnak, de ide kapcsolódik a Star Wars Tales című képregény is, aminek van olyan sztorija, amiben Indy az Ezeréves Sólyom maradványait találja meg, és még meg is jegyzi, hogy mintha kicsit ismerős lenne számára. Ezzel azt is megpendítik, hogy Han Solo és Indian Jones ugyanazon személy, vagy valamiféle reinkarnáció, hiszen mindkettőjüket Harrison Ford alakítja.

(via Slashfilm)