Olivia a férfiak ellen!

A széles állkapcsú, de így is nagyon csinos Olivia Wilde igazságosztónak áll az élete legjobb filmjének mondott The Vigilante-ben, és disznó férfiakat büntet meg. Nyilván oka van rá.

A film arról szól, ami a címe, valaki a törvényt megkerülve oszt igazságot, vagyis egy magányos igazságosztóról van szó, nagyjából ez A Vigilante fordítása, jelentése, csakhogy az illető ezúttal nem egy kigyúrt exkommandós, hanem egy törékeny nő. Kicsit úgy, mint a rossz emlékű tavalyi Peppermint: A bosszú angyala Jennifer Garnerrel vagy mint Claire Foy a szintén 2018-as Ami nem öl megből, csak itt nincs meg a hacker vonal, és azért ez jóval hitelesebbnek tűnik. Meg keményebbnek is, pedig azokban a filmekben sem finomkodtak - ahogy az az előzetesből is kiderül.

Merthogy látunk egy csinos, de sok szempontból átlagos, eléggé nyúzott és nagyon eltökélt harmincas nőt, aki egy bokszzsákot püföl, de úgy, hogy az már a zsáknak is fáj. Aztán látjuk, hogy különböző parókákban és álruhákban száll szembe olyan férfiakkal, akik a párjukat bántalmazták és alázták meg, és nem bánik velük kesztyűs kézzel. Azt is látjuk, hogy mindenféle önsegélyező, támogatói gyűlésre jár, ahol a bántalmazott nők legalább kibeszélhetik magukból a bajaikat – talán azért megy el ezekre, mert így dönti el, kinek segít, de az is biztos, hogy megvan a saját története. És Olivia Wilde (Működik a kémia, Kelepce, Alpha Dog) ebben a pár percben is elképesztően adja elő ezt a meggyötört, de dühtől tomboló asszonyt.

A független produkcióként készült az A Vigilante premierje a rangos SXSW Filmfesztiválon volt, és mind a kritikusok, mind a közönség imádta az elsőfilmes ausztrál rendezőnő, Sarah Daggar-Nickson bemutatkozó munkáját, és ami a legfontosabb, imádták Olivia Wilde alakítását. Sokak szerint ez a 34 éves, rendkívül sokoldalú színésznő karrierjének eddigi legjobb alakítása, és hajlamosak vagyunk hinni nekik. Persze maga a film is ígéretesnek tűnik: New York állam kevésbé mutatós részén járunk, lepusztult elővárosokban, ócska bárokban és motelekben, érződik a reménytelenség, a keménység és az őszinteség a képsorokból: itt nem hatásvadászatról van szó vagy üres akcióról – igen, rád gondolok, Peppermint!

Az biztos, hogy rendkívül elgondolkodtató, sőt, provokatív alkotásról van szó, hiszen a jelek szerint itt a cél szentesíti az eszközt, az erőszak pedig jó célt szolgál, legalábbis a most megjelent előzetes alapján. Az amerikai mozikba 2019. március 29-én kerülő filmben Wilde oldalán feltűnik Morgan Spector, Kyle Catlett, C.J. Wilson és Tonye Patano is. Csak egy dolog nem stimmel nekem: Wilde arcformája annyira jellegzetes, hogy mindegy, milyen parókát vesz fel vagy hogyan festi ki magát, mindig ugyanúgy felismerhető messziről is, vagy ezt csak én látom így?