Plágiummal vádolják az Oscar-jelölt Téli szünet alkotóit

Az Oscar-jelölt film története több ponton is hasonlóságot mutat egy több mint tíz évvel ezelőtti, el nem készült film forgatókönyvével.

Alexander Payne rendező és David Hemingson forgatókönyvíró filmje, a Téli szünet nem csak az Oscar-gálán nem szerepelt valami jól, de közben plágiumügybe is keveredett, pedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is indult (azt végül az Egy zuhanás anatómiája vitte el). Simon Stephenson, a Paddington 2 és a Luca írója azt állítja, hogy a Téli szünet sztorija feltűnő hasonlóságokat mutat a Frisco című forgatókönyvével, amiből még nem készült film.

Az ő története egy cinikus gyermekorvosról szól, aki kénytelen napokon keresztül ápolni egy tinédzser korú páciensét.

A forgatókönyv 2013-ban fel is került a Black Listre, ami a legjobb, de le nem forgatott forgatókönyveket tartalmazza.

Stephenson összehasonlította a két forgatókönyv jeleneteit és szerkezetét, és arra jutott, hogy

„A Téli szünet forgatókönyvét a Frisco forgatókönyvéből ültették át. Ez magában foglalja Frisco forgatókönyvének teljes történetét, szerkezetét, jeleneteit és azok sorrendjét, a karaktereket, azok fejlődési ívét, a kapcsolatukat és a sztori hangvételét. Mindezek, a Friscóban leírt egyedi elemek könnyen és egyértelműen azonosíthatók a Téli szünetben”

- írja az összehasonlító dokumentumokban. A hasonlóságok közt Stephenson többek közt azt a pillanatot emeli ki, amikor a Paul Giamatti által alakított Hunham professzort kérdőre vonja a felettese, mert megbuktatta egy amerikai szenátor fiát. A motívum (ti. a főszereplő rosszat tesz egy politikussal) a Frisco forgatókönyvében is megjelenik, szintén az elején: ott a főszereplő orvos nézi hülyének az egyik betegének az anyját, aki történetesen amerikai kongresszusi képviselő.

kritikánk a filmről

Ilyen lenne a Holt költők társasága Mr. Keatingje bunkóként

A Kerülőutak rendezőjeként ismert Alexander Payne egy csendes (utó)karácsonyi filmmel talált újra magára, miközben Paul Giamatti végre főszerepben remekel. Kritika a Téli szünetről.

Tovább

 

Ebben az egészben az is necces, hogy

állítólag 2013-ban és 2019-ben is elküldték a forgatókönyv vázlatait Payne-nek,

hátha beszáll a projektbe. Ugyanakkor több interjúban is elhangzott, hogy a Téli szünet valójában egy 1935-ös francia film, a Merlusse remake-je.

 

(via The Hollywood Reporter)