Polanski áldozata arra kéri a bíróságot, hogy zárják le a nemi erőszak ügyét

Samantha Geimer 13 éves volt, amikor a filmrendező megerőszakolta.

A nő, akit Roman Polanski megerőszakolt, már korábban is azt nyilatkozta, hogy megbocsátott a filmrendezőnek, viszont ez az első alkalom, hogy a bíróságon a férfi érdekében szólalt fel.  

"Elfáradt" – kommentálta az áldozat ügyvédje, Harland Braun a történteket.

Polanskit az amerikai hatóságok 1977 márciusában tartóztatták le és állították bíróság elé az akkor 13 éves Samantha Geimer megrontásának vádjával, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Részleges beismerő vallomást tett: bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, a nemi erőszakot azonban tagadta. A filmes 42 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött.

A mostani, Los Angeles-i bírósági meghallgatás célja az volt, hogy az 1970-es években tett, eddig titkosként kezelt tanúvallomások hozzáférhetőek legyenek - mondta Braun. Az ügyvéd ezzel szeretné elérni az európai hatóságoknál, hogy megszüntessék a filmrendező ellen kiadott elfogatóparancsot. Az ügyvéd azt mondta, hogy a bíró döntése lesz, hogy figyelembe veszi-e Geimer tanúvallomását.

„A férjével jön, mert már nagyon elfáradt ebben a negyven évben, amióta az ügy tart. Azt akarja, hogy vége legyen.”

Polanskit 2009-ben letartóztatták Svájcban, ahol aztán pár hónapot börtönben töltött, utána pedig házi őrizetben volt. Végül szabadon engedték. A lengyel bíróság és a svájci hatóságok elutasították a kiadatási kérelmet az Egyesült Államok számára. Polanski lengyel és francia kettős állampolgár.