Ravasz maffiavezért alakít Harvey Keitel az új filmjében

A megtörtént eseményeken alapuló Lansky olyan hírhedt amerikai gengszterek életét mutatja be, mint Meyer Lansky, Lucky Luciano és Bugsy Siegel.

Harvey Keitel elég jól tartja magát: bár már 82 éves, szinte minden évben leforgat egy-két (de inkább három) filmet. Idén egy igencsak izgalmas maffiaeposz érkezik tőle Lansky címmel, ami a hírhedt amerikai gengszterfőnök, az 1983-ban elhunyt Meyer Lansky valóban vászonra kívánkozó életébe enged bepillantást. Az 1902-ben született Lansky ugyanis azon hírhedt bűnözőcézárok közé tartozik, aki a kortársaival ellentétben nem került börtönbe, mint Al Capone, és nem lőtték le úgy, mint Bugsy Siegelt. Annak ellenére, hogy az egyik kulcsfigurája volt a XX. században az Egyesült Államokban tevékenykedő olasz maffiának, és mindenki csak úgy emlegette, mint „a maffia könyvelője” avagy „a zsidó gengszterfőnök”, és valószínűleg aktívan közreműködött a bűnszervezeteket összefogó Országos Bűnügyi Szindikátus (National Cryme Syndicate) létrehozásában is, sosem ítélték el a tetteiért. Egész életében az FBI előtt járt két lépéssel, nyugdíjas korára, amikor a '70-es években a kívülállók számára már csak egy Miamiban kutyát sétáltató, kedves nagyapának tűnt, a nyomozók végleg felhagytak a lehallgatásával.

Az utóbbi helyzetből indul ki a most készült film is. Az idős Lansky (Harvey Keitel) afféle gyónásként elmeséli az életét egy lecsúszott írónak (Sam Worthington), aki alig várja már, hogy valami jó sztorival kasszát robbanthasson. Lansky egy szédítő mesét mond el a szerencsejáték-bizniszben évtizedeken át elsíbolt milliókról, az író pedig csakhamar rájön, hogy talán ez a vallomás lesz az első és egyben utolsó alkalom arra, hogy az FBI nyakon csípje a ravasz maffiavezért... Íme az előzetes:

Ahogy az a fenti trailerben is látható, Lansky az olasz maffiában betöltött kulcsszerepe ellenére sem titkolta zsidó származását – olyannyira nem, hogy ifjú korában, az 1930-as években az embereivel erőszeretettel ütött rajta és vert szét olyan titkos összejöveteleket New York németek lakta részében, ahol a helyi náci szimpatizánsok gyűltek össze a horogkeresztes drapériák előtt. De a zsidó identitásához kapcsolódik az is, hogy élete alkonyán, 1970-ben Lansky az adócsalás vádja elől Izraelbe akart menekülni, mert ott szabad betelepülést biztosítanak a világ bármely részéből érkező zsidók számára. Ám mivel ez az automatikus letelepedési jog nem vonatkozik a bűnözőkre, 1972-ben az izraeli hatóságok kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé kellett állnia. Az FBI azonban ekkor sem tudta hitelt érdemlően bebizonyítani Lansky bűnösségét, így végül az esküdtszék 1974-ben felmentette őt minden vád alól.