Samuel L. Jackson 7+1 megdöbbentő halála - a vásznon

Alakítson pozitív vagy negatív karaktert, az idén 74 éves Samuel L. Jackson nem mindig élte meg stáblistát.

Steve Buscemi egyszer azt nyilatkozta, hogy egy jó ideje már a forgatókönyvek végét olvassa először, hogy megtudja, életben marad-e a karaktere. A színész rengeteg filmjében elpatkol, és úgy érzi, hogy mióta a Maffiózók című sorozatban maga Tony Soprano (James Gandolfini) nyírta ki, azt nem nagyon lehet überelni. De hogy jön ez most ide? Vannak színészek, akiknek a karaktereit előszeretettel csinálják ki, mondhatnánk: jól áll nekik a halál. Ilyen a most 74 éves Samuel L. Jackson is, akinek születésnapjára összeszedtük a legmegdöbbentőbb elhalálozásait.

Figyelem, durván spoileres tartalom!

 

Jurassic Park (1993)

A dinópark vezetőmérnöke, Arnold (Samuel L. Jackson) önfeláldozó módon elindul a gépházba, hogy újraindítsa a generátort, és visszatérjen az áram. Aztán kiderül, hogy tényleg feláldozta magát: mikor Ellie (Laura Dern) végül bekapcsolja a generátorokat, kétségbeesetten tapasztalja, hogy egy őrjöngő Velociraptor is vendégeskedik a gépházban. Hátrál, majd egy baráti kéz hull a vállára: már épp megnyugodna, hogy Arnold is ott van, ám kiderül, hogy pusztán egy kar maradt belőle, a többit valószínűleg befalták a dinók.

A halál oka: állattámadás

 

Háborgó mélység (1999)

A génmódosított, intelligens cápák elől nincs menekvés. Ezt Franklin (Samuel L. Jackson) még nem tudja, mikor lelkesítő beszédbe kezd arról, hogy nincs értelme a vitának, össze kell fogni: “Összeszedjük magunkat és együtt fogjuk kitalálni, hogyan jussunk ki”. Ám a coachingot félbeszakítja egy low-budget CGI cápa, ami kiveti magát a szónok mögötti medencéből, és egy mozdulattal felzabálja Franklint.

A halál oka: állattámadás

 

Star Wars: A Sith-ek bosszúja (2005)

A Star Wars-franchise egyik fontos jelenete megmutatja, miként lett olyan rút az Uralkodó fizimiskája, és Anakin egy jókora lépéssel közelebb kerül, hogy Darth Vader váljék belőle. Nem mellesleg Samuel L. Jackson itt is pórul jár. Mace Windu (Samuel L. Jackson) már épp végezne Palpatine-nal, mikor Anakin közbeavatkozik, és levágja  Windu kezét. A Palpatine kapva kap az alkalmon, és villámokat szór Windura, aki egyenest a mélybe zuhan.

A halál oka: csonkolás és zuhanás

 

Django elszabadul (2012)

Tarantino úgy tud gonosz karaktereket festeni, hogy az ember tényleg megundorodik minden gesztusuktól. Talán az egyik legelvetemültebb Stephen (Samuel L. Jackson), az ültetvényes fekete komornyikja, aki a jólétért cserébe, maga is rasszista lett. Pusztulása ikonikus: eggyé válik a rabszolgatartó házával, ahol szolgált. Persze előbb Django lábon lövi, hogy ne tudjon menekülni, majd komótosan meggyújtja a dinamitot, ami szilánkokra szaggatja a házat és a benne vergődő Stephent is.

A halál oka: lőtt seb és robbanás

 

Kong: Koponya-sziget (2017)

Preston Packard alezredes (Samuel L. Jackson) szívós katona, de King Kong csapását még ő sem állja. A derék alezredes azzal pecsételi meg sorsát, hogy makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy elpusztítsák az óriásmajmot. Az erőfölényt remekül példázza, hogy Kong egyetlen sújtásától tulajdonképpen eltűnik a történetből, ráadásul a Koponya-sziget királya csak mellékesen végez Packarddel, valójában a tóból kiemelkedő hatalmas gyíkkal készül megküzdeni.

A halál oka: állattámadás

 

Kingsman: A titkos szolgálat (2014)

A képregényen alapuló akciókomédiában a szatirikus főgonosz, Valentine (Samuel L. Jackson) természetesen épp akkor hal meg, amikor egy tized másodpercre van attól, hogy elpusztítsa a világot. Hűséges harcosának pengelábát hajítja belé Töki (Taron Egerton), hogy aztán esetlenül kizuhanjon az irányítóközpontból.

A halál oka: szúrt seb és zuhanás

 

Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

Végül csak összejön az a csettintés, ami eltörli az univerzum élőlényeinek felét. Ebbe a szerencsétlenebb 50 százalékba tartozik Nick Fury (Samuel L. Jackson) is, aki megdöbbenve tapasztalja a hirtelen kialakult káoszt, próbálja értelmezni a történteket, de csak szálló pernye és egy félbemaradt káromkodás marad utána.

A halál oka: Thanos

 

+1 Pancser police (2010)

Az akciófilmek kliséit kifigurázó vígjátékban Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson az irigylésre méltó, menő zsarupáros: minden helyzetben feltalálják magukat, vagány bonmot-k közepette szerelik le a rosszfiúkat, és nem riadnak vissza semmitől. Olyannyira nem, hogy még egy báger magas ház tetejéről is hajlandók leugrani üldözés közben, ám ezt az akciójukat már senki se fogja irigyelni tőlük. 

A halál oka: zuhanás