Schwarzenegger keményen bírálta Putyint, de hisz az orosz nép szívében

A 74 éves sztár 9 perces Twitter-videóban szólt az orosz katonákhoz, és élesen bírálta a putyini propagandát. Az apja második világháborús keleti fronton átélt emlékeit is megosztotta.

Számos hollywoodi kollégájához hasonlóan Arnold Schwarzenegger is megszólalt Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban. A 74 éves színész-politikus március 17-én, csütörtökön a hivatalos Twitter-oldalán osztott meg egy kilencperces videót, amelyben felszólította az orosz állampolgárokat és a harcoló katonákat, hogy „hallgassák meg az igazságot”, valamint igyekezett megcáfolni az orosz kormány félretájékoztatását, miszerint az invázió célja „Ukrajna nácitlanítása”.


Schwarzeneggerígy fogalmazott a videójában:

Az orosz nép ereje és szíve mindig is inspirált engem. Ezért remélem, hogy megengedik, hogy elmondjam az igazságot az ukrajnai háborúról és arról, ami ott történik. Senki sem szereti hallani, ha valami kritikusat mondanak a kormányáról, ezt megértem. De mint az orosz nép régi barátja, remélem, hogy meghallgatják, amit mondani akarok.

A testépítőből lett hollywoodi ikon ezután arról beszélt, mennyire csodálja Jurij Petrovics Vlaszov orosz súlyemelő bajnokot. Elmesélte azt is, hogy az apja, Gustav Schwarzenegger, aki a náci párt tagja volt, és a második világháborúban is harcolt, azt mondta neki gyerekkorában, hogy vegye le a szobájában lévő Vlaszov-posztert, és „keressen inkább magának egy német vagy osztrák hőst”.

De én nem vettem le a fotót, mert nekem mindegy volt, hogy Jurij Vlaszov milyen címert visel.

A sztár az apja keleti fronton átélt emlékeit is megosztotta:

Leningrádnál sebesült meg. A náci hadsereg, amelynek tagja volt, kegyetlen károkat okozott ennek a nagyszerű városnak és bátor népének. Amikor az apám Leningrádba érkezett, teljesen fel volt tüzelve a kormánya hazugságaival... Amikor elhagyta Leningrádot, megtört – fizikailag és lelkileg is. Élete hátralévő részét fájdalomban élte le. Fájdalmat okozott neki a sérült háta, fájdalmat okoztak neki a repeszek, melyek mindig emlékeztették őt azokra a szörnyű évekre. És fájt neki a bűntudat is, amit érzett. Ti, orosz katonák, akik ezt az adást nézitek, már tudjátok az igazság nagy részét, amiről beszélek, mert a saját szemetekkel láttátok. Nem akarom, hogy ti is megtörtek legyetek, mint az apám.

(via The independent)