Skywalker kora: ez a legrosszabb Star Wars-film a Baljós árnyak óta?

A kritikusok szerint úgy tűnik, igen. Az utolsó Jedik rendezője szerint nem jó, ha egy film csak a fanatikus rajongók kegyeit keresi.

A külföldi és magyar filmes oldalakon is elkezdtek sokasodni a Skywalker kora-kritikák (a Port.hué itt olvasható el), és ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az újságírók szerint bizony az 1999-ben mozikba került Baljós árnyak után a IX. epizód a második legrosszabb Star Wars-film! A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő- és súlyozó oldal ráadásul sajnos tényleg ezt támasztja alá: elég csak megnézni Anthony Daniels adatlapját, aki benne volt az összes filmben C-3PO aranypáncélja alatt.

  1. A Birodalom visszavág (1980) – 94%
  2. Csillagok háborúja (1977) – 93%
  3. Az ébredő Erő (2015) – 93%
  4. Az utolsó Jedik (2017) – 91%
  5. A Jedi visszatér (1983) – 82%
  6. A Sith-ek bosszúja (2005) – 80%
  7. A klónok támadása (2002) – 65%
  8. Skywalker kora (2019) – 58%
  9. Baljós árnyak (1999) – 53%

Az NME magazin ezt írta a Skywalker koráról:

Ez a film szinte kizárólag a rajongóknak készült. Minden jelenetben van valami nosztalgikus kikacsintás, a cameók sosem akarnak véget érni.

A Forbes filmkritikusa sem bánt kesztyűs kézzel az új filmmel:

A Skywalker kora rossz film, egy igen szerencsétlen fináléval. Az egyetlen célja az, hogy megnyugtassa az eredeti Csillagok háborúja-filmek ma már felnőtt rajongóit, hogy ők továbbra is a popkultúra galaxisának kiválasztottjai.
Fotó: Christopher Jue/Getty Images for Disney

 

Pár keserű újságírói vélemény persze nem egyenlő azzal, ahogyan majd a mozijegyeket megvásároló nézők vélekedni fognak az elkövetkezendő napokban-hetekben a filmről. Azt azonban a sokat szidott Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson is elmondta, hogy szerinte nem az a helyes út, ha egy rendező vakon követi a konteózó rajongók elvárásait ahelyett, hogy a saját elképzeléseit vinné végig. Johnson a Radio.com Swing & Mrs Podcast című műsorában beszélt minderről:

Még úgy is, hogy magam is rajongó vagyok, ha bemegyek valamire, amiről ráadásul azt hiszem, hogy kell nekem, akkor ha pontosan ugyanazt látom a vásznon, amit látni akarok, és csak annyit mondok rá, ó, jól van, oké, és csak mosolygok semleges érzelmekkel, és nem agyalok utána, na az engem nem igazán szórakoztat. Én, mint rajongó, ha a nézőtéren ülök, azt akarom, hogy sokkoljanak, hogy lepjenek meg, hogy érjenek váratlanul a dolgok, hogy legyen minden új kontextusba helyezve, és hogy legyen kihívás befogadni a látottakat.

Rian Johnson egyébként maga is a fentieket követte a VIII. epizód megrendezése közben: figyelmen kívül hagyott és megvariált egy rakás olyan dolgot, amit J.J. Abrams elkezdett felépítgetni Az ébredő Erőben (például kihagyta Ren lovagjait a történetből). Abrams pedig pont emiatt kénytelen volt Johnson dolgait figyelmen kívül hagyni, amikor igyekezett minden szálat elvarrni a IX. részben. No de meg lesz-e így az 1,5 milliárd dolláros bevétel? Pár hónap, és kiderül! (via NME)