Sorra nyeri a díjakat az év tárgyalótermi krimije

Az Egy zuhanás anatómiája főszereplője, Sandra Hüller két díjat is kapott a hétvégén, miközben Tarr Béla életműdíjat vett át az Európai Filmakadémiától, és felszólította a fiatalokat, hogy „küldjék el a p*csába a filmipart”: forgassanak mobillal a netre.

Az Egy zuhanás anatómiája című francia tárgyalótermi dráma nyerte el a legjobb filmnek járó díjat a 2023-as Európai Filmdíj-gálaesten, amit december 9-én, szombaton este tartottak Berlinben. Díjat kapott a film rendezője, Justine Triet, a legjobb forgatókönyv kategóriában pedig a fordulatos dráma írója, Arthur Harari győzedelmeskedett. Triet és Harari, akik a való életben is egy párt alkotnak, elmondták, hogy a forgatókönyv megírása, amely egy válságba jutott házasság boncolgatása

próbára tette a kapcsolatunkat, de szerencsére túléltük.

A legjobb színésznő kategóriában is az Egy zuhanás anatómiája főszereplője, Sandra Hüller lett a győztes (ő alakítja a történetben azt az írónőt, aki valószínűleg megölte a férjét – további részletek a PORT.hu kritikájában).

Lökték vagy csak megcsúszott az ablakból kizuhant férfi?

Kritika az Egy zuhanás anatómiája című francia tárgyalótermi drámáról, ami nem véletlenül hozta el idén az Arany Pálmát a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról.

Tovább

 

A dán sztár, Mads Mikkelsen a legjobb színésznek járó elismerést kapta meg Nikolaj Arcel A fattyú (The Promised Land) című westerneposzában nyújtott alakításáért. A gálán az Európai Filmakadémia több filmkészítőnek is tiszteletbeli elismerést adott át. Díjat kapott többek között Isabel Coixet spanyol rendezőnő, életműdíjat vehetett át Vanessa Redgrave Oscar-díjas brit színésznő,

Tarr Bélát pedig állva tapsolta a közönség, amikor átadták neki az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának tiszteletbeli díját.

Azt a külföldi lapok is kiemelték, hogy ez egy igen rangos elismerés: Tarr a hatodik filmrendező, aki ilyen díjat kapott Manoel de Oliveira, Andrzej Wajda és Costa-Gavras, valamint Michel Piccoli és Michael Caine után. A 68 éves Tarr a köszönőbeszédében „igen fiatalos hangnemben” bátorította a fiatal filmkészítőket:

Meg vagyok döbbenve. Istenre esküszöm, tényleg nem tudom, mit mondjak. Talán túlbecsülték a képességeimet. Ma reggel fiatalokkal beszélgettem, és tanácsot kértek tőlem. Nekem nincs tanácsom. Csak annyi, hogy találják meg a saját nyelvüket, legyenek bátrak, a filmipart pedig küldjék el a p*csába! Ha nincs pénzük, ne aggódjanak! Van telefonjuk, filmet tudnak a telefonjukkal is forgatni, a számítógépükön meg tudják vágni, és az interneten keresztül terjeszthetik. A legfontosabb dolog, hogy szabadnak kell lenniük! Mindannyiunknak szabadnak kell lennünk!

Vasárnap a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége is kiosztotta a maga rangos díjait. Itt az Érdekvédelmi terület lett az év legjobb filmje (holtversenyben az Oppenheimerrel), amelynek az Egy zuhanás anatómiájához hasonlóan Sandra Hüller a főszereplője – ő egyébként el is nyerte a Los Angeles-i kritikusoktól (Emma Stone-nal együtt) az év legjobb alakítása díjat. Rachel McAdams és Da'Vine Joy Randolph kapták a legjobb mellékszereplők díjait az Ott vagy, Istenem? Én vagyok az, Margaret, illetve a The Holdovers című filmekért.

Érdekesség, hogy sokan a Los Angeles-i filmkritikusok díját is „az Oscar előszobájának” tartják, tavaly ugyanis a grémium a Minden, mindenhol, mindenkort nevezte meg a legjobb filmnek (valamint a Tárt), és ez lett a befutó a 95. Oscar-díjátadón is.

(via The Hollywood Reporter)