Szokatlan módszerrel forgatta le Nolan a Csillagok között legszívszorítóbb jelenetét

Arról van szó, amiben Matthew McConaughey csöndesen zokog.

A 2014-ben bemutatott Csillagok között című filmben Matthew McConaughey egy volt NASA-pilótát alakít: Cooper azt a feladatot kapja, hogy vezesse azt az űrhajót, ami fedélzetén egy kultúrcsoporttal új bolygót keres az emberiség számára. Miközben az űrben utazik, és meglátogatja a kiszemelt bolygókat,

egészen más ütemben telik az idő neki és otthon, a Földön, ahol hosszú évek múlnak, el és a gyerekei nélküle nőnek fel.

Az egyik jelenetben Cooper videókat néz a gyerekeiről, így láthatja, hogyan válnak felnőtté, és még mindig bízik abban, hogy egyszer viszontláthatja őket. A jelenet a film egyik csúcspontja, ahogy a férfi csendesen zokogva követi gyermekei sorsát, akik borzasztóan hiányoznak neki. A rendező, Christopher Nolan most egy interjúban beszélt arról, milyen szokatlan módszerrel forgatták a jelenetet.

„Az igazság az, hogy a jelenet benne volt a bátyám [Jonathan Nolan] forgatókönyvében, és ez késztetett arra, hogy leforgassam ezt a filmet. Szülőként ez tűnt a legerőteljesebb pillanatnak a filmben.” - mondta Nolan, majd elmesélte, hogyan forgatták le a jelenetet:

„Először McConaughey reakcióját vettük fel, közeliben. Ilyet nem szoktam csinálni, de ő korábban még nem látta a videofelvételt – mindent előre leforgattunk, hogy ott legyen ennek a jelentnek a felvételekor –, és ő először szembesült velük. Összesen kétszer vettük fel a közeliket, mert az első felvétel nagyon nyersre sikerült. Ezután vettük fel a szélesebb plánokat és a képernyőt, majd ebből raktuk össze a jelenetet.”

 

Még egy szokatlan trükkje volt Nolannek, mégpedig a zenével, ugyanis Hans Zimmer zenéjét diegetikus hangként kezelte, vagyis a részévé vált annak a fiktív világnak, amiben hallható: amikor vége a videónak, a zene is leáll.

„Ez majdnem áttöri a negyedik falat, és bár én nem szeretek ilyet csinálni, most találónak éreztem ehhez a pillanathoz.”

Ez is érdekelhet

 

(via Unilad)