Sztárok, akiknél csúnyán elgurult a gyógyszer

A látványos dühkitörésektől a bizarr interjúkon át a kényszerképzetek hangoztatásáig terjed a lista.

A múlt héten ünnepelte 30. születésnapját Ezra Miller, a DC-filmekből ismert Flash megformálója és a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozat sztárja, aki az utóbbi években példátlan ámokfutást mutatott be. Nyilvánosan balhézott, nőket fojtogatott, emiatt többször is letartóztatták, és jövőre érkező filmjének bemutatója is veszélybe került.

A legújabb fejlemény, hogy bocsánatot kért, és bejelentette, hogy kezelésnek veti alá magát, így remélhetőleg happy enddel végződik a történet. A helyzete viszont nem egyedi, Hollywood tele van balhés, és sok esetben mentális problémákkal küzdő sztárokkal. Mutatjuk a példákat a könnyebbektől az egészen súlyos esetekig.

Lindsay Lohan

 

Forrás: Getty Images

 

A karrierjét gyerekszínészként kezdő Lohané tipikus színészsors: képtelen volt feldolgozni az állandó rivaldafényt. Pár évvel legnagyobb sikere, a Bajos csajok után kezdődtek a sorozatos botrányai – valószínűleg nem függetlenül a ténytől, hogy elég zűrös a családi háttere, és 15 éves korától kezdve egyedül élt Los Angelesben, különböző szállodákban. Már késő tizenévesen különféle függőségekkel küzdött, többször is letartóztatták ittas vezetésért, amelyekre különböző autóbalesetek során derült fény, próbára bocsátásának megszegéséért börtönbe is kellett vonulnia, de bolti tolvajlásért is ráhívták a rendőrséget, és házi őrizetben is volt. 2014-ben Dubaiba költözött, 2016-ban pedig áttért az iszlám hitre. Azóta lenyugodott, jógázni kezdett és naponta háromszor meditál. Ma már nem annyira színésznőként tevékenykedik, hanem inkább a divat világában mozog (van saját ruha- és parfümmárkája is), ezenkívül pár éve indított egy fizetős életmódoldalt is.

Anne Heche

 

Forrás: Paul Archuleta/FilmMagic/Getty

 

A Hat nap, hét éjszaka színésznője a szerepei mellett arról volt ismert, hogy az elsők közt vállalta fel a másságát, 1997 és 2000 között együtt is élt Ellen DeGeneresszel. Sajnos nem viselte jól a szakítást, ekkor kezdődtek a nyilvános „epizódjai”, bár már korábban is szenvedett mentális egészségügyi problémáktól.

2000 nyarán extasy tablettákkal a szervezetében Los Angelesből a kaliforniai Fresnóba vezetett, és onnan még 2,4 kilométert gyalogolt a sivatagban, majd egy szál melltartóban és rövidnadrágban becsörtetett egy vadidegen férfi farmjára. Szerencsére az illető azonnal felismerte a színésznőt a Hat nap, hét éjszakából, és amikor Heche le akart zuhanyozni nála, még tiszta törülközőt is adott neki.

Csakhogy amikor a színésznő nem nagyon akart távozni, sőt, annyira otthon érezte magát, hogy filmet akart nézni a férfivel, a farmer inkább jobbnak látta felhívni a seriff irodáját. Amikor a hatóság kiért a házhoz, Anne Heche azt

mondta nekik, hogy ő Isten, és azért van itt, hogy mindenkit visszavigyen a mennyországba az űrhajójával. 

A színésznőnek később sikerült felépülnie, és egészen idén augusztusban, 53 éves korában bekövetkezett haláláig folyamatosan forgatott.

Courtney Love

 

Forrás: Getty Images (David M. Benett)

 

Kurt Cobain özvegye a szerepei helyett a drogfüggőségével és a balhéival vált hírhedtté. Letterman talkshow-jában – valószínűleg bekokózva – félmeztelenre vetkőzött, légiutas-kísérőkre támadt, és egy koncerten összeomlott a színpadon, amikor egy rajongó Cobain fotóját tartotta fel.

Lányát, Frances Beant először kéthetes korában vették el tőle, miután heroinozáson kapták. Később sem szokott le, Frances ezért 17 évesen a bírósághoz fordult, hogy ne kelljen az anyjával élnie. 

Csak néhány a legemlékezetesebb húzásai közül:

  • Felajánlotta Neil Straussnak, hogy szippantsa fel Kurt Cobain hamvait.
  • Egy New York Times-interjúra meztelenül és részegen jelent meg.
  • Viccből hozzáment a Falling énekeséhez, a transzvesztita James Morelandhez.
  • 1995-ben részegen félbeszakított egy élő interjút Madonnával, és zagyvaságokat szónokolt
  • Dühkezelési tanfolyamra ítélték, miután 1995-ben arcon ütötte Kathleen Hannát.
  • 113 000 dollárra perelték be, mert ékszereket vett kölcsön egy jótékonysági rendezvényre, és nem adta vissza.
  • Azt állította, hogy ő Lindsay Lohan „józansági tanácsadója”, amit Lohan sajtósa persze tagadott.
  • A Twitteren jelentette ki, hogy szeretné Dave Grohlt holtan látni, és ő maga is szívesen agyonlőné.

 

Mel Gibson

 

 

A Halálos fegyver-filmek sztárját mára visszafogadta kegyeibe a hollywoodi elit, de egy időben úgy tűnt, vége a karrierjének. Az ausztrál színész korábban is balhés színész hírében állt, de 2006-ban túltett saját magán: amikor ittas vezetésért lekapcsolták, majd

dühöngve antiszemita megjegyzéseket tett az intézkedő rendőrre, arról szónokolva, hogy a zsidók okozzák a háborúkat .

26 év után otthagyta feleségét, hét gyerekének anyját, és összejött egy nála sokkal fiatalabb, orosz származású nővel, akit rendszeresen, súlyosan bántalmazott. Az egyik nyilvánosságra került, kettejük közötti telefonbeszélgetésben hallható, amint üvöltve halálosan megfenyegeti barátnőjét, és kijelenti, hogy a nő "kurvára megérdemelte." Gibson végül egy évnyi próbaidőt kapott, és rendszeres dühkitörései miatt terápiára kötelezték.

Roseanne Barr

 

Forrás: Vera Anderson / WireImage / Getty Images

 

A  Roseanne című, nálunk kevésbé ismert, de Amerikában óriási népszerűségnek örvendő sitcom sztárja 2018-ban kaszáltatta el magát és a sorozatát, amikor azt írta ki Twitter-oldalára, hogy „ha a Muszlim testvériségnek és A majmok bolygójának gyereke születne, megkapnánk VJ-t”. (A VJ monogrammal Barr Valerie Jarrettre, Barack Obama perzsa-afroamerikai származású vezető tanácsadójára utalt.)

A karrierjét stand-up komikusként kezdő Barr valójában már korábban is gyakran viselkedett kiszámíthatatlanul. A People-nek adott 1991-es interjújában vérfertőzés túlélőjeként jellemezte magát, mindkét szülőjét fizikai és szexuális bántalmazással vádolta, majd 10 évvel később, az Oprah Winfrey Show vendégeként elsimerte, hogy a "vérfertőzés" szót talán rosszul használta, és meg kellett volna várnia, amíg a terápiája véget ér, mielőtt felfedte volna élete "legsötétebb időszakát". Mindezért a mentális betegségeire felírt pszichiátriai gyógyszereket okolta, mondván, teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal.

1994-ben bejelentette, hogy gyermekkori bántalmazás miatt disszociatív identitászavarban szenved. A fő személyiségén, Roseanne-en kívül Baby, Cindy, Evangelina, Fucker, Heather, Joey, Kevin, Nobody, Somebody és Susan nevű személyiségei is léteznek, de 2001-re tíz év kemény munkája után ezek nagyrészt egyetlen személyiséggé olvadtak össze.

Gary Busey

 

Forrás: Getty Images

 

Az eszelős tekintetű Busey sem százas, igaz, neki jogos mentsége van a kattantságára.1988-ban súlyos motorbalesetet szenvedett, ami miatt maradandó agykárosodás alakulhatott ki nála. A Buddy Hollyt alakító, Oscar-díjra jelölt színészből hírhedt fenegyerek lett, 1995-ben kokaintúladagolás miatt elvonóra került, később pedig beperelték, amiért a repülőtéren fellökött egy nőt.

2008-ban részt vett a Celebrity Rehab második évadában, ahol Charles Sophy pszichiáter megállapította, hogy az agysérülése nagyobb hatással lehetett rá, mint azt korábban hitték az orvosai. Sophy szerint ennek köszönhető, hogy Busey

mentális "szűrői" legyengültek, és emiatt beszél és cselekszik néha összevissza.

A 78 éves színész legutóbb augusztus végén hallatott magáról, amikor is egy rajongói horrorkonvención a vádak szerint  három nőt illetlenül megérintett autogramosztás közben, majd egy kaliforniai közparkba ment, ahol a nadrágját letolva önkielégítésbe kezdett egy padon, és végül szivarra gyújtva az óceánt nézte közel 30 percig. Az esetről videó is készült.

Margot Kidder

 

Forrás: Getty Images

 

A kanadai színésznő neve a mai nézőknek talán már nem sokat mond, de egy időben komoly ismertségnek örvendett, ő játszotta ugyanis Lois Lane-t a Superman-filmekben. A problémái 1990 decemberében kezdődtek, amikor súlyosan megsérült egy autóbalesetben, és gerincsérülése következtében részlegesen lebénult. Két évig nem tudott dolgozni, és ezalatt 800 ezer dolláros adósságot halmozott fel.

Még 1988-ban bipoláris zavarral diagnosztizálták, és amikor 1996 áprilisában egy számítógépes vírus miatt elvesztette három éven át írt önéletrajza vázlatait, teljesen összeomlott. Kaliforniába repült, hogy egy adatmentő céggel megvizsgáltassa a számítógépet, akik végül nem tudták visszaszerezni a fájlokat. Mániás állapotba került, és négy napra eltűnt. Később egy glendale-i lakóház hátsó kertjében találták meg.

Azt hitte, hogy volt férje meg akarja ölni, ezért a lehető leglogikusabb dolgot tette: leborotválta a haját, és hajléktalannak álcázta magát.

Végül pszichiátriai gondozásba került, és egy idő után elfogadta, hogy a mániás depresszió diagnózisát. Visszatért a színészethez, és 2015-ben még Emmy-díjat is nyert. 2018 májusában, 69 éves korában halt meg, a hivatalos verzió szerint szándékos gyógyszer-túladagolásban.

Charlie Sheen

 

Forrás: Getty Images

 

Nagyon sok sztártól láthattunk már nyilvános leolvadást, de szórakoztatóbb produkciót ebben a kategóriában senki sem mutatott be Charlie Sheennél. Az ő ámokfutásának külön cikket lehetne szentelni – ezt meg is tettük –, mert felsorolni is nehéz a bűnlajstromát.

Indulatkezelési problémái, súlyos alkoholfüggősége és drogfüggősége már a kétezres években is állandó témája volt a bulvárlapoknak, 2011-ben pedig ki is rúgták a Két pasi - meg egy kicsi című sorozatból, miután 2010-ben már egyszer le kellett állítani a szériát a sztár elvonókúrás elvonulása miatt. Sheen azonban otthagyta az elvonót, hogy a kényszerszünetet inkább pornósztárokkal és örömlányokkal töltse, ám amikor megtudta, hogy nem folytatódik a félbe hagyott forgatás, egy rádióműsorban sértő megjegyzéseket tett a sorozat ötletgazdájára és vezető producerére, Chuck Lorre-ra. Konkrétan lezsidózta, letolvajozta, ostoba kis fingnak nevezte, és kihívta egy verekedésre. Majd

közölte, hogy ő valójában egy vatikáni bérgyilkos varázsló, akinek a szervezete tiszta, mint a hó.  

 

Ezek után több bizarr tévéinterjút adott, amelyekben olyan kijelentéseket tett, hogy ő valójában "tigrisvérrel" és "Adonisz DNS-sel" rendelkező "boszorkánymester". A YouTube-ra olyan videókat töltött fel, amelyeken az orrán keresztül cigarettázik, és korábbi főnökeit szidalmazza. Az egyik tévéinterjúban azt mondta, hogy

Elegem van abból, hogy úgy teszek, mintha nem lennék különleges. Belefáradtam, hogy úgy teszek, mintha nem lennék egy totál menő rocksztár a Marsról."

2015-ben bejelentette, hogy évek óta HIV-fertőzött, mire beperelte a volt jegyese, Brett Rossi pornószínésznő, amiért a színész ezt anno nem mondta el neki, és súlyos lelki traumát okozott ezzel. Rossi emellett bántalmazás miatt is beperelte a színészt: előfordult ugyanis, hogy Sheen fojtogatta, emellett azzal fenyegette, hogy megrugdossa, ha nem veteti el a gyerekét (Rossi végül az abortusz mellett döntött), és sokszor erőszakkal kényszerítette arra, hogy ne tudja elhagyni a házat.

Randy Quaid

 

Forrás: Getty Images (Randall Michelson)

 

Volt Oscar-jelölt és Golden Globe-díjas is a több mint 70 filmben szereplő Quiad, akit többek közt Eddie kuzinként ismerhetünk a Karácsonyi vakációból, vagy A Függetlenség Napja alkoholista pilótájaként. A látványos megőrülése akkor kezdődött, amikor 2009-ben feleségével együtt letartóztatták, mert nem fizettek ki egy tízezer dolláros hotelszámlát, majd később ismét, ezúttal illegális házfoglalásért. Ezután Kanadába mentek, és ekkor kezdődtek csak a színész igazán fura dolgai. Hangoztatni kezdte, hogy

egy hollywoodi titkos szervezet elől menekül, ami többek között több sztár (pl Heath Ledger, Chris Penn, David Carradine) haláláért is felelős.

2016-ban bejelentette, hogy Donald Trumpot támogatja, majd 2017-ben posztolt egy videót, amelyen előbb mindennek elmondja Rupert Murdoch médiacézárt, majd ráad a feleségére egy papírból készült Murdoch-maszkot, és úgy teszi magáévá az asszonyt – valószínűleg csak jelképesen.

Ryan Grantham

 

Forrás: Andrew Chin/GettyImages

 

A 24 éves Grantham kilencéves kora óta játszott filmekben és televízióban, az Egy ropi naplója és a Riverdale mellett láthattuk az Odaátban, az iZombie-ban és a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmában is.

Sajnos későn derült ki, hogy a kanadai színész nagyon komoly pszichés zavarokkal küzd.  2020. március  31-én tarkón lőtte saját anyját, Barbara White-ot, miközben az zongorázott.  Előtte el is próbálta a gyilkosságot, majd miután megölte anyját, az azt követő pillanatokat is lefilmezte. A felvételen beismeri tettét, sőt, a holttest is látható.

A bűncselekmény másnapján – anyja holttestét otthagyva –

három fegyverrel, lőszerrel és 12 Molotov-koktéllal elindult hogy megölje Justin Trudeau miniszterelnököt,

majd visszafordult, és inkább az egyetemen vagy más forgalmas helyszínen akart tömegmészárlást elkövetni. Végül még aznap este feladta magát a rendőrségen. 2022. szeptember 22-én megszületett az ítélet: élete végéig börtönben kell maradnia.