Tarantino kendőzetlenül megmondta a magáét a filmjeit ért támadásokról

Joe Rogan podcastjében volt vendég nemrég, ahol szó eset többek között Harvey Weinsteinről, a nők elleni erőszak filmekben való ábrázolásáról és a Bruce Lee lányával való vitáról is.

Quentin Tarantino igen érdekes beszélgetést folytatott Joe Rogannel a The Joe Rogan Experience című podcast június 29-én Spotify-ra felkerült epizódjában. Az 58 éves rendező-fenegyerek beszélt többek között az állítólagos nyugdíjba vonulásáról, Harvey Weinsteinről, a Bruce Lee megítélésével kapcsolatos vitájáról, a nők elleni erőszakról és még sok minden másról is.

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

Íme a legfontosabb, rázós témák az adásból:

  • A riporter sérelmezte, hogy a 2015-ben bemutatott Aljas nyolcasban Jennifer Jason Leigh karakterét, az halálra ítélt fogoly Daisy Domergue-t többször is megütötte a Kurt Russell által megformált John Ruth nevű fejvadász, aki a kivégzése helyszínére vitte volna a banditanőt, ám a hóvihar miatt egy faházban rekedtek. Tarantino szerint „süket duma” (ő a „bullshit” szót használta), hogy ő itt a nők elleni erőszakot és a fejvadászéhoz hasonló fellépést reklámozta volna, szerinte ennyi belefért a történetbe, mert bizonyára volt olyan eset a vadnyugaton, hogy egy fejvadász megütött egy körözött banditanőt. „Ez egy kib*szott kegyetlen film, tűnjön is úgy, hogy fáj [a pofon].” Tarantino szerint amikor Daisy Domergue és a bandája a történet szerint kirabolt egy postakocsit és lemészárolt mindenkit, az bizonyára az áldozatok számára sokkal fájdalmasabb dolog volt, mint a pofon, amit a banditanő ezért a fejvadásztól kapott.
  • Joe Rogan azt is sérelmezte az adásban, hogy a Volt egyszer egy... Hollywoodban Brad Pitt karaktere, a kaszkadőr Cliff Booth durván nekiront a Manson-banda tagjainak, Susan Atkinsnek (Mikey Madison) és Patricia Krenwinkelnek (Madisen Beaty), és Tarantino is csak a bestiális Sharon Tate-gyilkosság miatt érzett indulatok, és a több évtizedes filmes múltja miatt úszta meg azt, hogy pellengérre állítsa a közvélemény ezért a jelenetért. Tarantino szerint itt sincs miért védekeznie, hiszen „a XX. század legvérszomjasabb és legkegyetlenebb gyilkosairól van szó”. (Mint ismeretes, Susan Atkinst és Patricia Krenwinkelt először halára ítélték Sharon Tate megölése és további gyilkosságok miatt, de az ítéletet végül életfogytiglani börtönre módosították, miután Kalifornia állam 1972-ben pár évre eltörölte a halálbüntetést.)
  • A beszélgetésben szóba került az is, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood többek véleménye szerint negatív képet festett a világszerte bálványozott Bruce Lee-ről, ami miatt a harcművész-színész lánya, Shannon Lee sajtónyilvános vitába keveredett Tarantinóval (ennek részleteiről itt írtunk bővebben). Joe Rogan a podcastben is ismertette azt az álláspontot, miszerint Bruce Lee-t a film „seggfejnek mutatja be”, amire Tarantino a maga kendőzetlen stílusában ezt válaszolta: „Megértem, hogy a lányának problémája volt ezzel, hiszen a kib*szott apjáról van szó, vágom. De mindenki kiszívhatja a fa*omat!” Tarantino ezután hosszas fejtegetésbe kezdett az adásban, hogy egy bizonyos Matthew Polly könyvéből világosan kiderül, hogy a bálványozott Bruce Lee mennyire arrogáns és lekezelő volt a kaszkadőrökkel a Zöld Darázs című tévésorozat forgatásán: ténylegesen megütötte és megrúgta őket, ami miatt egy idő után már nem akartak vele dolgozni. Tarantino a saját bevallása szerint ezt vitte bele a történetbe Brad Pitt karakterén keresztül, aki a Leonardo DiCaprio által megformált westernszínész, Rick Dalton dublőre volt.
  • Szó esett természetesen Harvey Weinsteinről is, aki producerként egyengette Tarantino útját Hollywoodban, és akit 2020-ban 23 év börtönre ítéltek nemi erőszak és szexuális bántalmazás miatt. A rendező azt állította, hogy a producer viselkedését bizonyos fokig mindenki ismerte az Álomgyárban, ideértve azokat a híres színészeket is, akik dolgoztak vele. Tarantino kifejtette, hogy szomorú a Weinstein-ügy miatt, mert „egy kib*szott apafigurának” tartotta a producert, és utólag már bánja, hogy nem ült le vele egy hosszú és kellemetlen beszélgetésre, ahol kifejti neki: „Harvey, nem viselkedhetsz így, mert mindent szét fogsz cseszni.” Tarantinónak azonban saját bevallása szerint nem volt tudomása semmilyen nemi erőszakról, csak annyit tudott, hogy a producer „az a fajta főnök, aki kergeti a titkárnőt az íróasztal körül”. Tarantino nem hiszi, hogy bárki is komoly beszélgetést folytatott volna Weinsteinnel ezekről az ügyekről, szerinte valószínűleg sokan nem is tudtak semmi konkrétumot a nemi erőszakokról, csak „hallottak dolgokat”.
  • Szó esett arról is, hogy a 2007-es Halálbiztos főszereplőjét, Kaszkadőr Mike-ot eredetileg nem is Kurt Russell alakította volna, hanem Mickey Rourke. Rourke-ot érdekelte is a szerep, csak Tarantino ügynöke ultimátumot adott neki, hogy „péntek este 9-ig nyilatkozz, kell-e a szerep vagy nem”, a színész meg elfelejtette a határidőt. Tarantino saját bevallása szerint nem is kedveli az ilyen ügynököket, akik a saját szerepüket gondolják a legfontosabbnak a filmgyártásban, és azt hiszik, bárkivel bármit megtehetnek. Szerinte ők „olyanok, mint a tűzoltónak öltözött gyújtogatók”.
  • Természetesen Tarantino megkapta azt a kérdést is, hogy valóban nyugdíjba vonul-e a tizedik filmje után. A rendező erre nagyjából olyan választ adott, mint az a bizonyos mesebeli okos lány Mátyás királynak. Egyfelől nem akarja, hogy úgy járjon ő is, mint azok a színészek, énekesek, zenészek és sportolók, akiket mindenki szeret, mert nagyon jók abban, amit csinálnak, aztán eljön az a pont, amikor már nem olyan jók, mégis ugyanúgy csinálnak mindent tovább. Tarantino most a Volt egyszer...-t érzi az eddigi legnagyobb dobásának, ami után nyugdíjba vonulhatna, de nagyon szeretne újabb két könyvet írni (nemrég jelent meg tőle a Volt egyszer egy... Hollywood regényváltozata), azután pedig színpadra adaptálni az Aljas nyolcast és a Kutyaszorítóbant.

A The Joe Rogan Experience podcast Quentin Tarantino-adása itt hallgatható meg teljes terjedelemben angolul:

(via The Hollywood Reporter)