Tarr Béla felújított klasszikusa új előzetest kapott

A Los Angeles-i vetítésen a rendező is ott lesz.

2011-ben vonult vissza a legismertebb kortárs magyar rendező, Tarr Béla, aki június 6-án személyesen vesz részt a Los Angeles-i American Cinematheque „Bleak Week: A kétségbeesés mozija" című filmhetének nyitó rendezvényén.

"Helló LA! Jó lesz újra látni téged, nagyon hosszú idő után. Kíváncsi vagyok, hogy vagy mostanában, és mi történik a városban! Remélem, hogy jó lesz a találkozónk, és tartalmasan töltjük el az időt. Ott találkozunk!" - ez áll a rendező IndieWire-rel megosztott nyilatkozatában.

A programban szerepel a Werckmeister harmóniák új, 4K felbontású restaurációjának nyugati parti premierje, valamint a Londoni férfi, a Kárhozat, a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog és a hétórás Sátántangó vetítése.

A Werckmeister harmóniák felújított változatához készült egy új előzetes is.

A film története egy magyar alföldi kisvárosban játszódik. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor körül, hogy végre megláthassák az attrakciót, egy bálna kitömött tetemét. Jönnek mindenfelől. A környező tanyákról, az Alföld különböző zugaiból és az ország egészen távoli vidékeiről is. Ez a furcsa állapot - az idegenek megjelenése és a rendkívüli fagy - megzavarja a kisváros békésnek amúgy sem nevezhető rendjét. Az emberi viszonyok felborulnak, a történet ambíciózus szereplői úgy érzik, kihasználhatják a helyzetet, az amúgy is passzivitásra ítélt emberek pedig még nagyobb bizonytalanságba zuhannak. Az elviselhetetlenségig fokozódó feszültséget a bálna mögött lapuló, arctalanságba burkolódzó Herceg figurája robbantja fel. Puszta megjelenése is elegendő ahhoz, hogy elszabaduljanak a gyilkos indulatok. Nem kíméli a tudományosság mögé bújó kívülállást, sem a kamaszos lelkesedést, a kispolgári kényelemféltést, a családot - semmit, amit az európai kultúra az utóbbi évszázadokban magatartásformaként konzervált.

Az IndieWire 2019-ben beszélgetett a magyar rendezővel, aki arra a kérdésre, hogy filmjei miért keltenek továbbra is visszhangot Európán kívül, így válaszolt:

Nem vagyok próféta. Én csak egy csúnya, szegény filmes voltam. Még mindig az vagyok. Nincs hatalmam. Nincs semmim - csak egy kib*szott kamerám."
Forrás: Janus Films

 

via: IndieWire