Tom Cruise kikötötte a Top Gun 2 forgatása előtt: nem lehet CGI repülő a filmben, csak igazi!

Így is történt: ahol Cruise látszik a pilótafülkében, ott tényleg ő ült a gépben, nincs benne számítógépes utómunka.

Tom Cruise híresen kényes arra, hogy ha egy filmjében egy sziklapárkányon, a Burdzs Kalifa-torony ablakában vagy egy repülőgép oldalán kell kapaszkodnia, akkor tényleg egy sziklapárkányon, a Burdzs Kalifa-torony ablakában vagy egy repülőgép oldalán kapaszkodjon, és ne a dublőre vagy a speciális effektes trükkcsapat mókoljon össze helyette valamit. Az idén nyárról decemberre átrakott Top Gun: Maverick forgatása előtt az 57 éves sztár meg is üzente a gyártó stúdiónak: semmi CGI-humbug nem lehet a filmben, csak és kizárólag igazi pilóták által irányított, igazi repülőgépek!

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Skydance stúdió pedig mindent úgy csinált, ahogy Cruise kérte. És most kiraktak egy igen látványos werkvideót a Twitter-oldalukra arról, mennyire ujjongott (vagy épp be volt tojva) a stáb, amikor a sugárhajtású vadászgépek olyan alacsonyan repkedtek felettük, hogy lobogott tőle a hajuk, és majd' megsüketültek! 

Korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu-n, hogy az amerikai haditengerészet megtiltotta Tom Cruise-nak, hogy egy igazi F/A–18 Hornet vadászgépet vezessen (csak egy muzeális értékű P–51-es Mustanggal és pár helikopterrel engedték repkedni az amúgy hivatalos pilótaképesítéssel is rendelkező sztárt). A Top Gun 2 rendezője, Joseph Kosinski viszont elárulta, hogy a haditengerészet különleges engedélyével felszállhatott vadászgéppel egy repülőgép-hordozóról, majd landolhatott rajta (persze ezt valószínűleg olyan kétüléses vadászgépben tette, ahol egy veterán pilóta bármikor közbeléphetett vész esetén). Kosinski így emlékezett vissza a forgatásra:

Ez volt a legextrémebb légi jelenet, amivel előrukkoltunk. Megcsinálni egy igazi felszállást egy hordozóról és egy igazi landolást egy hordozóra – ezelőtt még soha senki nem csinált ilyet mozifilmben! Tom ezzel beteljesítette minden repüléssel kapcsolatos álmát.

No igen, ennél veszedelmesebb repülőgépes kunsztot ezek után már tényleg nem tudna Cruise bemutatni. Ezért is találta ki, hogy a következő akciófilmjét az űrben fogja leforgatni – az ötlet iránt természetesen élénken érdeklődik a NASA és a SpaceX is. (via Uproxx)