Tom Hanks a maga optimista módján nyilatkozott a hollywoodi szexuális zaklatásokról

Azt mondja, hogy sosem késő változtatni a rossz szokásokon.

Mostanában nem lehet úgy megnyitni egy-egy mozis vagy híroldalt anélkül, hogy ne ütköznénk bele rögtön valamilyen zaklatásról szóló hírbe. Tom Hanks sem hagyhatta szó nélkül a témát, de – ahogy megszokhattuk tőle – ezt is a maga optimista módján tette. Olyan ember képe rajzolódik ki róla, mint aki alapvetően hisz még az emberek jóságában és változási képességében. A színész a The Hollywood Reporternek adott nemrégiben interjút, amiben arról beszélt, nem volt meglepve, hogy ennyi szexuális zaklató lepleződött le az utóbbi hetekben, hiszen, mint mondja, a filmkészítéssel járó örömök mellett természetesen, mint mindennek, megvannak ennek is az árnyoldalai.


„Vannak olyan emberek, akik azért szállnak be a filmezésbe, hogy hatalmuk legyen. És amikor a legerősebbnek érzik magukat - amiért egyébként beszálltak a dologba – akkor rászállnak valakire, aki náluk lejjebb van, úgy értem, nem csak szexuális jelleggel. Tényleg mindenhol léteznek ragadozók.”


Arra a kérdésre, hogy ő maga találkozott-e munkája során bárminemű zaklatással, azt válaszolta, hogy amikor producerként dolgozott, akkor sajnos megesett. A nem helyén való viselkedés szerinte abból a gondolatból jön, hogy „Cirkuszban vagyunk, úton vagyunk, szóval ránk nem vonatkoznak a szabályok.” A színész szerint leginkább a hatalommal rendelkező férfiakra jellemző ez a fajta viselkedés. A másik szempont, ami alapján ezek az emberek azt gondolják, hogy ezt megtehetik, az a gondolat, hogy „Gyere, és szerezd meg tőlem ezt a munkát. Azt akarod, hogy tiéd legyen a munka? Gyere, és bizonyítsd, hogy mennyire akarod!” A színész szerint ez bűn, és törvénybe ütközik, nem beszélve az erkölcsös viselkedésről.

„Azt hiszem, hogy mindenkinek, akinek produkciós cége van, kell hogy legyen egy etikai és viselkedési kódexe. Ha valaki nem annak megfelelően viselkedik, nem dolgozhat ott. És ez nem feltétlenül rossz dolog. Valaki azt kérdezte, hogy ez nem túl késő-e már. Nem, sohasem késő. Sosem késő új szokásokat tanulni.”

via Consequence of Sound