Tom Hardy 9 zseniális filmes alakítása

Épp csak felkaptuk a fejünket, hogy ki ez a férfi, és máris 40 éves lett Tom Hardy, akinél senki se játszik keményebben veszélyes fazonokat. Ez idő alatt valóságos specialistája lett annak, hogyan lehet a lehető legkevesebb színészi eszközzel a legerősebb alakítást nyújtani. Nyugodtan állíthatjuk, hogy Ryan Gosling és Jake Gyllenhaal mellett ő az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színésze.

Spíler (RocknRolla, 2008)

Hardy gyakran játszik kemény legényeket, és Guy Ritchie filmjében is egy alvilági figura bőrébe bújik, csakhogy Csini Bobnak van egy gyenge pontja, a tettestársát játszó Gerard Butler. Így miközben futnak a dollármilliók után, korunk két legférfiasabb színésze évődik egymással.

Bronson (2009)

 

Ez az a szerep, amit egyenesen Tom Hardynak találtak ki. Annyira hitelesen játszotta Anglia legerőszakosabb, különös életű és teljesen őrült bűnözőjét, hogy maga a címszereplő is roppant elégedett volt az alakítással.  

Eredet (Inception, 2010)

Bár korábban is több ismert filmben játszott, ebben figyelt fel rá igazán a nagyközönség, pedig ott volt mellette Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt és Ellen Page is. Itt egy kifinomultabb figurát játszik a szokásos keménykedéssel szemben, és ez az első Christopher Nolannal közös filmje, amit aztán továbbiak követtek.

 

Mad Max - A harag útja (2015)

 

Nem mindenki képes kevés szöveggel, vasmaszkba kényszerítve leuralni a vásznat, de Tom Hardynak ez is sikerült a 30 év után újra felmelegített Mad Maxben. Charlize Theron Furiosája mellett különösen oda kellett tennie magát, miközben űzött vadként fel-alá nyargalásztak a sivatagban.

 

A sötét lovag - Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012)

 

Heath Ledger Jokere után nem volt könnyű méltó ellenfelet találni Batmennek, és Tom Hardyra jutott a feladat, hogy az űrt betöltse. Ehhez kapott egy a fél arcát eltakaró maszkot, így részben a kigyúrt izomzata beszélt helyette, de a testbeszéde és a jelenléte épp elég, hogy súlyt adjon Bane figurájának.

 

Fékezhetetlen (Lawless, 2012)

 

Ebben az alkoholtilalom idején játszódó filmben majdnem minden második szerepre jutott egy filmsztár, játszik benne Guy Pearce, Shea LaBeouf, Gary Oldman és Jessica Chastain, mégis Tom Hardy szeszcsempész figurája az, aki rabul ejti a nézőt. Ahogy visszafojtott, puha hangon helyre tesz mindenkit, azt öröm nézni.

 

Locke - Nincs visszaút (2013)

 

Bátor húzás olyan akcióthrillert forgatni, amiben szinte végig csak a főszereplő arcát látjuk a volán mögött. Tom Hardy ezt a nehéz feladatot is gyönyörűen megoldja, és olyan érzelmi skálán zongorázik, hogy ha tudnánk se akarnánk levenni róla a szemünket.

 

A visszatérő (The Revenant, 2015)

 

Ez az a film, amiben akkorát játszott Leonardo DiCaprio, hogy több mint tíz évnyi nélkülözöttség után végre megkapta az Oscart. Emellett, és a DiCaprióval küzdő medve mellett kicsit elsikkadt Tom Hardy alakítása, pedig az is ért egy Oscar-jelölést, és az teszi árnyalttá és kerekké az egész történetet.

 

Dunkirk (2017)

Az előzmények fényében nem meglepő, hogy Hardy Christopher Nolan legújabb, egekbe magasztalt háborús filmjében is szerepel. A rendező utólag azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag könyörgött, hogy vállalja el a pilóta szerepét, mert tudta, hogy nincs még egy színész, aki a szűk pilótafülkébe zárva, a száján oxigénmaszkkal ennyire erős érzelmeket tudna közvetíteni.





Nyitókép forrása: Steve Granitz / WireImage / Getty Images.