Újabb díjra esélyes a magyar szenzáció

Az év felfedezése díjára jelölte az Egy nap című filmet az Európai Filmakadémia.

Szilágyi Zsófia Szamosi Zsófia főszereplésével forgatott bemutatkozó nagyjátékfilmje májusban Cannesban, a Kritikusok Hetén már elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. Az Egy nap egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről szól, s a cselekmény nagy része ugyan a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a főhősnő házasságának válsága húzódik.

Az „európai Oscar”-nak is nevezett Európai Filmdíjakról döntő Európai Filmakadémia (EFA) most bejelentette, hogy az alkotást bekerült Az év európai felfedezése nevű kategória jelöltjei közé. Ebben a kategóriában feltörekvő, fiatal rendezők első nagyjátékfilmjét díjazzák, és Szilágyi műve öt másik filmmel verseng (köztük A bűnös című, hamarosan a magyar mozikban is bemutatandó dán thrillerrel, amelyről itt írtunk korábban).

A nomináltak közül az EFA több mint 3 500 főt számláló tagsága hamarosan kiválasztja a legjobb debütfilmet, amelynek alkotója december 15-én, a 31. Európai Filmdíjak díjátadó gáláján veheti át a díjat, Sevillában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: nem ez az egyetlen Európai Filmdíj, amire Szilágyi műve esélyes. Rajta van ugyanis azon a válogatáslistán, amelynek címeit, szám szerint 49 filmet az Akadémia idén jelölésre javasol. A felsorolt filmeket a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban jelölhetik (erről szintén az EFA tagsága dönt), a jelöléseket pedig november 10-én fogják kihirdetni. Az Egy napot november 8-tól játsszák a magyar mozik.


(via europeanfilmawards.eu)