Újabb orbitális bakit találtak a Star Wars-kánonban a fanok

Darth Vader A Birodalom visszavágban nem biztos benne, hogy túlélheti egy ember a karbonitfagyasztást, ezért Luke elfogása előtt Hannal teszteli le a szerkezetet. Pedig a Klónháborúk idején Obi-Want, sőt, saját magát is lefagyasztotta már ugyanígy!

Az 1980-ban bemutatott A Birodalom visszavág egyik legmeghatározóbb jelenete Han Solo lefagyasztása volt. Miután a nagyszájú csempész elbúcsúzott Leia hercegnőtől („– Szeretlek! – Tudom!”) Darth Vader leeresztette őt a fagyasztókamrába, ahonnan végül egy szürke karbonittömbbe zárva került elő, amit ezután Boba Fett elvitt Jabba palotájába.

 

 

A procedúrát Vader személyesen felügyelte, de valójában az egész fagyasztósdi csak egy főpróba volt ahhoz, hogy kiderüljön: túlélheti-e egy ember a bányászok szénfagyasztó eljárását – eredetileg ugyanis ez az egész hajcihő amiatt volt, hogy Vader az uralkodó színe elé vihesse Luke-ot, aki valószínűleg önszántából erre nemigen lett volna hajlandó. Vader és Fett kicsit szájkaratéznak is amiatt, hogy vajon a fagyasztás emberekkel is működik-e, de a Sötét nagyúr rezignáltan csak annyit mond erre: aggodalomra semmi ok, ha Han Solo nem élné túl a dolgot, a fejvadászt bőségesen kárpótolja majd anyagilag a Birodalom.

Érdekes Vader hozzáállása, mivel ekkor már nagyon is tudnia kellett, hogy a karbonitfagyasztó élőlényekkel is működik, nemcsak ásványokkal.

A 2008-ban elinduló A klónok háborúja című animációs előzménysorozat 3. évadában, a Citadella című epizódban Anakin, Obi-Wan és Rex kapitány arra használták a fagyasztóeljárást, hogy észrevétlenül bejussanak a címbéli, bevehetetlen börtönbe. Vagyis Anakin a jelek szerint hazudott Fettnek és a saját embereinek is, amikor Luke lefagyasztását Han lefagyasztásával akarta tesztelni, elvégre ekkor már tudta, hogy az emberi test kibírja ezt az eljárást.

 

 

Han lefagyasztásának persze sokkal prózaibb oka volt 1980-ban. Amikor ugyanis az eredeti Csillagok háborúja 1977-ben mozikba került, Harrison Fordnak a szerződése szerint csak egyetlen folytatásban kellett kötelezően szerepelnie.  George Lucas és a stáb viszont A Birodalom visszavágban nyitva hagyott egy kiskaput arra az esetre, hogy ha Ford mégis úgy dönt, visszatérne Han Solo szerepében, akkor ezt minden további nélkül megtehesse. A karbonitba fagyasztással tehát a karakterét könnyen ki lehetett írni a történetből anélkül, hogy megölték volna.

(via Looper)