Üvegtigris, Csapd le csacsi!, Érzékek iskolája, Argo – 10 szuper magyar film, ami az Indán ingyen megnézhető

Maradj otthon a koronavírus idején, itt vannak a '90-es, a 2000-es és a 2010-es években készült magyar produkciók legjobbjai!

2009-ben indult el az Indafilm (leánykori nevén: Indavideó Film), azzal a nem titkolt céllal, hogy reális alternatívája legyen a torrentoldalaknak, és a különböző videómegosztókra a jogtulajdonosok engedélye nélkül felpakolt filmeknek. Ezen a platformon ugyanis jó ideje úgy lehet már megnézni az elmúlt évtizedek legjobb magyar filmjeit, hogy arra a producerek személyesen adták az áldásukat, sőt, még akár egy kis pénz is ütötte a markukat a kattintások után. A koronavírus-járvány miatt otthonmaradóknak tehát nemcsak a Magyar Televízió archívumát és a Nemzeti Filmintézet honlapjára feltett klasszikusokat ajánljuk itt a Port.hun, de azt is, hogy nézzenek szét az Indafilm videótárában, hátha találnak kedvükre valót a '90-es, 2000-es és 2010-es években készült magyar alkotások között! Íme a mi kedvenceink:

1. Csapd le csacsi! (1990)

Ez a harc lesz a végső! - kiáltják a kerítés mindkét oldalán. Bea (Pap Vera) és Géza (Gáspár Sándor) fiatal házasok. Gürcöltek, míg felépült családi házuk. Boldogok. Voltak. Egy nap az asszonyka a nemibeteg-gondozóból kap idézést. Semmi kétség, félrelépett a férj. Ha harc, legyen harc! Amíg a család saját felségterületén tusakodik, a kerítés (vasfüggöny?!) másik oldalán Béla szomszéd (Eperjes Károly) vezetésével puccsra készül egy szupertitkos munkásőrkommandó. Az egykori munkásőr a telkét szeretné kiterjeszteni, volt kollégáiból álló alakulata a kert titkos pincelabirintusában gyakorlatozik, és bőszen készül a visszarendeződésre...

 

2. Érzékek iskolája (1996)

Sólyom András kultfilmje Esterházy Péter Csokonai Lili álnéven írt regénye, a Tizenhét hattyúk alapján. A húszéves cigánylány, Csokonai Lili (Gryllus Dorka) archaikus nyelvezetű naplóját követve fokozatosan tárul föl a néző előtt egy plátói szerelem krónikája.

 

3. Üvegtigris (2001)

Az Üvegtigris szereplőgárdáját aligha kell bemutatni. Lali (Rudolf Péter) egy Amerika-mániás büfés, címbéli rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa. Gaben (Reviczky Gábor) egy rafkós autónepper, Róka (Gáspár Sándor) egy piti csencselő. Sanyi (Horváth Lajos Ottó) egy félnótás hajléktalan, Csoki (Csuja Imre) mindig arról szövegel, hogy majd lelép Amerikába. És ott van még Cingár (Szarvas József), aki a többiek idegeit nem kímélve szaxizik. Gaben rábeszéli Lalit, hogy vegyen meg egy, az amerikai álmot ízig-vérig megtestesítő régi Chevrolet Impalát, ám egy teherautó összetöri. Közben Róka izgatottan keresi a "Vasat", melyet korábban odavitt, hátha akad rá vevő. Lali azonban pár nappal azelőtt eladta a semmire sem használhatónak vélt fémhulladékot. Rókára rászálltak a nehézfiúk, s halálosan megfenyegették, hogy hozza vissza, vagy fizessen. Pénzt kell tehát szerezni, bármi áron. Csoki szerint egyetlen megoldás van: ki kell rabolni a postát!

 

4. Argo (2004)

Egy igazi profi mindenre fel van készülve - kivéve a magyar Valóságot. Fekete Versace öltönyben és csúcstechnológiával felszerelve érkezik Magyarországra az az ügyintéző, akit a szakmájában csak a Tejesembernek (Oszter Sándor) hívnak. Feladata, hogy végrehajtson egy újabb különleges megbízást: egy titokzatos ókori kincset kell megtalálnia. A rutinmunka azonban hamar élete legnehezebb küldetésévé válik. Nem számolt néhány zavaró tényezővel: Balogh Tibivel (Kovács Lajos), és a válogatott balfékekből álló bandájával (Scherer Péter, Kiss József, Bicskey Lukács), akik szintén szemet vetettek a kincsre.

 

5. Fehér tenyér (2005)

Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjében Dongó Miklós (Hajdu Zoltán Miklós) nagyreményű, de egy sérülés miatt félbeszakadt tornászkarrierjét követően edzőként érkezik Kanadába, hogy újraépítse életét. Magával hozott stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját feldolgozatlan múltjával, gyökereivel kell szembenéznie - a tornaterem falai közt töltött örömtelen gyerekkorral és a múlt kísérteteivel.

 

6. Üvegtigris 2 (2006)

Lalit, a büfést és simlis,  félkegyelmű barátait komoly veszély fenyegeti. Érzik, hogy itt az idő, cselekedniük kell! De nem teszik, mert mindig közbejön valami: egy esküvő, egy temetés, egy meteor, egy térkép, egy gazdáját beköpő Trabant, egy aligátor vagy egy körhinta. Lali ebben a részben is igyekszik megszelídíteni az Üvegtigrist és a világot - de a Tigrist nem lehet. A történetben most külső veszély fenyegeti az Üvegtigrist és Laliékat, ugyanis egy építési vállalkozó úgy döntött, hogy lakóparkot épít a tóparton, és ki akarja onnan vásárolni Lalit. Neki persze nem a pénz számít, hanem, hogy ez az akadály tűnjön el az útjából. Lali pedig ugyanezt akarja, csakhogy számára az életébe betolakodó üzletember az akadály, akit szeretne eltüntetni közeli és távoli jövőjéből.

 

7. Előbb-utóbb (2006)

Madarász Isti sci-fijében a második világháború végén a nácik az időutazással kísérleteznek, mely technikával akár a végső győzelmet is megszerezhetnék. Ám senki sem tudja, hogy igazából mi is fog történni, ha egyszer sikert érnek el.

 

8. A nyomozó (2008)

Malkáv Tibor (Anger Zsolt) nincs jóban az élőkkel. Malkáv Tibornak jobbára nincsenek kapcsolatai. Egyetlen élő hozzátartozója a haldokló anyja. A műtétre nincs pénz. Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik, minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie, ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni a felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester. Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról.

 

9. Pánik (2008)

Harmincéves korára Zsuzsi (Gubík Ági) mindent elért, amire csak nő vágyhat: jól fizető állása, szép autója, saját lakása van, és fülig szerelmes a barátjába. Aztán egy szép napon kiderül, hogy pánikbetegsége van. Amikor a szerelme is elhagyja, Zsuzsi önként bevonul a Pánik Klinikára. Itt a terapeuta Dr. Berger Berta (Schell Judit) veszi kezelésbe. Úgy tűnik, hogy a klinika falain túl sem mindenki teljesen normális. Vajon sikerül-e Zsuzsinak talpra állni, egyenesbe hozni saját és környezete életét? A leginkább tévés műsorvezetőként ismert Till Attila első filmrendezése.

 

10. Üvegtigris 3 (2010)

A jó Lali (Rudolf Péter) meghozza élete nagy döntését: mindent maga mögött hagy és lelép! Az Üvegtigris váratlan vendége, a budapesti sztárügyvéd - bár nem tervezte -, a büfénél marad, míg Lali - bár nem tervezte -, az ügyvéd Bentley kabriójában marad. Elindul egy őrült nap, az álomautóra azonnal felfigyel az álomnő, Lali játszani kezdi a nagymenőt, és elkezdődik élete legnagyobb kalandja, élete talán legjobb nőjével, sőt nőivel. De vajon mi történik, ha Laliról kiderül, hogy nem nagymenő és találkozik a feleség, a szerető, a majdnem szerető és a majdnem vízvezeték-szerelő? Mi történik, ha barátai Lali után mennek, hogy megmentsék Feritől, akit egy időre elnyelt a Tigris? Mire számíthatnak, ha Feri mégis kiszabadul és kiderül, hogy Lali - tudtán kívül - magával vitt valamit, ami sokkal fontosabb, mint a kocsija? Lali élete mindenképp nehéz lesz, akár a Tigrisen innen, akár a Tigrisen túl.