Végre egy igazi kalandfilm! - The Lost City of Z

A kritikusok által agyondicsért, rendkívül izgalmas történet arról a felfedezőről, akiről állítólag Indiana Jonest is mintázták, és akit a Kemény motorosok rosszfiúja alakít.

Új előzetes jött ki James Gray  (A bűn állomásai, Az éjszaka urai) izgalmas kalandfilmjéhez, a The Lost City of Z-hez, ami annyira látványos és valószínűtlen, hogy az ember automatikusan arra gondol, hogy mindez csak kitaláció és valószínűleg valami régi ponyvaregény feldolgozása. Pedig szó sincs róla. Főhősünk, Percival Fawcett ezredes, akit a Kemény motorosokból ismert, és akit nemsokára magát Arthur királyt alakító Charlie Hunnam játszik, létező figura volt, és nem is akárki. Az egykori tüzértiszt, aki a brit birodalom számos pontján szolgált és végigharcolta az első világháborút, az Amazonas medencéjének egyik legismertebb felfedezője volt, akit korának tudósai ugyan megpróbáltak nevetségessé tenni, de a közönség számára egy hős volt – amíg el nem tűnt.

Ezzel persze szpojlereztünk egy nagyot: Fawcett 1925-ben fiával és egy barátjával nyomtalanul eltűnt Barra do Garças térségében Brazíliában, amikor az általa csak z-ként emlegetett eltűnt város kutatására indult. A kérdés persze marad, hogyan lelte halálát a bátor felfedező, amire rengeteg elmélet született, és James Gray is választott magának egyet, amikor David Grann 2009-ben megjelent könyvét adoptálta – Grann maga is járt a kérdéses környéken, ahol az indiánok szájhagyományában állítólag fennmaradt Fawcett és társai emléke. Az biztos, hogy Gray filmje sokat markol: láthatjuk a főhőst a világháború lövészárkaiban, Londonban kampányolni expedíciója mellett, és persze az őserdőben, az Amazonason haladni végzete felé.

The Lost City of Z

A brit Gray filmjében persze majdnem minden színész brit, Hunman mellett láthatjuk Robert Pattinsont hű társaként – jó nagy szakállal! -, a fiát az új Pókember, Tom Holland játssza, a feleségét viszont az amerikai Sienna Miller alakítja. Igaz, a főszerep eredetileg Brad Pitté lett volna– az eltűnésekor 57 éves felfedező korban inkább hozzá illett volna, mint a 36 éves Hunmanhoz -, de ő végül visszalépett. A Plan B nevű produkciós cége révén producerként mégis részt vett a munkálatokban. és a végeredmény – ha végignézzük az eddig kijött előzeteseket, tényleg elkápráztató, a kritikusok pedig imádják a filmet, aminek amerikai díszbemutatója a New York-i Filmfesztiválon volt, az európai bemutatót pedig a Berlinálén tartják hamarosan. Az amerikai bemutató dátuma 2017. április 14, a hazai forgalmazásról még nincs információ.

The Lost City of Z

Fawcett, aki annak idején Arthur Conan Doyle egyik legjobb barátja volt, és az író az ő kalandjai ihlették Az elveszett világ cselekményét – sőt, állítólag magát Indiana Jonest is róla mintázták -, tudta, milyen veszélyes terepre merészkedik, hiszen egy levélben megtiltotta, hogy bárki is a megmentésére siessen. Ennek ellenére legalább 100-an vesztek oda azok közül, akik az expedíció felkutatására indultak, a felfedező azonban valószínűleg jó nyomon járhatott: német kutatók pár éve egy letűnt civilizáció nyomaira bukkantak a térségben, amit Kuhikugu névre kereszteltek.

The Lost City of Z