Virítsd a lóvét! Íme a 10 leggazdagabb hollywoodi színész!

Utánamentünk annak is, hogyan sikerült ennyi suskát felhalmozniuk.

Hogy az Álomgyárban sokat lehet keresni, az régóta tudjuk, ahogy azt is, hogy egy-egy filmért a híres színészek több tízmilliót raknak zsebre. Ám a legjobban fizetett színész még nem biztos, hogy leggazdagabb is, ugyanis nem mindegy, hogy mit kezd a pénzével. Az alábbi listán tehát nem azokat vettük számba, akik sokat keresnek, hanem akik jól bánnak a pénzzel, és ügyesen fektetnek be. Következzen Hollywood 10 leggazdagabb színésze, 2023-ban! (A színészek vagyonát elkezdtük átszámítani magyar forintba, de olyan gigantikus összegek jöttek ki, hogy inkább meg se próbáljuk leírni.)

 

1. Jami Gertz

Forrás: Jason LaVeris/FilmMagic
Nettó vagyon: 3 milliárd dollár

Az egyetlen nő a listán mindjárt a világ egyik leggazdagabb nőjeként ismert Jami Gertz. Filmes pályája a nyolcvanas években indult, de elsősorban inkább televíziós sorozatokból lehet ismerős: szerepelt többek közt a Vészhelyzetben, a Ally McBeal-ben és a Szívem csücskeiben. A vagyona elsősorban befektetésekből jött össze, egyebek közt a férjével ők a tulajdonosai a Atlanta Hawks nevű NBA csapatnak. Gertz jótékony célokra is költ, például a Melanoma Research Alliance igazgatósági tagja, ami a melanóma-kutatás legjelentősebb nonprofit finanszírozója.

Fontosabb filmjei, sorozati: Ezüstkerék (1986), A szerelem Harley Davidsonon érkezik (1990), Twister (1996), Szívem csücskei (2002-2006), Törtetők (2009-2010)

 

2. Tyler Perry

Forrás: Lionel Hahn / Getty Images
Nettó vagyon: 1 milliárd dollár

Ez vagyon nem csak színészkedésből jött össze: Perry forgatókönyveket fejleszt, producerkedik és az ingatlanbizniszben is benne van. Nem csak a filmekben szerepel, színpadon is fellép. 2011-ben a Forbes a szórakoztatóipar legjobban fizetett előadói közé sorolta: 2010. májusa és 2011. májusa között 130 millió dollárt keresett. Perry tényleg jól ért ahhoz, miként keressen sok pénzt, és aztán hogyan kamatoztassa azt. Filmjeinek társproducere és forgalmazója a Lions Gate Entertainment, ám a színész a Tyler Perry Films cégnév alatt megtartja az összes szerzői jogot, és minden cím elé a saját nevét teszi. Első filmjére – melyben az által teremtett, népszerű karaktert, Madeát alakítja – 5,5 millió dollárt szedett össze a színpadi produkcióinak jegyeladásából. Az Egy dühös asszony naplója című film végül 50,6 millió dolláros bevételt hozott csak a Amerikában. A Forbes 2005-ben azt írta az éves bevételeiről:

„több mint 100 millió dollár értékben adtak el jegyeket, 30 millió dollár értékben videókat a műsorairól és becslések szerint 20 millió dollár értékben árucikkeket”.

Fontosabb filmjei: Egy dühös asszony naplója (2005), Star Trek (2009), Holtodiglan (2014), Ne nézz fel! (2021)

 

3. Jerry Seinfeld

Nettó vagyon: 950 millió dollár

Minden idők egyik leggazdagabb komikusa stand-uposként kezdte a pályafutást, majd megalkotta az egyik legnépszerűbb sitcomot, amit saját magáról nevezett el. Jerry Seinfeld a kiváló példa arra, hogy a humor kifizetődő, hiszen a Seinfeld című sorozatának összebevétele 2004-ben 267 millió dollár volt a Forbes szerint. Ehhez tegyük hozzá, hogy azóta felkerült a széria a Netflixre, ami minden bizonnyal szintén megdobta pár millóval ezt az összeget. 2013-ben 110 millió dollárt ajánlottak a komikusnak, hogy készítsen egy újabb évadot Seinfeldből, de visszautasította, mivel nem érezte időszerűnek a folytatást.

Fontosabb filmjei, sorozatai: Seinfeld (1989-1998), Mézengúz (2007)

 

4. Dwayne Johnson

Forrás: Samir Hussein / WireImage / Getty Images
Nettó vagyon: 800 millió dollár

Nem csak a humor, a muszkli is jövedelmező. A Szikla jelenleg az egyik legfelkapottabb sztár Hollywoodban, számtalan szerepeajánlat közül válogathat. Rajongók milliói várják mindig a következő filmjét, ami elég jó ajánlólevél egy filmes produkciónak, amiben szerepel. Johnson focistaként kezdte a karrierjét, majd birkózó lett, amiben komoly sikereket ért el. Vagyonához minden bizonnyal nagyban hozzájárult, hogy hatalmas sikerrel fut a mozikban a Halálos iramban-franchise. A filmhez azonban nem csak színészként van köze, 2012-ben megalapította Seven Bucks Productions nevű produkciós céget. Johnson jótékony célokra is fordít a vagyonából: 2006-ban megalapította a Dwayne Johnson Rock Alapítványt, amely veszélyeztetett és halálosan beteg gyerekekkel foglalkozik.

Fontosabb filmjei: Halálos iramban-franchise, Jumanji: Vár a dzsungel (2017), Balck Adam (2022)

 

5. Tom Cruise

Forrás: Michael Kovac / Getty Images for Advanced Imaging Society
Nettó vagyon: 620 millió dollár

Valószínűleg velünk együtt te is ledöbbentél, de a Mission: Impossible sztárja csak az ötödik a listán. Cruise számtalan kasszasikerben szerepelt, és amihez a nevét adja, arra mindig kíváncsiak a nézők. Tavaly például a Top Gun: Maverick volt az 5. legjövedelmezőbb film a mozikban. A sztár a színészet mellett producerkedéssel is foglalkozik: Paula Wagner producerrel közösen alapították a Cruise/Wagner Productions céget, amely 14 évig működött együtt a Paramounttal, majd 2006-ban megszakadt a kapcsolatuk, ezután Cruise és Wagner átvették a United Artists-t. 2008-ban Wagner lemondott a United Artists-nél betöltött pozíciójáról, ám a részesedését megtortta, így kettejük részesedése összesen 30 százalék. Az azért nem csekély.

Fontosabb filmjei: Top Gun (1986), Koktél (1988), Interjú a vámpírral (1994), Mission: Impossible-franchise

ez is érdekelhet

A 10 legdrágább kivágott jelenet

Ha a rendezőnek vagy a producereknek nem tetszik egy képsor, akkor mindegy, hány milló dollárba került és hány hétig forgatták, mennie kell.

Tovább

 

6. George Clooney

Forrás: J. Merritt / Getty Images
Nettó vagyon: 550 millió dollár

Bár az sem lenne meglepő, ha a ma is aktív Clooney mindössze a színészkedéssel szedte volna össze a vagyonát, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő népszerű amerikai tequila cég, a Casamigos társalapítója. A céget 2017-ben adták el 700 millió dollárért, ami valószínűleg sokat dobott a színész vagyonán. A Forbes jelentése szerint 2017 és 2018 közt ő volt a legjobban fizetett színész a világon: 2017. június 1. és 2018. június 1. között 239 millió dollárt keresett.

Fontosabb filmjei és sorozatai: Vészhelyzet (1994-2009), Ocean’s-trilógia, Alkonyattól pirkadatig (1996), Sivatagi cápák (1999), Michael Clayton (2007), A hatalom árnyékában (2011), Ave, Cézár! (2016)

 

7. Robert De Niro

Forrás: George Pimentel / WireImage / Getty Images
Nettó vagyon: 500 millió dollár

A színész minden bizonnyal annak is köszönheti jelentős vagyonát, hogy mindmáig aktív: augusztusban lesz 80 éves, és még mindig minimum két filmben benne van évente. De nem csak ebből van bevétele, hiszen 1989-ben Jane Rosenthallal megalapították a TriBeCa Productions filmgyártó cégnet, amely a Tribeca Filmfesztivált is szervezi. De Niro az egyik társtulajdonosa a Tribeca Grill nevű étteremnek, amely a manhattani Tribecában, a Greenwich Street 375. alatt található. Emellett társtulajdonosa a Nobu éttermeknek és szállodáknak. Az első Nobu Hotel 2013-ban nyílt meg a Las Vegas-i Caesars Palace-ban.

Fontosabb filmjei: Aljas utcák (1973), A keresztapa II (1974), Taxisofőr (1976), Dühöngő bika (1980), Casino (1995), Szemtől szemben (1995), Csak egy kis pánik (1999), Az ír (2019)

 

8. Kevin Hart

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images
Nettó vagyon: 450 millió dollár

A komikus nem csak a filmszerepekből, hanem a fellépéseiből is jócskán gyarapította a vagyonát. Ismét egy remek példa arra, hogy a humor kifizetődő. Hart a filmeken és a fellépéseken kívül jeles események műsorvezetője is szokott lenni. Ő volt paládul 2011-ben a BET Awards, 2012-ben pedig MTV Video Music Awards a házigazdája. 2018-ban bejelentették, hogy a 2019-es Oscar-gála házigazdája is ő lesz, ám két nappal később visszalépett, mivel több, korábbi homofóbb tweetje miatt kezdték támadni. Hart 2017-ben megalapította a Laugh Out Loud (röviden: LOL) elnevezésű globális média- és produkciós céget, hogy világszerte lehetőséget biztosítson a tehetséges humoristáknak, tartozzanak bármilyen etnikumba.

Fontosabb filmjei: A 40 éves szűz (2005), Pofázunk és végünk (2014), Jumanji: Vár a dzsungel (2017), Apaság (2021)

 

9. Arnold Schwarzenegger

Forrás: Cameron Spencer / Staff / Getty Images
Nettó vagyon: 450 millió dollár

Kalifornia volt kormányzója nem kérdés, hogy benne van az első tízben, a csoda az, hogy Terminátor-filmek sztárja csak a kilencedik. A színésznek állt osztrák testépítőt a Time magazin 2004-ben és 2007-ben is beválaszotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. Schwarzenegger amellett, hogy testépítőként, színészként és politikusként is népszerű, többféle beruházásba fektette a pénzét. Már viszonylag korán elkezdett ingatlanokba fektetni, de magántulajdonban lévő kereskedelmi ingatlanbefektetése is van az Easton Town Center bevásárlóközpontban, amely Columbusban, Ohio államban található. Az egyik legizgalmasabb befektetése egy étteremlánc, a Planet Hollywood, melybe beszállt  Bruce Willis, Demi Moore-ral és egykori riválisával, Sylvester Stallone.

Fontosabb filmjei: Conan, a barbár (1982), Kommandó (1985), Ragadozó (1987), Terminátor-filmek, Az utolsó akcióhős (1993), Batman és Robin (1997),

 

10. Adam Sandler

Nettó vagyon: 440 millió dollár

Listánk végén az az Adam Sandler áll, akinek a filmjeit sokan utálják, mégis 440 millió dolláros vagyon tudott összeszedni. Ismét egy remek példa arra, hogy a humor igen is jól tejel. Meg az sem mellékes, hogy 1999-ben megalapította saját filmgyártó cégét, a Happy Madison Productionst, és legtöbb filmjét ennek az égisze alatt készített, ami azért fontos, mert ekkoriban igazi kasszaksikerekben játszot. Sandler a maga infantilis stílusával kétségtelenül stílust teremtett, olyannyira, hogy az utóbbi időben a Netflix szerződteti, ami valószínűleg nem kis pénz.

Fontosabb filmjei: Apafej (1999), Az 50 első randi (2004), Távkapcs (2006),

 

(via Edu Dwar, GOBankingRates, MAFAB, Wikipedia)