Visszavonták az afáziás Bruce Willis Arany Málnáját

A díj alapítói megbánták döntésüket, hiszen nem tudtak a színész betegségéről. Közben néhány korábbi munkatársa mesélt a színész állapotának romlásáról.

Az elmúlt években leginkább gúnyolták Bruce Willist szakmányban gyártott igénytelen filmjei miatt (az a helyzet, hogy mi is így tettünk), amelyek közül sokban épp csak feltűnt, felmarkolta a milliós gázsit, és már ment is. Pletykálták, hogy a színész a kezdődő demencia tüneteit mutatja, és noha memóriazavara miatt a szövegeit már nehezen tudta megtanulni, azért dolgozik annyit, hogy amikor már nem lesz képes dolgozni, akkor is biztosíthassa családja jövőjét. A napokban kiderült, hogy Willis tényleg beteg: Willis felesége, Emma Willis, volt felesége, Demi Moore és öt lánya közös nyilatkozatban tudatta, hogy a 67 éves színészt afáziával (azaz olyan agyi betegséggel, ami beszédvesztéshez, a beszéd megértéséhez, sőt az írás és olvasás elvesztéséhez is vezethet) diagnosztizálták, és ezért felhagy a színészettel.

E szomorú hír hallatán nyilván mindenki átértékelte mindazt, amit a színész kései munkásságáról mondott, többek között az Arany Málna alapítói is, akik idén egy külön kategóriával "díjazták" Willis pocsék filmjeit. Akkor még nem tudhatták, hogy az egészségi állapota van a háttérben, így megbánták a gúnyolódást, akárcsak nemrégiben Shelley Duvall Arany Málnáját, amit a Ragyogásban nyújtott alakításáért ítéltek neki.

A 67 éves sztárral dolgozók szerint az elmúlt években Willisnek fülhallgatón keresztül kellett súgni a szöveget, és sok akciójelenetét testdublőrökkel kellett felvenni.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy problémái vannak" – mondta egy bennfentes a Page Sixnek. "Ezért testdublőröket használtak, nem csak az akciójelenetekhez, hanem azért is, hogy minél többet legyen a filmekben."

A Los Angeles Times számos forrásra hivatkozva beszámolt egy két évvel ezelőtti incidensről a 2020-as Kódolt kockázat című film forgatásán. Willis állítólag egy vaktölténnyel töltött lőfegyvert rosszkor sütött el. A film producere és a fegyverkezelő is vitatta a beszámolót, de Willis színésztársa elmesélte az esetet. A lányát játszotta, és a forgatókönyvben Willisnek volt egy rövid szövege, amit a lövés előtt kellett volna mondania. Ez nem történt meg, csak lőtt, és amikor újravették a jelenetet, a színész ismét elfelejtette a szöveget.

A stáb egyik tagja hozzátette:

Mindig ügyeltünk arra, hogy senki ne legyen a tűzvonalban, amikor a fegyvereket kezelte.

Mike Burns, a 2020-as Gyilkos ösvény rendezője azt mondta a film forgatókönyvírójának, hogy Willis jeleneteit csökkenteni kell. "Úgy néz ki, hogy körülbelül 5 oldallal kell lefaragnunk Bruce szerepét. A párbeszédeit is meg kell rövidítenünk egy kicsit, hogy ne legyenek monológok, ilyesmik." Burns többször forgatott együtt a színésszel, aki minden alkalommal más, hol jobb, hol rosszabb teljesítményt nyújtott. A rendező el is határozta, hogy többet nem dolgozik vele.

A még bemutatás előtt álló White Elephant forgatásán részt vevő két stábtag azt állítja, hogy egy szörnyen tragikus jelenet tanúi voltak. Willis az egyik zavart pillanatában ezt kérdezte:

Tudom, hogy miért vagy itt, és tudom, hogy te miért vagy itt, de én miért vagyok itt?

(Források: Uproxx, Toronto Sun)