Zelenszkij beszédével indult a Berlinale, Anne Hathaway is kiállt Ukrajna mellett

A színésznő új romantikus drámáját és Sean Penn Zelenszkijről szóló dokumentumfilmjét is a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először.

Volodimir Zelenszkij videón közvetített beszéde nyitotta meg csütörtök este a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált. Ukrajna elnöke azt kérte, hogy „a művészek és a kulturális intézmények foglaljanak állást a háború ügyében, és támogassák az ukrán népet az orosz agresszió elleni küzdelemben”.

Lehet-e a művészet a politikán kívül, lehet-e a mozi a politikán kívül, [amikor] agresszív politika folyik, amikor totális háború van? Ez a mai Oroszország politikája. A kultúra oldalt választ, amikor úgy dönt, hogy felszólal a gonosz ellen, és oldalt választ, amikor hallgat, és valójában segíti a gonoszt.

Zelenszkij szerint „Oroszország ma falat akar építeni Ukrajna és Európa, a szabadság és a rabszolgaság, a civilizáció és a terror között”. Hozzátette: „a mozi nem tudja megváltoztatni a világot, de inspirálhat olyan embereket, akik megváltoztathatják a világot”.

 

Volodimir Zelenszkij beszédet mond a 73. Berlini Filmfesztiválon (forrás: Gerald Matzka/Getty Images)

 

A közönség felállt, amikor Zelenszkijt először megmutatták a kivetítőn, és végigtapsolták a beszédét. A videóüzenet előtt Sean Penn konferálta fel az ukrán elnököt, aki Aaron Kaufmannal közösen Superpower címmel rendezett dokumentumfilmet Zelenszkijről és a háborúban álló Ukrajnáról (a film díszbemutatója a hétvégén lesz Berlinben, és bár az ukrán elnök valószínűleg nem lesz jelen személyesen, Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka forgatókönyvíró minden bizonnyal odarepül). A Berlinale szervezői maguk is úgy nyilatkoztak, hogy a fesztivál szolidaritást fejez ki Ukrajna népével a függetlenségéért folytatott harcában, és határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Peter Dinklage, Anne Hathaway és Rebecca Miller a She Came to Me sajtókonferenciáján, Berlinben; Fotó: Sebastian Reuter/Getty Images

 

Zelenszkij beszédét követően Anne Hathaway legújabb filmjével, a She Came to Me című romantikus drámával indult el hivatalosan a fesztivál. A színésznő a produkció sajtótájékoztatóján szintén szóba hozta az ukrajnai háborút és Zelenszkijt:

Szeretném kifejezni hálámat a filmfesztiválnak, amiért korunk egyik hősét szerepeltetik, és amiért mindannyiunknak lehetőséget adnak, hogy felerősítsük Ukrajna üzenetét, amely a béke iránti egyetemes vágyat jelenti.

A She Came to Me egyébként egy alkotói válsággal küzdő New York-i zeneszerzőről szól, akit Peter Dinklage alakít. Felesége és egykori terapeutája (Anne Hathaway) javaslatára elindul új inspirációkat keresni. Ez végül oda vezet, hogy viszonya lesz egy szerelemfüggő vontatóhajó-kapitánnyal (Marisa Tomei), ám miközben a kaland látszólag orvosolja a zeneszerző problémáit, a magánéletét válságba sodorja.

(via The Hollywood Reporter)

Címlapkép: Anne Hathaway a Berlinalén; Fotó: Sebastian Reuter/Getty Images