Új nyugalmi zóna a Széll Kálmán téren

Randihelyszín, fantasztikus panoráma, tökéletes nyugalmi zóna, magaslati levegő és jó kávé mindazoknak, akik egy kicsit belassulnának. Jön a jó idő, a Pénzmúzeum Panoráma Terasz pedig tökéletes hely a lazításra!

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz 2023 nyarán nyitotta meg kapuit a Pénzmúzeum és Látogatóközpont részeként. Ezzel egy új budapesti kilátópont keletkezett. A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő épület tetőterasza ugyanis a nyilvánosság előtt korábban sosem volt nyitva.

 

 

A megnyitás célja egy unikális épület tereinek szélesebb körben történő megismertetése. Maga az épület, mely 100 éve magasodik Budapest fölé, akár egy vár, izgalmas színfoltja a Széll Kálmán térnek. Sándy Gyula, a tervező kedvelte a középkori architektúrát, gyermekkorában kedves várai (Murány vára, a trieszti Miramere-kastély) nagy hatást gyakoroltak rá, ezért munkáin – így az élete fő művének tekinthető Postapalotán is – hangsúlyosak a várszerű elemek, bástyák, körtornyok. Noha az épület robusztus, a tervező a legfelső szintet hátraugratta, emiatt nemcsak optikailag látszik kevésbé magasnak az épület, de ez az építészeti megoldás tetőterasz kialakítását is lehetővé tette.

 

 

A Pénzmúzeum Széll Kálmán tér felöli tetőterasz megnyitásával, illetve a körtoronyból történő lepillantással lehetőséget ad új perspektívából szemlélni a várost. Pozitívum továbbá, hogy bárki
számára elérhetővé válik egy ilyen hatalmas, a városképet karakterizáló épület léptékét megtapasztalni. Az élmény kellemesebbnek ígérkezik annak ismeretében, hogy a tetőteraszon egy
kávézó is helyet kapott. A k ávézó kínálata időről-időre megújul. Az alapkávétípusok mellett mentes sütemények is fogyaszthatók.

 


Ugyanitt a kávé és sütemény mellé nyugalmas percek is járnak mindazoknak, akik megpihennének a nagyvárosi rohanásban. Az ingyenesen felkereshető Pénzmúzeum Panoráma Terasz remek kiegészítőprogramja a Pénzmúzeum megtekintésének, de attól függetlenül is élvezhető. A hely télen-nyáron fogadja a látogatókat, a nyitvatartás a penzmuzeum.hu oldalon ellenőrizhető.