sPORT

A bronzéremért játszhat a férfi vízilabda-válogatott is

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-6-ra kikapott a görög együttestől a pénteki elődöntőben a tokiói olimpián, így vasárnap 6.40-kor a bronzéremért játszhat majd. A Sea Forest Kajak-Kenu pályán pénteken rajthoz állt öt magyar egység közül négy kiharcolta a középdöntős folytatás lehetőségét. Ötven kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté 3:57:53 óra, míg Venyercsán Bence 3:59:05 óra alatt teljesítette a távot Szapporóban.

A ráúszásnál Manhercz elhozta a labdát, de aztán sorra maradtak ki a helyzetek mindkét oldalon. A görögöket – akik a csoportkör nyitányán 10-9-re legyőzték a magyarokat – Varga és Zalánki lövésénél a kapufa is kisegítette, igaz, egyszer kettős emberhátrányban is kivédekezték a magyar támadást. Az első gólra több mint hat és fél percet kellett várni, azzal a találattal a görögök szereztek vezetést, majd hamarosan megduplázták az előnyüket, de a negyed vége előtt Vámos volt eredményes, így lőtávolon belül maradt a válogatott (1-2). Märcz Tamás előzetesen kevés gólos, nagy taktikai csatát hozó mérkőzésre számított, és várakozását az első nyolc percben látottak alá is támasztották.

Fotó: Marcel ter Bals/BSR Agency/Getty Images

 

A második felvonás sikertelen magyar akcióval, valamint görög találattal indult, aztán Zalánki lőtt nagy gólt távolról (2-3). Ezután hosszú percekig megint a védelmekről szólt a meccs, még úgy is, hogy néhány lövés a kapufán csattant. Tíz másodperccel a dudaszó előtt a magyarok előtt adódott lehetőség fórban, de a rivális újfent kivédekezte a támadást.

A nagyszünet után a görögök támadhattak először, de nem sikerült növelniük a góljaik számát

A másik oldalon egy türelmesen végigjátszott akció végén Pásztor vette be az ellenfél kapuját, erre azonban az ellenfél viszonylag hamar – fórban – válaszolni tudott. A következő akciónál a magyarok kerültek emberelőnybe, ekkor Märcz Tamás időt kért, a támadást pedig Manherczre játszották ki, aki nem hibázott a befejezésnél (4-4). Egy perccel a játékrész vége előtt megint a görögök találtak be fórban, erre pedig a Märcz-csapatnak a szünetig nem volt válasza.

A zárónegyed görög akcióval indult, abból gól nem született, a másik oldalon viszont Manhercz villant újból, ezzel ismét egyenlő volt az állás (5-5). Védekezésben hibáztak a magyarok, így az ellenfél megint vezetett, az ellentámadást pedig kivédekezte. Emberelőnyhöz jutva időt kértek a görögök, majd végigvitték az eltervezett akciójukat, melynek végén kétgólosra növelték a különbséget (7-5). Varga Dénes bombagóljával zárkózni próbáltak a magyarok, de a rivális azonnal válaszolt. A folytatásban Märcz játékosainak nem sikerült áttörni az ellenfél védelmét, míg a görögök háromgólosra növelték a különbséget két perccel a vége előtt (9-6). Az utolsó percben már nem történt jelentős esemény a medencében, így a magyarok a harmadik helyért ugorhatnak majd vízbe vasárnap.

“Nem tudtuk megragadni ezt a lehetőséget, de a görög csapat kiválóan játszott, remekül védekezett. Ilyenkor mindig azt kívánom, hogy azok, akik minket kiejtettek, nyerjék is meg a tornát, mert az igazolja, hogy jogosan kaptunk ki” – nyilatkozta Varga Dénes.

A csapatkapitány kiemelte, igyekeztek feltörni az ellenfél védelmét, de a görögök jól reagáltak minden próbálkozásukra. “

Aki szembejön velünk két nap múlva, az ellen nyerni szeretnénk, hogy hazavihessük a bronzot” – tette hozzá Varga.

Märcz Tamás úgy vélte, a rivális pontosan támadott, miközben jól zárt vissza, és a magyaroknak nem sikerült gyorsabb játékra kényszeríteni ellenfelét.

“Különösen a védekezésük volt emberfeletti, nem tudtunk jó tempóban kapura lőni, néhányszor gyorsabban és fantáziadúsabban kellett volna forgatni az emberelőnyöket, emberhátrányokat”

– fogalmazott a kapitány, aki szerint

Abban még fejlődnie kell a válogatottnak, hogy ezekben a helyzetekben jobban reagáljon

“Kikapcsoltuk a gólszerzésben eddig jeleskedő három játékosukat, de előlépett egy olyan, akitől nem várta senki, hogy most négy gólt lő. Nagyon jó görög csapattól kaptunk ki, minden elismerésem, megérdemelten jutottak döntőbe, legközelebb szeretném, ha legyőznénk őket”

– tette hozzá Märcz, aki szerint akár a szerb, akár a spanyol együttes lesz az ellenfél a bronzmérkőzésen, minden tudásukra szükség lesz a győzelemhez.

Varga Dénes; Fotó: Marcel ter Bals/BSR Agency/Getty Images

 

A magyar válogatott vasárnap közép-európai idő szerint 6.40-kor a Szerbia-Spanyolország elődöntő vesztesével játszik majd a bronzéremért.

A görögök történtük során először játszhatnak olimpia döntőt, míg a magyarok a 2008-as pekingi diadal óta első érmüket szerezhetik.

Férfi vízilabdatorna, elődöntő:

Görögország-Magyarország 9-6 (2-1, 1-1, 2-2, 4-2)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Argiropulosz 4, Gikovecisz 2, Genidoniasz, Fundulisz, Szkumpakisz 1-1, illetve Manhercz 2, Vámos, Zalánki, Pásztor, Varga Dé 1-1.

Négy továbbjutó magyar egység a kajak-kenu pályán

Az ötkarikás lebonyolítás szerint az előfutamból nem lehet egyből a döntőbe kvalifikálni, az első, illetve második hellyel azonban megspórolható az úgynevezett reményfutam. A pénteken kezdődött számokban szombaton rendezik majd a középfutamokat és a döntőket.

Elsőként a győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősét, Balla Virágot és Takács Kincsőt szólították a rajthoz, s a rutinos páros az ukránok friss Eb-győztes kettősével, Ludmila Luzannal és Anasztaszija Csetverikovával “kéz a kézben”, a második helyen beérkezve egyből bekerült a középdöntőbe.

“Nagyon hasznos volt, hogy elindultunk egyesben, szerintem látszott is a mostani rajtunkon, ami nagyon jól sikerült. Én egyáltalán nem is izgultam a start előtt és koncentráltan tudtam most evezni” – mondta Balla Virág.

A férfi kenu egyeseknél, 1000 méteren Adolf Balázs remekül mutatkozott be, többek között a kétszeres címvédő és háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendelt is megelőzve a csehek menője, Martin Fuksa mögött másodikként ért célba, azaz már készülhet a szombati folytatásra.

“Nagyon kellett nyomni, de örültem, hogy a rajt után nem mentek el tőlem, lőtávolban maradtam. Ki-kikacsintottam balra, és nagyon jó érzés volt látni, hogy végig meccsben vagyok. Nagy volt a tét, és az utolsó százon mindent beleadtam, hogy sikerüljön. Örülök, hogy nem kell még egy pályát lehúznom ma, bár a maratoni múltam miatt jól bírom a sorozatterhelést. Holnapra próbálom kipihenni magam”

– nyilatkozott fáradtan, de boldogan az 5000 méteren világbajnoki ezüstérmes Adolf Balázs.

A szám másik magyarja, a Tokióba kisebb betegséggel érkezett Fejes Dániel előbb hatodik, majd a reményfutamban ötödik lett, így ő befejezte olimpiai szereplését.

Ami a kajaknégyeseket illeti, a kétszeres címvédő női egység – ezúttal Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban – már első pályáján összekerült a nagy riválisnak tartott új-zélandiakkal és fehéroroszokkal, s velük is vívott nagy csatát a továbbjutásért. A táv nagy részében a háromszoros tokiói bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak vezettek, de aztán a hajrában a rákapcsoló magyarok elhúztak mellettük és viszonylag magabiztos előnnyel ők értek elsőként a célba.

“Nagyon oda kellett koncentrálni a rajtra, mert tudjuk, hogy az új-zélandiak gyorsak, de ez nem kétszáz méter. Náluk Lisán kívül a másik három lány nem nagyon bírja végig az ötszázat” – értékelt az MTI-nek Csipes Tamara. – “Nálunk mind a négyen végig bírjuk, úgyhogy az utolsó kétszáz méteren szeretnénk eldönteni ezt a versenyt. És nagyon akarjuk!”

A magyarok kétszeres címvédők ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, és öt éve a csütörtökön egyesben ezüstérmes Csipes is tevékeny részese volt a sikernek. A korábban Tokióban Kozákkal párosban bronzérmes Bodonyi, valamint Kárász most szerepel először olimpián.

“Rég ültünk össze, úgyhogy kellett a tegnap délutáni közös evezés. De a mai még jobban sikerült, mert nem voltunk annyira fáradtak, mint tegnap. Egyébként jól vagyok”

– mondta Kozák Danuta, hozzátéve, hogy most visszamennek a szállásukra és a délutánt pihenéssel töltik.

Fotó: Adam Pretty/Getty Images

 

Arra a kérdésre, hogy milyen a vezérevezős szerepe, amely viszonylag új a számára, a Ferencváros kajakosa a következőképpen válaszolt:

“Tetszik, nagy a felelősség, de ha ilyen lányok ülnek mögötted, akkor nincs gond.”

A férfiak – Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és a K-1 200 méter aranyérmese, Tótka Sándor – az előfutamban 250 méter után tudatosan visszavettek a tempóból, így mentek még egy pályát, és a reményfutamot már magabiztosan nyerték, így ők is továbbjutottak.

A szombati lesz az utolsó nap a tokiói kajak-kenu versenyen, a magyar csapat eddig két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet gyűjtött a Sea Forest pályán.

A magyarok szombati programja

Középfutamok:
9.30 (2.30): női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)
9.44 (2.44): férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs)
10.07 (3.07): női K-4 500 m (Magyarország)
10.21 (3.21): férfi K-4 500 m (Magyarország)

DÖNTŐK:
11.37 (4.37): NŐI C-2 500 M (Balla Virág, Takács Kincső?)
11.53 (4.53): FÉRFI C-1 1000 M (Adolf Balázs?)
12.19 (5.19): NŐI K-4 500 M (Magyarország?)
12.37 (5.37): FÉRFI K-4 500 M (Magyarország?)

Helebrandt 17., Venyercsán 20. lett 50 km-es gyaloglásban

A két magyar atléta közül Helebrandttól volt várható a jobb szereplés, aki a 2017-es londoni világbajnokságon országos csúccsal (3:43:56 ó) a hatodik helyen ért célba ezen a távon. Az 2018-as berlini Eb-n is jó eredményt érhetett el volna, de emlékezetes versenybalesetet szenvedett, amikor az élmezőnyben haladva rálépett egy eldobott vizes palackra és lábközépcsont-törést szenvedett.

A második olimpiáján induló Helebrandt – Rióban 20 km-en a 28. lett – a mezőny második felében gyalogolt a verseny elején, majd fokozatosan előrébb tört. Öt kilométernél a 30., 15-nél 40. volt, 40 kilométernél viszont már huszadik, a célba pedig a 17. helyen érkezett.

“Fáradtság és a kimerültségen kívül nincs nagyobb baj” – mondta a verseny után egy kerekes székben ülve Helebrandt Máté az M4 Sportnak. – “Tényleg sikerült kiadnom magamból mindent, egy másodperccel sem tudtam volna jobbat menni.”

Helebrandt azt is elmondta, hogy taktikailag nem teljesen elégedett, helyezésben végezhetett volna előrébb, de a körülmények egyáltalán nem kedveztek neki.

“Katarban két éve a világbajnokságon nem tudtam befejezni a versenyt, mert a meleg, párás idő egyáltalán nem kedvez nekem, de a mostani felkészülésem nagyon jól sikerült”

– jegyezte meg a 32 éves gyalogló, akinek 36 kilométernél volt egy holtpontja, ami után a célig nagyon nehéz versenye volt, amit “nem kíván senkinek”.

A 25 éves, első olimpiáján szereplő Venyercsán is hasonlón teljesített: az öt kilométeres mérőpontnál csupán az 54. helyen haladt, 25 km-nél a 41., majd 45-nél már a 23. helyet foglalta el, végül huszadik lett.

“Az 50 kilométer önmagában is elég kemény, de a nyári 50-re ez hatványozottan igaz. Próbáltam okosan versenyezni, jól beosztani az erőmet és ez nagyjából sikerült”

– értékelte versenyét Venyercsán Bence, hozzátéve, hogy végig csak magára figyelt, nem nézte, hogy hol áll, majd beszélt a szapporói időjárásról is.

“Sokkal párásabb, sokkal nehezebb itt a levegő mint otthon és ha süt a nap, nagyon nagy az ereje, ezért a hőérzet is három-négy fokkal magasabb.”

A leghosszabb távú atlétikai számot meglepetésre a lengyel Dawid Tomala nyerte meg, akinek ez volt az első nagy nemzetközi sikere. A címvédő szlovák Matej Toth csak a 14. helyen zárt.

Az 59 fős mezőnyből tízen feladták a versenyt, két indulót pedig kizártak.

A hosszú távú atlétikai versenyeket (gyaloglás, maraton) a tokiói hőség miatt rendezik az onnan 800 kilométerre északra fekvő városban. Ugyanakkor a gyaloglók így is 30 fok feletti melegben teljesítették a táv nagy részét.

Férfi 50 km-es gyaloglás, olimpiai bajnok:

Dawid Tomala (Lengyelország) 3:50:08 óra
2. Jonathan Hilbert (Németország) 3:50:44
3. Evan Dunfee (Kanada) 3:50:59
…17. Helebrandt Máté 3:57:53
…20. Venyercsán Bence 3:59:05

Forrás: M4 Sport/MTI