sPORT

Kiesett a Juventus és a Manchester United is

A labdarúgó Bajnokok Ligája egy hónapig tartó nyolcaddöntőjében a visszavágók második hetében meglepő módon négy idegenbeli győzelem született.

Kedden a Benfica Amszterdamban, míg az Atlético Madridban Manchesterben győzött egy-egy góllal.

Az Európai Labdarúgó-szövetség statisztikái alapján a BL-nyolcaddöntőben az Ajax-Benfica mérkőzés 98 percig tartott, a hasznos játékidő ebből mindössze bő 54 perc volt, a portugál csapatnál csupán kicsivel több mint 18 percet volt a labda, körülbelül feleannyit, mint a holland bajnoknál.

Cristiano Ronaldo, Manchester United / Forrás: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

 

Az Ajax 16-szor próbálkozott kapura lövéssel (csak kétszer találta el), míg a Benfica negyedannyit célozta meg, és csupán egyszer találta el Onana kapuját. Abból gól is lett, ami továbbjutást eredményezett.

Az Old Traffordon Renan Lodi fejesével került előnybe a spanyol együttes. A fordulás után két perccel Cristiano Ronaldo rekordot döntött: 15 909 játékperccel a Bajnokok Ligája történetének legtöbbet pályán lévő játékosa lett. Ennél több öröme azonban nem lehetett a portugál klasszisnak: Jadon Sancho kísérlete nem talált kaput, Raphael Varane fejesét óriási bravúrral szedte ki Oblak.

A címvédő Chelsea kettős győzelemmel jutott tovább a Lille ellen

A londoni csapat, amelynek Lőw Zsolt személyében magyar másodedzője van, a párharc szerdai visszavágóján 2-1-re diadalmaskodott Franciaországban.

A másik szerdai mérkőzésen nagy meglepetésre a Juventus az idegenbeli döntetlent követően 3-0-s vereséget szenvedett otthon a Villarrealtól, így sorozatban a harmadik idényében búcsúzott már a 16 között.

Az első félidőben a Juventus dominált és dolgozott ki komoly gólszerzési lehetőségeket, de a vezetést nem tudta megszerezni Massimiliano Allegri együttese, Álvaro Morata a kapufát találta el, Dusan Vlahovics közvetlen közelről nem tudott a kapuba fejelni.

A 78. percben Rugani szabálytalanságát követően jutott 11-eshez a Villarreal, amit Gerard Moreno értékesített. Ekkor még semmi nem volt veszve az olaszok számára, de a 85. percben már elúszni látszott a hajó, miután Pau Torres egy spanyol szögletet követően duplázta meg az előnyt. A hosszabbításban még egy büntetőt kapott a Villarreal, ezt a holland Arnaut Danjuma váltotta gólra, beállítva a 3–0-s végeredményt.

Rafa Silva, Noussair Mazraou, Benfica-Ajax / Forrás: John Berry/Getty Images

 

A Villarreal 2006-ban menetelt először a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában. A spanyol csapatot akkor az idegenbeli gólok juttatták tovább a Rangersszel és az Internazionaléval szemben is. Végül az elődöntőben az Arsenal állította meg a Villarrealt, Kolo Touré egyetlen találatával nyertek az Ágyúsok.

A Villarreal számára a 2009-es negyeddöntőben ismét az Arsenal volt a végállomás. Az El Madrigalban született 1-1-es döntetlen után az Emirates-stadionban 3-0-ra kikapott Manuel Pellegrini csapata.

A Bajnokok Ligájában tovább folytatódik az angol-spanyol versenyfutás

Idén három-három gárda képviseli a La Ligát és a Premier League-t.

Ha csak a döntőket nézzük, akkor kiderül, hogy 2005 óta mindössze háromszor fordult elő, hogy sem angol, sem spanyol csapat nem jutott be a fináléba.

2010-ben Internazionale-Bayern Münchenn (2-0), 2013-ban Bayern München-Borussia Dortmund (2-1), míg 2020-ban Bayern München – Paris Saint-Germain (1-0) finálét rendeztek.

Szóval, ha sem angol, sem spanyol csapat nincs a döntőben, akkor viszont ott van a Bayern München.

A Bajnokok Ligájában az első angol-spanyol döntőt 2006-ban rendezték, amikor Párizsban az FC Barcelona 2-1-re nyert az Arsenal ellen.

Stefan Savic,Joao Felix, Atletico Madrid / Forrás: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Image

 

2009-ben Rómában a Barcelona 2-0-ra nyert a Manchester United ellen, majd két évvel később a londoni visszavágón ismét a katalánok nyertek 3-1-re.

A legjobb nyolc között 2017-ben három spanyol gárda (Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid) mellett csak egy angol (Leicester City) volt.

Egy évvel később a Sevilla váltotta az Atléticót, a Liverpoolnak és a Manchester City-nek már a negyeddöntőben össze kellett csapnia. Végül a fináléban a Real Madrid 3-1-re nyert a Liverpool ellen.

2019-ben fordult a kocka, ekkor a legjobb nyolc közé négy angol (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotpsur) és egy spanyol (FC Barcelona)csapat jutott be. A madridi “angol házidöntőben” végül a Liverpool 2-1-re nyert a Tottenham ellen.

A pandémia miatt rendkívüli lebonyolítású következő szezonban már az egy mérkőzéses negyeddöntőben elbukott az Atlético Madrid, az FC Barcelona és a Manchester City is. Óriási fordulatvolt, hogy a legjobb négy közé két-két francia és német csapat jutott be.

Tavaly már helyre állni látszott a világ rendje, a legjobb 16 között még négy spanyol és három angol csapat volt állva, igaz ott volt még négy német és három olasz klub is. Végül a portói fináléban a Chelsea nyert egy góllal a Manchester City ellen.

Legutóbb a 2002/2003-s szezon történt meg a BL-ben, hogy két nemzet három-három csapata jutott a nyolcba, a spanyol klubok akkor is domináltak, de a mostani trióból csak a Real Madrid negyeddöntőzött akkor is, a Barcelona és a Valencia mellett.

Jelentős különbség, hogy 2003-ban nem az angolok, hanem az olaszok voltak még a kontinens labdarúgásának csúcsán, az Internazionalénak, az AC Milannak és a Juventusnak köszönhetően.

Nagyot fordult azóta a világ, a jelenleg futó kiírásban már egyetlen olasz sincs a nyolc között.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Ajax Amsterdam – Benfica 0-1 (0-0)
Gól:
D. Núñez (77.)

Továbbjutott: a Benfica 3-2-es összesítéssel.

Manchester United – Atlético Madrid 0-1 (0-1)
Gól: Renan Lodi (41.)

Továbbjutott: az Atlético 2-1-es összesítéssel.

Juventus – Villarreal 0-3 (0-0)
Gól:
Moreno (78., tizenegyesből), Torres (85.), Danjuma (91., tizenegyesből)

Továbbjutott: a Villarreal, 4-1-es összesítéssel.

Lille OSC – Chelsea 1-2 (1-1)
Gól:
Yilmaz (38., tizenegyesből), illetve Pulisic (45+3.), Azpilicueta (71.)

Továbbjutott: a Chelsea, kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel.

A legjobb nyolc csapat: Atlético Madrid, Bayern München, Benfica SL, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Real Madrid, Villarreal

A negyed- és az elődöntő sorsolását pénteken rendezik.

Karim Benzema Madrid királya

Forrás: UEFA/M4 Sport